MAE - Reuniunea la nivel înalt pe tema fluxurilor masive de refugiaţi şi migranţi, organizată de Adunarea Generală a ONU

BUCURESTI - 20 septembrie 2016

Comunicat tip General in Social, Institutii Publice

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat la 19 septembrie 2016 la reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU privind fluxurile masive de refugiaţi şi migranţi. Este prima reuniune organizată pe această temă de Națiunile Unite.

MAE - Reuniunea la nivel înalt pe tema fluxurilor masive de refugiaţi şi migranţi, organizată de Adunarea Generală a ONU

În intervenţia sa, ministrul Lazăr Comănescu a subliniat importanţa cooperării internaţionale în gestionarea acestui fenomen, arătând că accentul trebuie pus pe remedierea cauzelor de fond. A salutat în context adoptarea Declaraţiei politice, document care oferă o bază solidă pentru întărirea cooperării internaţionale în materie de refugiați și migranți.

Ministrul român a avut de asemenea o serie de întrevederi cu omologi din Kenya, Libia și Republica Coreea.

Întrevederea cu ministrul afacerilor externe al Republicii Kenya, Amina Mohamed Jibril, a oferit prilejul trecerii în revistă a stadiului actual al relaţiilor bilaterale și identificării unor oportunități de dinamizare a contactelor politice și a cooperării economice dintre cele două țări.

În cadrul reuniunii cu omologul libian, Mohamed Taher Hamouda Siala, ministrul Comănescu a reafirmat sprijinul țării noastre pentru construcția unei societăți democratice, libere și sigure pentru întreg poporul libian. În context, a subliniat necesitatea identificării unei soluții consensuale pentru depășirea actualei crize politice, în vederea creării unui climat de stabilitate și securitate în Libia. Cei doi miniştri și-au exprimat, de asemenea, dorința de a relua cooperarea bilaterală, de îndată ce situația de securitate o va permite.

Întrevederea cu ministrul afacerilor externe al Republicii Coreea, Yun Byung-se, a reconfirmat interesul celor două părţi pentru extinderea şi diversificarea conţinutului Parteneriatului Strategic, cu accent pe colaborarea economică, dar și pe stimularea contactelor culturale acordate și în domeniile știintei și tehnologiei. Subliniind importanţa specială pe care Republica Coreea o acordă relaţiilor cu România, ca partener strategic, a adresat mulțumiri pentru poziția României privind testele balistice şi nucleare nord-coreene.

Tot în cursul zilei de luni 19 septembrie 2016, demnitarul român a participat la reuniunea informală cu omologii săi bulgar, croat și grec pe teme europene, referitoare la viitorul proiectului european în contextul Brexit, problematica migrației și politica de extindere a Uniunii.

Ministrul Lazăr Comănescu a participat, de asemenea, la reuniunea de coordonare a miniștrilor de externe din statele membre ale UE în cadrul căreia discuțiile s-au concentrat pe relațiile UE–Turcia, situația din Siria și fenomenul migraționist.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/mae-reuniunea-la-nivel-inalt-pe-tema-fluxurilor-masive-de-refugiati-si-migranti-organizata-de-adunarea-generala-a-onu