Participarea ministrului delegat Dan Stoenescu la întâlnirea cu membrii conducerii și reprezentanții studenților de la Universitatea„Dunărea de Jos”

BUCURESTI - 12 mai 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Politic, Cursuri

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a întâlnit miercuri, 11 mai 2016, cu membrii conducerii și reprezentanții studenților de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
În cadrul dialogului, ministrul delegat a reiterat sprijinul pe care statul român îl acordă educației și a accentuat importanța accesului românilor de pretutindeni la programele din învățământul superior. El a subliniat că instituțiile abilitate ale statului lucrează transversal pentru a elabora și dezvolta proiecte în educație, dimensiune prioritară pentru Guvern, dar și pentru Președintele țării, prin proiectul „România educată”.

Participarea ministrului delegat Dan Stoenescu la întâlnirea cu membrii conducerii și reprezentanții studenților de la Universitatea„Dunărea de Jos”

În acest sens, a felicitat conducerea Universității „Dunărea de Jos” din Galați pentru numeroasele proiecte internaționale care au condus la creșterea numărului de studenți din afara granițelor, precum și pentru implementarea programelor de eficientizare a predării limbii române în grădinițele și școlile din Republica Moldova, realizate în parteneriat cu Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Având în vedere numărul mare de studenți din Republica Moldova care urmează cursurile Universității „Dunărea de Jos” din Galați, ministrul delegat le-a transmis reprezentanților studenților basarabeni că statul român acordă o atenție deosebită relației cu autoritățile de la Chișinău, fapt dovedit și de numeroasele proiecte comune implementate atât la Galați, cât și în alte centre universitare din România.

Oficialul român i-a încurajat pe studenții prezenți la reuniune să se implice activ în viața academică, prin participarea la sesiuni de comunicare și proiecte desfășurate în colaborare cu alte universități din lume. De asemenea, le-a prezentat oportunități de voluntariat în cadrul Taberelor ARC organizate de DPRRP.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-ministrului-delegat-dan-stoenescu-la-intalnirea-cu-membrii-conducerii-si-reprezentantii-studentilor-de-la-universitatea-dunarea-de-jos