MAE salută semnarea Acordului de pace dintre Guvernul Republicii Columbia şi Forţele Armate Revoluţionare Columbiene (FARC)

BUCURESTI - 29 august 2016

Comunicat tip General in Institutii Publice

Ministerul Afacerilor Externe salută cu deosebită satisfacţie semnarea, la 24 august 2016, la Havana, a Acordului de Pace dintre Guvernul Republicii Columbia şi Forţele Armate Revoluţionare Columbiene, care pune capăt unui îndelungat şi dureros conflict şi deschide un capitol nou în istoria Columbiei.

MAE salută semnarea Acordului de pace dintre Guvernul Republicii Columbia şi Forţele Armate Revoluţionare Columbiene (FARC)

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă speranţa că prevederile acestui acord istoric vor putea fi implementate rapid, că zonele afectate vor fi reconstruite, că la nivelul întregii societăţi columbiene va avea loc o reconciliere autentică şi că toţi cetăţenii columbieni se vor putea bucura, cât mai curând posibil, de beneficiile păcii, de securitate şi prosperitate.

Informaţii suplimentare:

Conflictul intern din Columbia datează din 1964 şi se estimează că a provocat moartea a circa 220.000 de persoane, dispariţia a zeci de mii de oameni, precum şi o criză umanitară de proporţii, cauzată de existenţa a circa 7 milioane de persoane dislocate de conflict, care a afectat îndeosebi femeile, populaţiile indigene şi afro-columbienii.

Negocierile dintre Guvernul columbian şi FARC, mediate de Cuba şi Norvegia şi facilitate de Chile şi Venezuela, au început la 18 octombrie 2012, la Oslo, şi au continuat, de atunci, neîntrerupt, la Havana. Agenda negocierilor a cuprins: politica de dezvoltare rurală; dezarmarea, demobilizarea, reintegrarea foştilor combatanţi FARC şi participarea lor la viaţa politică; traficul de droguri; justiţia de tranziţie/ drepturile victimelor; încheierea propriu-zisă a conflictului şi implementarea Acordului de pace.

Uniunea Europeană a acordat, încă de la începutul Procesului de pace, un sprijin politic important pentru acesta şi a anunţat că va aloca un pachet financiar de circa 575 milioane euro pentru implementarea prevederilor Acordului final de pace.

Acordul va fi supus aprobării populare, printr-un referendum care va avea loc la 2 octombrie 2016.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/mae-saluta-semnarea-acordului-de-pace-dintre-guvernul-republicii-columbia-si-fortele-armate-revolutionare-columbiene-farc