M.A.E. - Atenţionare de călătorie

BUCURESTI - 25 mai 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Sanatate, Social, Turism

Actualizarea listei cu ţările care necesită vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor.

M.A.E. -  Atenţionare de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în urma evaluării situației internaționale cu privire la circulația virusului polio, a actualizat lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea polio, astfel: Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Laos, Madagascar, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Somalia şi Ucraina. Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie. În acest sens, OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internațional – 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie un risc şi o Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internațională.

În continuare, rămâne obligatorie vaccinarea persoanelor care călătoresc dinspre Afganistan şi Pakistan. Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere frontieră (rutier, naval, aerian), fără documentele care să ateste vaccinarea antipolio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viza pentru România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate:

http://www.insp.gov.ro/index.php/poliomielita,http://www.cnscbt.ro/index.php/ebola-k2,http://www.who.int/ihr/9789241596664/en

- www.mae.ro (http://www.mae.ro/).

Totodată, MAE reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă (http://www.mae.ro/app_cs) ” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 (https://192.168.101.17/owa/redir.aspx?SURL=FNVVZ-54DQcLhw4jxJeyExXSnTBJoanOlmceBDyJzmUaAk4NwkbTCGgAdAB0AHAAOgAvAC8AdwB3AHcALgBtAGEAZQAuAHIAbwAvAG4AbwBkAGUALwAzADQAOAA4ADkAIwBfAGYAdABuAHIAZQBmADEA&URL=http%3a%2f%2fwww.mae.ro%2fnode%2f34889%23_ftnref1) http://www.who.int/en/

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/m-a-e-atentionare-de-calatorie