Încheierea celei de-a XIX-a sesiuni a Comisiei Guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România

BUCURESTI - 22 aprilie 2016

Comunicat tip General in Politic, Social

Lucrările celei de-a XIX-a sesiuni a Comisiei Guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România s-au încheiat astăzi, 22 aprilie 2016, cu semnarea unui Protocol de către cei doi co-președinți, secretarul de stat Alexandru Victor Micula, respectiv Însărcinatul Guvernului federal pentru problemele imigranților de origine germană şi minorităţi naționale, membru al Parlamentului federal, Hartmut Koschyk.

Încheierea celei de-a XIX-a sesiuni a Comisiei Guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România

Documentul stabilește cadrul de cooperare privind sprijinirea etnicilor germani din România pentru următorul an. De asemenea, trece în revistă principalele măsuri din perspectivă socio-economică, educaţională şi culturală, susținute atât de către mediul instituțional din România şi din Germania, cât şi de organizații din sfera non-guvernamentală.

Programele care se vor desfășura în acest an aduc o contribuție deosebită la dezvoltarea şi consolidarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a persoanelor aparținând minorităţii germane din România.

În intervențiile sale, secretarul de stat Alexandru Victor Micula a abordat câteva dintre liniile de ansamblu pe care se structurează relația bilaterală, evidențiind faptul că România, ca partener solid în spațiul central şi sud-est european, rămâne dedicată proiectului european şi acordă o importanţă deosebită cooperării bilaterale pentru promovarea intereselor comune la nivel UE şi oferirea unui răspuns solidar şi responsabil în contextul actualelor provocări.

Sesiunea Comisiei a prilejuit şi abordarea unor teme noi, cum ar fi redescoperirea României de către tinerii saşi şi şvabi din Germania, originari prin ascendenţă din România. Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a susţinut, alături de ambasadorul României în Germania, o prezentare pe această temă, evidenţiind avantajele realizării unor proiecte în acest sens, ca factor catalizator al relaţiei bilaterale.

În acest context, părţile au convenit ca astfel de dezbateri, menite să îmbogăţească perspectivele de cooperare bilaterală, să devină o constantă a lucrărilor Comisiei.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/incheierea-celei-de-a-xix-a-sesiuni-a-comisiei-guvernamentale-romano-germane-pentru-problematica-etnicilor-germani-din-romania