Marcarea de către Ministerul Afacerilor Externe a Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului

BUCURESTI - 10 decembrie 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate, ONG, Politic, Social

Ministerul Afacerilor Externe salută astăzi, marcarea Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, sărbătorită în fiecare an la data de 10 decembrie.

Marcarea de către Ministerul Afacerilor Externe a Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului

Cu acest prilej, MAE îşi reafirmă angajamentul faţă de promovarea şi protejarea tuturor drepturilor omului, indiferent de rasă, sex, stare socială sau credinţă religioasă şi condamnă orice încercare de diminuare a principiului universal al drepturilor omului.

MAE subliniază că, în această perioadă marcată de provocări multiple ca urmare a recrudescenţei rasismului, xenofobiei, discursului urii, este necesară identificarea unor răspunsuri eficiente la crizele existente, cum ar fi migraţia şi violări ale normelor de drept internaţional. Este necesară conștientizarea faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie pe deplin respectate şi că este esenţial ca acestea să fie protejate nu numai de un sistem de drept, dar şi de acţiunile fiecărui individ.

România, ca membru în Consiliul ONU al Drepturilor Omului şi al altor organisme internaţionale şi regionale, se alătură eforturilor comunităţii internaţionale în vederea respectării drepturilor omului în întreaga lume. În îndeplinirea acestei sarcini, Ministerul Afacerilor Externe doreşte să sublinieze, o dată în plus, rolul important şi aportul organizaţiilor neguvernamentale.

Informaţii suplimentare:

Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, la 10 Decembrie 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, completată ulterior cu alte documente adoptate: Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenţia Internaţională asupra Drepturilor Politice şi Civile (1966), Convenţia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenţia Împotriva Torturii (1984), Convenţia împotriva Apartheid-ului (1985), Convenţia Drepturilor Copilului (1989) şi altele.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/marcarea-de-catre-ministerul-afacerilor-externe-a-zilei-internationale-a-drepturilor-omului