Reuniunea Anuală a Diplomației Române – ediția 2018

BUCURESTI - 27 august 2018

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 27-29 august 2018, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR), tema ediției fiind ”Diplomația – un pilon al României Centenare”.

MAE

MAE

În anul celebrării Centenarului Marii Uniri, RADR are o însemnătate cu atât mai mare cu cât înfăptuirea României moderne a fost clădită prin demersurile vizionare ale diplomaților români de excepție care, cu profesionalism și dedicare, au făcut posibilă această emblematică realizare a diplomației naționale.

Reuniunea Anuală a Diplomației Române întrunește, ca de fiecare dată, reprezentanții diplomației române și constituie o platformă de dezbatere a priorităților României în contextul evoluțiilor în plan internațional, prin evaluarea activității diplomatice desfășurate în ultimul an, trasarea de linii strategice și identificarea de noi oportunități de acțiune.

Invitatul special al ediției din acest an a RADR este ministrul federal al afacerilor externe al Republicii Federale Germania, Heiko Maas. Prezența înaltului oficial german confirmă stadiul foarte bun al relației bilaterale, precum și nivelul deosebit al dialogului privilegiat dintre România și Germania. Totodată, vizita are loc în perspectiva preluării de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019, Germania fiind unul dintre partenerii cu care România cooperează strâns la nivel european.

Ținând cont de priorităților și obiectivelor de politică externă ale României, printre principalele teme dezbătute în cadrul sesiunilor se numără preluarea la 1 ianuarie 2019 a Președinției Consiliului Uniunii Europene, relațiile bilaterale și cele strategice, cooperarea regională, vecinătatea estică, ONU, diplomația economică, diplomaţia culturală şi ştiinţifică.

La reuniune participă ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, alături de șefii misiunilor diplomatice și consulare ale României. De asemenea, la sesiunile plenare ale evenimentului vor fi prezenți reprezentanţi ai Corpului Diplomatic străin acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, dar și înalți responsabili din Ministerul Afacerilor Externe.

Un demers important din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române 2018 îl reprezintă o serie de vizite la obiective de interes economic din teritoriu și întâlniri cu autorități locale, inițiativă implementată în premieră la ediția de anul trecut, care s-a bucurat de succes ca parte integrantă a evenimentului.

Detalii actualizate despre eveniment pot fi accesate la următorul link: http://www.mae.ro/node/46691

Direcţia Purtător de Cuvânt și Comunicare

Tel.: +40 21 431 1377

Mobil: +40 721 270 845

Web: www.mae.ro

E-mail: presa@mae.ro

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/reuniunea-anuala-a-diplomatiei-romane-editia-2018