Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Republica Elenă

BUCURESTI - 21 martie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Politic

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a participat în perioada 19 - 20 martie 2016, în cadrul vizitei întreprinse în Republica Elenă, la o serie de întrevederi organizate la sediile asociaților românești.

Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Republica Elenă

În cadrul dialogului cu reprezentanții mediului asociativ, ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat contribuția semnificativă pe care o are comunitatea românească din Republica Elenă în cadrul societății și economiei din această țară. Consolidarea identității etnice, culturale, lingvistice și spirituale în rândul comunităților românești din Grecia reprezintă un factor cu relevanță sporită în menținerea legăturii dintre aceste comunități și țară.

Aflat în vizită la mai multe asociații românești din Atena și Aspropirgos, unde a participat la lecții de limba română pentru copii, demnitarul român a arătat că rolul educației este esențial în păstrarea unității de limbă și cultură în rândul comunităților românești din diasporă. Acesta a reliefat utilitatea organizării cursurilor non-curriculare de limbă, cultură și civilizație românească la nivelul asociațiilor românești de pe teritoriul Republicii Elene și a subliniat că autoritățile române vor sprijini în continuare aceste inițiative menite să stimuleze promovarea valorilor românești în rândul tinerilor români din Grecia.

În cadrul întâlnirilor, oficialul român a încurajat coagularea în rețele profesionale românești, forme asociative cu rol în stimularea contactelor între profesioniștii dintr-un anumit domeniu din țara de reședință și cea de origine. Totodată, ministrul delegat Dan Stoenescu a arătat utilitatea înființării de asociații profesionale ale cetățenilor greci cu studii efectuate în România și a recomandat valorificarea resurselor de prestigiu ale acestora, în calitate de purtători de mesaj identitar românesc, contribuind la promovarea relațiilor bilaterale.

Statul român acordă o atenție deosebită consolidării și eficientizării politicilor parteneriale cu comunitățile românești din străinătate și cu statele în care acestea locuiesc. Astfel, oficialul român a apreciat activitatea deosebit de dinamică a asociațiilor comunității românești din Grecia, precum și pluralismul asociativ, care contribuie la creșterea calității și a ofertei educaționale.

Comunitățile românești din străinătate reprezintă un vector de promovare a profilului identitar românesc, iar în acest sens, ministrul delegat a subliniat importanța promovării consecvente a membrilor comunității în structurile de reprezentare și administrative, la nivel local și central, pentru a contribui la afirmarea multiculturalismului. De asemenea, și-a exprimat satisfacția în ceea ce privește alegerea a cinci cetățeni români în Consiliul Local din Aspropirgos, reprezentând un model de implicare în viața publică a societății din care fac parte.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/vizita-ministrului-delegat-pentru-relatiile-cu-romanii-de-pretutindeni-dan-stoenescu-in-republica-elena