S-a dat startul dezbaterilor privind tematicile de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din cadrul Forumului „EU-RO 2019“

BUCURESTI - 25 ianuarie 2018

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Politic

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a lansat joi, 25 ianuarie 2018, o primă etapă a procesului de consultare publică privind tematicile de interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, prin intermediul Forumului de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene - „EU-RO 2019“.

MAE

MAE

Evenimentul, găzduit de Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București a avut loc în prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor publice, administraţiei locale şi centrale, exponenţi ai mediului patronal, sindical sau academic, membri ai societăţii civile, jurnalişti şi reprezentanţi ai delegațiilor României din cadrul structurilor consultative ale Uniunii Europene, Comitetul Economic și Social European, respectiv Comitetul European al Regiunilor.

Forumul „EU-RO 2019“ este o structură consultativă, fără personalitate juridică, ce funcţionează pe lângă Ministerul Afacerilor Externe, în coordonarea Ministrului delegat pentru Afaceri Europene, şi are ca principală misiune crearea cadrului formal de derulare a dezbaterilor publice organizate de Ministerul Afacerilor Externe pe tema viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene.

Concluziile acestor dezbateri vor fi integrate în procesul de reflecție derulat în vederea fundamentării propunerilor de tematici de interes ale agendei politice a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, precum și a definirii obiectivelor de promovare avute în vedere pentru primul semestru al anului 2019.

În cadrul Forumului funcţionează mai multe grupuri de lucru, acţionând în domeniile politice corespunzând configurației Consiliului Uniunii Europene: Afaceri interne; Afaceri Externe și Apărare; Afaceri Generale; Agricultură și pescuit; Aspecte economice și financiare; Cercetare și inovare; Competitivitate; Cultură, tineret și sport; Dezvoltare regională; Educație și formare; Energie; Justiție; Mediu și schimbări climatice; Ocuparea forței de muncă și Politică socială; Sănătate și Protecția consumatorului; Societatea informațională; Transporturi.

Din Forum fac parte membrii delegațiilor României din cadrul structurilor consultative ale Uniunii Europene, organizații patronale, sindicale, academice, profesionale, precum și alte structuri ale societății civile organizate, iar la dezbateri pot participa, de asemenea, experți din structuri guvernamentale și neguvernamentale.

„Ne aflăm în cea de-a doua etapă a procesului de cristalizare a tematicilor de interes pe care România le va prezenta în Programul Președinției Consiliului Uniunii Europene. Această etapă presupune consultarea cât mai multor actori, transparentizarea procesului decizional și o implicare cât mai activă a cetățenilor în definirea subiectelor prioritare, astfel încât ele să reflecte preocupările existente în societate, iar românii să simtă că acest proiect le aparține cu adevărat“, a declarat Victor Negrescu.

De asemenea, ministrul delegat a prezentat stadiul actual al procesului de pregătire a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, realizând și o trecere în revistă a calendarului evenimentelor formale şi informale, respectiv a oportunităților și provocărilor generate de acest proiect de interes major pentru România.

Elemente de context

România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/s-a-dat-startul-dezbaterilor-privind-tematicile-de-interes-ale-presedintiei-romaniei-la-consiliul-uniunii-europene-din-cadrul-forumului-eu-ro-2019