Ziua internațională a comemorării Holocaustului

BUCURESTI - 27 ianuarie 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate, Social

Ministerul Afacerilor Externe a organizat astăzi, 27 ianuarie 2016, un eveniment dedicat Zilei internaționale pentru comemorarea victimelor Holocaustului din întreaga lume.

Ziua internațională a comemorării Holocaustului

În deschiderea evenimentului, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a evocat semnificația zilei de 27 ianuarie pentru societatea de astăzi și importanța cunoașterii de către tânăra generație a tragediei Holocaustului: „Datoria noastră, a societății de astăzi, mai ales a tinerei generații este de a întreprinde toate eforturile pentru a împiedica repetarea unei asemenea tragedii.”

Începând cu luna martie a acestui an, România va prelua Preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului – IHRA, o expresie a recunoașterii eforturilor autorităţilor române de a păstra vie memoria Holocaustului, inclusiv prin colaborarea cu organizațiile evreieşti din țara noastră și cu alte organizații ale societății civile.

În acest context, ministrul afacerilor externe a subliniat importanța sprijinirii cercetării academice a Holocaustului și a salutat colaborarea eficientă a Ministerului Afacerilor Externe cu Institutul național pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel” şi Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România.

La rândul său, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, dr. Aurel Vainer, a subliniat, în intervenţia sa, importanţa creării unei „culturi pro-memoria Holocaustului. Nu este vorba doar a spune că a avut loc, ci să ne obişnuim, în cultura noastră, să nu uităm niciodată de existenţa acestui îngrozitor, tragic Holocaust din anii celui de-al Doilea Război Mondial”.

La evenimentul de comemorare au mai luat cuvântul Liviu Beriș, președintele Asociației Evreilor din România supraviețuitori ai Holocaustului, Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naționale ale României și Ana Petrescu, elevă la Liceul Lauder Reut, în numele elevilor celor patru licee reprezentate la acest eveniment.

Informaţii suplimentare:

Ziua de 27 ianuarie 1945 este ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau şi marchează comemorarea la nivel internaţional a victimelor Holocaustului. Potrivit Rezoluţiei 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale în materie de Holocaust.

Evenimentul de la sediul MAE a fost organizat în pregătirea preluării de către România, în martie 2016, a Preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). La comemorarea din acest an au participat șefii misiunilor diplomatice din statele membre și observatoare la IHRA, reprezentanți ai Federației Comunităților Evreiești din România și ai unor organizații ale societății civile, mass media și elevi de la Colegiul Național Spiru Haret, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Liceul Teoretic Benjamin Franklin și Complexul educațional Lauder-Reut.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: - HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României - HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor - HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-afacerilor-externe/ziua-internationala-a-comemorarii-holocaustului