Comunicat M.A.E. - A VI-a rundă a Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitate

BUCURESTI - 14 septembrie 2016

Comunicat tip General in Institutii Publice

Live site

Secretarul de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe, Dan Neculăescu, a participat astăzi, 13 septembrie 2016, alături de secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Ştefan Tinca, din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, la cea de-a VI-a rundă a Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitate, derulat sub egida Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia. Delegaţia poloneză a fost condusă de Marek Ziółkowski, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, şi Tomasz Szatkowski, subsecretar de stat în Ministerul Apărării.

Comunicat M.A.E. - A VI-a rundă a Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitate

Schimbul de evaluări a reconfirmat viziunea comună a celor două ţări cu privire la provocările complexe din vecinătatea estică, precum şi la necesitatea unei abordări cuprinzătoare şi a unei cooperări strânse în vederea asigurării unui răspuns eficient la acestea. Au fost salutate deciziile substanţiale adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia, cu evidenţierea importanţei mesajului de unitate şi solidaritate transmis de Aliaţi. Totodată, a fost subliniată necesitatea implementării acestor decizii, în termenele stabilite, și a fost accentuată importanţa pe care România și Polonia o acordă măsurilor de consolidare a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe flancul estic. În acest sens, s-a convenit menținerea unei coordonări strânse româno-poloneze în pregătirea corespunzătoare a reuniunilor ministeriale Aliate de la finalul acestui an.

În cadrul consultărilor au fost analizate, totodată, oportunităţile de aprofundare a cooperării bilaterale pe dimensiunea de securitate și în cadrul NATO, inclusiv în sprijinul partenerilor estici (R. Moldova, Ucraina și Georgia), având în vedere obiectivul consolidării securității și stabilității de la Marea Neagră la Marea Baltică.

Cele două delegaţii au avut un schimb de opinii referitor la procesul de implementare a Strategiei Globale a UE, precum şi la eforturile în derulare de consolidare a Politicii de Securitate şi Apărare Comune a UE. Au fost trecute în revistă și priorităţile actuale şi de perspectivă în cadrul OSCE, cu accent asupra aspectelor legate de controlul armamentelor.

Consultările au reconfirmat substanţa şi relevanţa Parteneriatului Strategic româno-polonez în actualul context de securitate. Cele două părți au convenit ca dialogul bilateral aprofundat să fie extins în perioada următoare și la nivelul structurilor cu responsabilități în domeniu din cele două ministere.

Informaţii suplimentare:

Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic româno-polonez a fost semnată la 7 octombrie 2009. Instituirea Parteneriatului Strategic s-a decis ca urmare a intereselor comune ale celor două state în plan bilateral, european şi internaţional. De asemenea, s-a avut în vedere faptul că România și Polonia asigură mare parte din frontiera externă a Uniunii Europene şi NATO.

Formatul de dialog pe teme de securitate include reprezentanţi la nivel de secretar de stat ai MAE şi MApN. Prima rundă a Dialogului Strategic româno-polonez la nivelul secretarilor de stat/adjuncţilor miniştrilor afacerilor externe şi ai apărării, sub egida Parteneriatului Strategic bilateral, a avut loc la Varşovia, în perioada 1-2 martie 2012, fiind urmată de mai multe runde de consultări: Bucureşti (3-4 octombrie 2012), Varşovia (14-15 martie 2013), Bucureşti (23-24 aprilie 2014) şi Varşovia (29 ianuarie 2015).

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/comunicat-m-a-e-a-vi-a-runda-a-dialogului-strategic-romano-polonez-pe-teme-de-securitate