Reuniunea Consiliului Consultativ Interinstituțional pentru românii din străinătate, ediția a XIII-a

BUCURESTI - 13 mai 2016

Comunicat tip General in Politic

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Petre Guran, a prezidat ieri, 12 mai 2016, cea de-a XIII-a reuniune a Consiliului Consultativ Interinstituțional pentru românii din străinătate, organizată la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Agenda reuniunii a cuprins prezentarea programului Diaspora – Partener pentru dezvoltarea României, precum și completarea Planului integrat de acțiuni pe componenta comunităților românești din străinătate pentru anul 2016 cu măsuri și inițiative concrete, în baza răspunsurilor oficiale la adresa înaintată de ministrul delegat.

Reuniunea Consiliului Consultativ Interinstituțional pentru  românii din străinătate, ediția a XIII-a

Secretarul de stat a subliniat importanța contribuției pe care românii din diaspora o pot aduce la dezvoltarea generală a țării și necesitatea cointeresării lor pentru un parteneriat cu statul român care să le ofere argumentele unei implicări și apropieri cât mai accentuate față de țară.

„Diaspora face parte din corpul națiunii, indiferent unde se află. Nouă ne revine datoria să îi propunem un pact pentru dezvoltarea României”, a spus Petre Guran.

Participanții la discuții au atras atenția asupra existenței a numeroase programe care se pot adresa și românilor de pretutindeni, care trebuie aduse la cunoștința acestora printr-o strategie de comunicare eficientă, precum și a numeroase oportunități oferite de programele europene și naționale existente.

La eveniment au participat reprezentanți ai Administrației prezidențiale, Guvernului, Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerului Culturii, Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Economiei, Secretariatului de stat pentru culte, Patriarhiei Române, Societății Române de Televiziune, Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și ai Oficiului Românilor din Străinătate, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Informaţii suplimentare:

Consiliul Consultativ Interinstituțional pentru românii din străinătate reprezintă un format de dialog și cooperare interinstituțională, la nivel informal, care reunește periodic reprezentanți ai instituțiilor românești cu atribuții în domeniul românilor de pretutindeni.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/reuniunea-consiliului-consultativ-interinstitutional-pentru-romanii-din-strainatate-editia-a-xiii-a