Contractul Trilateral - Alain Cardon, MCC

BUCURESTI - 4 februarie 2014

Comunicat tip General in Afaceri, IT&C, Internet, Cursuri

Live site

„ ... Să ne imaginăm mai întâi că un superior ierarhic sau un reprezentant al departamentului de Resurse umane dintr-o întreprindere doreşte să-i încredinţeze unui „coach” sau unui consultant o misiune cu caracter de coaching, de formare sau de consultanţă în beneficiul unui „terţ” (care poate fi un individ sau o echipă) din întreprinderea respectivă.

Contractul Trilateral - Alain Cardon, MCC

Cele trei roluri înfăţişate mai sus pot fi înlocuite, după caz, cu altele, în cadrul unor situaţii triunghiulare analoage cu cea evocată.

În mod obişnuit, reprezentantul departamentului de Resurse umane este „persoana de contact” sau „comanditarul”. Acest rol poate fi jucat de către un cumpărător, un factor de decizie sau un superior ierarhic.

După caz, consultantul sau „coach”-ul poate fi un formator, un expert, un consilier, un furnizor intern sau extern etc.

„Terţa persoană” sau „ţinta” poate fi un angajat, un funcţionar, sau un colectiv, de pildă o echipă, „baza”, un nivel ierarhic subaltern, o reţea, un corp profesional, un grup de experţi, un auditoriu etc.

În deschiderea acestei discuţii şi pentru a propune o reflecţie asupra relaţiilor triunghiulare dintre categoriile de actori enumerate mai sus, vă propunem următoare configuraţie: un triunghi, în ale cărui vârfuri este poziţionată câte o categorie de actori.

Această configurare a triunghiului ilustrează diferenţele dintre coach, consultant, formator sau expert în calitatea sa de „extern” (reprezentată prin linia punctată) şi ceilalţi doi actori, care fac parte integrantă din contextul comun al întreprinderii respective. La rândul ei, latura verticală care leagă între ele persoana de contact şi ţinta ilustrează relaţia lor ierarhică originară (persoana de contact ocupă o poziţie superioară în raport cu ţinta).  

Desenat astfel, contractul trilateral ilustrează complexitatea relaţiilor ce pot apărea prin întâlnirea dintre aceste trei roluri. Simplificând, în contextul obişnuit al coachingului „prescris”, lucrurile se prezintă astfel: reprezentantul departamentului de Resurse umane apelează la un coach, cerându-i să acompanieze o terţă persoană sau echipă printr-un demers de coaching de mai scurtă sau mai lungă durată. ...”

Vrei sa afli mai multe? Iata intregul articol aici:

http://www.metasysteme-coaching.ro/romana/contractul-trilateral/

Alain Cardon este Master Certified Coach (MCC), International Coach Federation (I.C.F.), B.A. in Stiinte Sociale si etnologie, de la Macalester College, Minnesota, SUA. Psihologia educatiei, Universitatea Minnesota, SUA. Alain Cardon a fost cadru didactic al Institutului Francez de Analiza Tranzactionala (I.F.A.T.), este “expert” al Asociatiei pentru Progresul Managementului (APM), a publicat la Editions d’Organisation si este consultant si coach din 1976. Specialist in coaching-ul de conducator si de echipa, precum si coach in indrumarea organizatiilor internationale, multiculturale si aflate in tranzitie.

In cadrul I.C.F. si al S.F. Coach (Société Française de Coaching) din Franta, Alain Cardon participa la numeroase conferinte, este membru in comisiile de examen, organizeaza conferinte internationale si este membru in juriul comitetului de etica.

Alain Cardon este autorul si coautorul a peste cincisprezece lucrari despre meseria de coach individual, de echipa si de organizatie, analiza tranzactionala, abordarea sistemica, formare si pedagogie, comunicare si management, toate aparute la Editions d’Organisation (Paris), iar o parte au fost traduse si in limba romana.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/metasysteme-coaching/contractul-trilateral-alain-cardon-mcc