Ministerul Afacerilor Externe a lansat procedura privind cooperarea cu partenerii asociativi în vederea organizării de acțiuni în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

BUCURESTI - 6 iulie 2018

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Politic

Ministerul Afacerilor Externe anunță lansarea procedurii operaționale privind cooperarea cu partenerii asociativi în vederea organizării de acțiuni în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

.

.

Documentul, care este disponibil pentru aplicanți începând de joi, 5 iulie 2018, stabilește modalitatea de acordare de către Ministerul Afacerilor Externe, a patronajului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv a statutului de eveniment partener al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene („Friends of the Presidency“).

„Ne dorim ca proiectul Preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene să aibă impact la nivelul întregii societăţi. Efortul nostru este de a stimula participarea şi implicarea tuturor celor interesaţi pe parcursul celor șase luni de mandat, în completarea celor aproximativ 1.400 de reuniuni externe, care urmează a fi găzduite cu predilecție de sediile Consiliului Uniunii Europene, și a celor circa 300 de evenimente pe care le vom organiza în toată țara.

După ce un alt demers pe care l-am inițiat, Forumul «EU-RO 2019», a generat idei constructive care au fost integrate în procesul de fundamentare a agendei Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, mizăm din nou pe ambiția, potențialul și profesionalismul partenerilor asociativi, astfel încât vocea cetățenilor români să se facă auzită la nivelul factorilor de decizie ai Uniunii Europene“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Procedura, care poate fi accesată pe site-ul de prezentare a pregătirilor pentru Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene (http://www.romania2019.eu/patronaj/), se aplică în vederea integrării în marja mandatului pe care România îl va exercita în primul semestru al anului viitor a diferitelor evenimente cu tematică culturală, profesională, socială, academică, civică, desfășurate la nivel local, național și internațional, prin acordarea patronajului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, pe baza îndeplinirii unor criterii, inclusiv a obținerii avizului ministerului de linie care gestionează tema respectivă. Evenimentele de acest tip, care nu vor îndeplini toate criteriile, vor putea beneficia de statutul de evenimente partenere ale Președinției.

Sunt eligibile pentru obținerea patronajului sau a statutului de parteneri ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene persoanele juridice cu sediul în România sau în străinătate. Acestea includ următoarele categorii: entități publice; autorități locale; organizații non-guvernamentale; instituții de învățământ (școli generale, licee, universități); institute de cercetare; organizații românești din diaspora care își desfășoară activitatea în străinătate.

Patronajul acordat evenimentelor organizate în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, care nu poate îmbrăca forma unui sprijin financiar, va consta în: dreptul de utilizare a logo-ului oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene pe toate materialele promoționale ale evenimentului; includerea evenimentului în calendarul evenimentelor organizate în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene; participarea unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe sau al ministerului de linie care gestionează tematica respectivă la eveniment, respectiv difuzarea materialelor de prezentare ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimente care nu îndeplinesc criteriile de acordare a patronajului nu vor putea utiliza sigla Președinției, dar vor putea beneficia, prin includerea în categoria „Friends of the Presidency“, de sprijin prin participarea unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe sau al ministerului de linie care gestionează tematica respectivă, prin difuzarea materialelor de prezentare ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Informații suplimentare

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni.

În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare

Tel.: +40 21 431 1377

Mobil: +40 721 270 845

Web: www.mae.ro

E-mail: presa@mae.ro

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/ministerul-afacerilor-externe-a-lansat-procedura-privind-cooperarea-cu-partenerii-asociativi-in-vederea-organizarii-de-actiuni-in-marja-presedintiei-romaniei-la-consiliul-uniunii-europene