Participarea ministrului Lazăr Comănescu la Bucharest Forum 2016

BUCURESTI - 7 octombrie 2016

Comunicat tip General in Institutii Publice

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat, la 7 octombrie 2016, împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, la sesiunea plenară dedicată dezbaterii privind noua viziune strategică europeană din cadrul Bucharest Forum 2016.

Participarea ministrului Lazăr Comănescu la Bucharest Forum 2016

În alocuțiunea sa, ministrul român al afacerilor externe a pledat pentru menţinerea unităţii şi coeziunii UE, în baza unei agende pozitive și a unei viziuni comune orientate spre viitor, concentrată pe proiecte concrete, care să răspundă așteptărilor cetățenilor europeni. A susținut necesitatea transformării provocărilor curente în oportunități de relansare a UE. În viziunea României, procesul de reafirmare a proiectului european trebuie să aibă ca finalitate o Uniune orientată spre obținerea de rezultate, flexibilă, solid ancorată în valorile și principiile sale fundamentale și care să răspundă așteptărilor cetățenilor europeni. Pentru România nu există alternativă la proiectul european, care este strâns legat de liniile principale de acțiune externă și de dezvoltarea țării pe termen lung.

Ministrul Lazăr Comănescu a arătat că procesul de elaborare a noii Strategii Globale a UE a fost unul complex, deschis, ambițios, care a ajuns la o viziune comună. A amintit contribuția semnificativă pe care România a avut-o în cadrul acestui proces. Strategia Globală trebuie pusă în practică prin acțiuni coordonate, proiecte comune, plecând de la echilibrul corect între nivelul de ambiție și pragmatism. Ministrul român a mai subliniat că implicarea statelor membre în procesele de implementare a Strategiei este fundamentală pentru succesul acesteia și a asigurat că România este ferm angajată în acest sens.

Informaţii suplimentare:

The Bucharest Forum este o inițiativă a Institutului Aspen România, susținută de German Marshall Fund of US și de Ministerul Afacerilor Externe. Evenimentul, ajuns în acest an la a 5-a ediție, s-a impus progresiv ca o reuniune anuală destinată schimbului de evaluări strategice pe teme de actualitate, între reprezentanți de marcă ai mediilor transatlantice (oficiali guvernamentali, inter-guvernamentali, analiști, cercetători și membri ai unor organizații non-guvernamentale active în domeniu). Tema conferinței din 2016 este A Fulcrum of Strategic Change. Ensuring Stability, Building Resilience, Harnessing Opportunity.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-ministrului-lazar-comanescu-la-bucharest-forum-2016