Participarea secretarului de stat Alexandru Victor Micula la reuniunea coordonatorilor naţionali ai Cooperării China - Europa Centrală şi de Est

BUCURESTI - 27 iunie 2016

Comunicat tip General in Politic

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a participat, în perioada 24-27 iunie 2016, la Hainan, R. P. Chineză, la cea de-a şaptea reuniune a coordonatorilor naţionali ai Cooperării China - Europa Centrală şi de Est, cunoscut şi sub denumirea "Formatul 16+1".

La reuniune au luat parte coordonatorii naţionali şi reprezentanţi guvernamentali din cele 16 ţări europene participante la acest format de cooperare, precum şi observatori reprezentând Austria, Elveția şi Comisia Europeană. Partea chineză a fost reprezentată de Liu Haixing, ministru-asistent de externe şi secretar general al Secretariatului formatului de cooperare "16+1", precum şi de membri ai conducerii ministerului de externe şi ministerului comerţului.

Participarea secretarului de stat Alexandru Victor Micula la reuniunea coordonatorilor naţionali ai Cooperării China - Europa Centrală şi de Est

Cu prilejul intervenţiilor în cadrul ședinţelor plenare, secretarul de stat Alexandru Victor Micula a transmis un mesaj de continuitate şi pragmatism în deciziile şi angajamentele asumate deja, precum şi interesul în concretizarea cât mai rapidă a proiectelor convenite la Summit-ul care avut loc anul trecut, la Suzhou.

În acest context, oficialul român a subliniat că, deşi interesele României în formatul de cooperare "16+1" se concentrează asupra domeniilor energiei, agriculturii, infrastructurii, comunicaţiilor, IT şi turismului, există disponibilitatea de a colabora şi în alte domenii pe măsura identificării unor proiecte viabile. Totodată, a evidenţiat interesul autorităţilor române pentru valorificarea avantajelor strategice ce decurg din statutul României de stat membru UE riveran la Marea Neagră şi la Dunăre pentru facilitarea şi mijlocirea tranzitului de mărfuri între China şi UE.

Reuniunea de la Hainan a permis înregistrarea de progrese semnificative în pregătirea agendei viitorului Summit al şefilor de guvern din ţările care fac parte din formatul de cooperare "16+1", care va avea loc la Riga, în luna noiembrie a acestui an.

Programul reuniunii coordonatorilor naţionali a inclus şi întâlniri cu guvernatorul provinciei Hainan, autorităţile locale ale municipiilor Haikou, Qionghai şi Sanya, precum şi cu conducerile unor holding-uri chineze din domeniile transporturilor, agriculturii şi serviciilor medicale, interesate în dezvoltarea unor proiecte cu parteneri din cele 16 ţări europene participante la format.

Informaţii suplimentare:

Statele europene participante la formatul "16+1" sunt: Albania, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ungaria. 11 dintre statele participante sunt şi state membre UE.

Formatul "16+1" este o iniţiativă chineză lansată în 2011, cu prilejul unei vizite întreprinse la Budapesta de fostul premier chinez Wen Jiabao, când a avut loc şi prima reuniune a în acest format, cu participarea miniştrilor responsabili cu economia şi dezvoltarea (24-25 iunie 2011).

Până la acest moment, au avut loc patru summit-uri la nivel de şef de guvern (Varşovia, 2012; Bucureşti, 2013; Belgrad, 2014; Suzhou, 2015), iar cel de-al cincilea summit va avea loc la Riga în acest an.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-secretarului-de-stat-alexandru-victor-micula-la-reuniunea-coordonatorilor-nationali-ai-cooperarii-china-europa-centrala-si-de-est