Participarea secretarului de stat Daniel Ioniță la conferința dedicată drepturilor omului ”Drepturile Omului în vremuri în schimbare”

BUCURESTI - 10 decembrie 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate, Politic, Social

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță a participat astăzi, 10 decembrie 2015, la Tallinn în Republica Estonia, la conferința anuală ”Drepturile Omului în vremuri în schimbare”, la panelul ”Criza migranților din Europa”. La acelaşi panel au participat şi miniştrii de externe ai Estoniei, Marina Kaljurand şi Ungariei, Peter Szijarto.

Participarea secretarului de stat Daniel Ioniță la conferința dedicată drepturilor omului ”Drepturile Omului în vremuri în schimbare”

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a evidențiat faptul că migrația reprezintă o provocare majoră, vizibilă la nivel global, care necesită atât răspunsuri imediate, cât şi acţiune pe termen lung, pe baza unei viziuni integrate. În acest context, a subliniat că ”impactul umanitar, politic, social, economic şi securitar al migrației necesită dedicație și efort din partea noastră”.

Având în vedere dimensiunea fenomenului, demnitarul român a menţionat în intervenția sa că soluția nu poate fi decât una globală și trebuie susţinută prin eforturi comune de către toți actorii, prin asumare şi responsabilitate. ”Trebuie să lucrăm împreună, pentru a putea identifica și pune în aplicare cele mai potrivite instrumente, mai ales în țările de origine și de tranzit, pentru a aborda eficient originile acestui fenomen”, a mai menționat secretarul de stat pentru afaceri strategice.

Totodată, Daniel Ioniță a arătat că România a fost și va continua să fie parte a răspunsului pe care Europa îl dă acestei crize, susținând o reacție coordonată la nivel european, bazată pe responsabilitate comună, dar și pe capacitatea efectivă a statelor membre de a-și asuma noi angajamente în acest domeniu. ”Chiar dacă România nu s-a confruntat, până în prezent, cu un flux masiv de migranți și refugiați, am sprijinit, din spirit de solidaritate, eforturile la nivelul Uniunii Europene și vom continua să acționăm într-un mod principial și corect”, a evidențiat secretarul de stat Daniel Ioniţă.

Informații suplimentare

La 10 decembrie 2015, se desfăşoară la Tallinn, Estonia, a cincea Conferinţă anuală privind drepturile omului, intitulată ”Drepturile Omului în vremuri în schimbare” (Human Rights in Changing Times), organizată de către Institutul Eston pentru Drepturile Omului.

Conferinţa reunește peste 350 de experţi, diplomaţi şi activişti şi se axează pe teme legate de studii de caz ale Curţii Europene Europene a Drepturilor Omului, drepturi lingvistice, situaţia drepturilor omului în diferite regiuni ale Ucrainei, precum şi criza migranţilor în Europa.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-secretarului-de-stat-daniel-ionita-la-conferinta-dedicata-drepturilor-omului-drepturile-omului-in-vremuri-in-schimbare