Participarea secretarului de stat Victor Micula la reuniunea ministerială a Iniţiativei Central Europene

BUCURESTI - 16 iunie 2016

Comunicat tip General in Politic

Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul, Victor Micula, a participat, la 16 iunie 2016, la Banja Luka, Bosnia şi Herţegovina, la reuniunea ministerială a Iniţiativei Central Europene (ICE), organizată de Preşedinţia în exerciţiu anuală a ICE, exercitată de Bosnia şi Herţegovina.

Agenda reuniunii a cuprins dezbateri privind principalele provocări cu care se confruntă statele din regiunea Europei Centrale, mijloacele de susţinere a parcursului european şi euro-atlantic al statelor ICE aspirante, în special prin acordarea de sprijin politic din partea statelor membre UE participante la ICE, dezvoltarea conectivităţii regionale în domeniul transporturilor şi al energiei şi optimizarea relaţiilor de afaceri între comunităţile de afaceri din statele ICE.

Participarea secretarului de stat Victor Micula la reuniunea ministerială  a Iniţiativei Central Europene

Secretarul de stat Victor Micula a subliniat în intervenţia sa aprecierea şi sprijinul României pentru parcursul de etapă de succes al Preşedinţiei ICE exercitată de Bosnia şi Herţegovina. Demnitarul român a precizat că exercitarea acestui mandat constituie un exerciţiu util pentru asumarea responsabilităţilor în materie de promovare a cooperării regionale, cu obiectivul mai larg de consolidare a stabilităţii şi securităţii în Balcanii de Vest. Experienţa dobândită pe parcursul deţinerii Preşedinţiei ICE de către Bosnia şi Herţegovina va contribui la menţinerea ritmului reformelor interne în această ţară şi va contribui la avansarea parcursului său european.

În intervenţia sa, secretarul de stat Victor Micula a reiterat poziţia constantă a României de susţinere a extinderii UE şi NATO, pentru statele care demonstrează angajamentul necesar în îndeplinirea criteriilor de aderare. Secretarul de stat român a subliniat importanţa majoră a apărării democraţiei şi asigurării libertăţii de alegere pentru statele din regiune. În acest context, a reiterat susţinerea fermă a României pentru parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova şi a făcut un apel pentru acordarea întregului sprijin din partea statelor ICE pentru concretizarea obiectivelor de integrare europeană pentru statele care demonstrează un angajament ferm pe calea reformelor. A subliniat totodată că procesul de integrare europeană implică un angajament ferm pentru reforme interne în statele aspirante.

În evaluarea României, rolul cheie al ICE în perioada următoare trebuie să fie continuarea susţinerii pentru procesul de reformă internă din statele membre ICE care nu sunt încă membre UE, în special prin stimularea cooperării pe plan economic, pentru relansarea economică a întregii regiuni. În acest sens, participanţii la reuniunea ministerială au adoptat documente relevante pentru cooperarea economică în cadrul ICE: Decizia privind bugetul Fondului de cooperare ICE 2017, Rolul Planului de Acţiune ICE 2017 – 2020 şi Decizia Preşedinţiei ICE 2017.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/participarea-secretarului-de-stat-victor-micula-la-reuniunea-ministeriala-a-initiativei-central-europene