Campania de promovare a Programului SAPARD, în sprijinul agricultorilor şi satelor din Moldova

BUCURESTI - 15 martie 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica

In cadrul campaniei de promovare a Programului SAPARD a avut loc la Iasi, in data de 15 martie 2004, a saptea Conferinta Regionala. Au fost invitate aproape 200 de persoane, beneficiari si potentiali beneficiari ai Programului SAPARD, precum si primari, asociaţii, societăţi comerciale si reprezentanti ai bancilor.

După lansarea oficială în cadrul Conferinţei Naţionale de la Bucureşti, centrul regional Iasi este ultima destinaţie a campaniei de promovare a Programului SAPARD la nivel regional din cele şapte care au avut loc în cursul lunilor februarie şi martie anul curent.
„Experienta a doi ani de implementare a Programului SAPARD a determinat adaugarea a noi elemente care sa fie prezentate potentialilor beneficiari intr-o suita de conferinte regionale care sa faca parte dintr-o ampla campanie de promovare. Programul SAPARD este primul exercitiu tehnic si de mentalitate absolut necesar in vederea integrarii europene ” a declarat Mihai Herciu, sef serviciu Asistenta Tehnica din cadrul Agentiei SAPARD.
În regiunea Biroului Regional de Implemetare a Programului SAPARD Iasi, care include judeţele Iasi, Bacau, Vaslui, Neamt, Suceava si Botosani, au fost contractate 161 proiecte pe masura 2.1 „Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale” in valoare de 4.994,3 miliarde lei. Pe Măsura 1.1. „Îmbunătăţirea prelucrării şi marketingului produselor agricole şi piscicole” s-au contractat 24 proiecte cu valoarea totala de 954,1 miliarde lei. Sumele prezentate includ finanţarea Uniunii Europene si a Guvernului României şi partea de cofinanţare a beneficiarilor.
Agentia SAPARD a efectuat plati la aceste proiecte in valoare de 47,9 miliarde lei pentru masura 2.1 si 33,3 miliarde lei – masura 1.1. Trebuie sa mentionam ca au fost evaluate si transmise alte 33 cereri de plata pentru proiecte pe masura 2.1. in suma de 190,9 miliarde lei si 9 cereri de plata pentru masura 1.1, in valoare de 83,6 miliarde lei.
La Biroul Regional de la Iasi au fost deja depuse patru proiecte pentru masura 3.1 „Investitii in exploatatiile agricole” si 5 proiecte pentru masura 3.4 „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative”.
Campania de promovare a Programului SAPARD si-a propus să contribuie, să conceapă şi să implementeze metode de creştere a vizibilităţii cerinţelor şi criteriilor de eligibilitate, dar şi să informeze potenţiali beneficiari de oportunităţile şi condiţiile de accesare a fondurilor.
Teodor Robu, seful Biroului Regional 1 Nord-Est Iasi de a subliniat in cadrul conferintei ca „Programul SAPARD se afla la jumatatea perioadei de derulare si in momentul de fata este la maturitatea deplina a functionarii sale. Deocamdata, accesarea fondurilor, mai ales a celor comunitare, este complexa dar trebuie sa intelegem ca aceasta va deveni un lucru cat se poate de obisnuit, in viitorul european al Romanie”.
Programul SAPARD acorda asistenta financiara importanta pentru dezvoltarea agriculturii si a mediului rural, fiind vorba de peste 2 miliarde de euro (în perioada 2000 – 2006, pentru toate masurile Programului SAPARD). Prin acreditarea noilor masuri 3.1 si 3.4 posibilitatile de investitie practic se dubleaza.
„Eforturile sunt canalizate spre o dezvoltare rurala durabila si spre diversificarea activitatilor agricole, in acelasi timp cu realizarea tuturor standardelor de calitate ale Uniunii Europene. Putem spune ca deja incepem sa resimtim efectele benefice ale implementarii Programului SAPARD in regiunea Moldovei” a precizat subprefectul judetului Iasi, Corneliu Rusu Banu.


INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Campania de informare şi publicitate pentru Programul SAPARD în România este finanţată prin Măsura 4.2. de asistenţă tehnică din cadrul Programului SAPARD. Pentru aceasta Măsură, care prevede şi promovarea Programului SAPARD, sunt alocaţi în fiecare an aproximativ 761.250 mii de Euro. Autoritate Contractantă este Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, iar contractorul este Tempo Advertising. Valoarea contractului este de 199.000 Euro (aproximativ 7 miliarde de lei) şi se desfăşoară în perioada 03.12.2003 – 03.05.2004.

Beneficiari care au semnat contracte de finanţare prin Programul SAPARD din regiunea BRIPS Iasi:
SC. LA DORNA CHEESE SA – reprezentant legal Dromereschi
Tel. 0744.32.32.37
SC EUROPROD SA – reprezentant legal Roman Vasile
Tel. 0744.78.60.33
SC AVICOM SA. – reprezentant legal Pop Gheorghe
Tel. 0235.32.26.14
SC. ILVAS SA – reprezentant legal Gigel Grigorie
Tel. 0235.314.414
CONSILIUL LOCAL TIGANAS, JUD. IASI – Primar Roibu Mihai
Tel. 0232.299.070
CONSILIUL LOCAL GALANESTI, JUD. SUCEAVA
Primar Mironescu Liviu – 0230.560.978
CONSILIUL LOCAL CAIUTI, JUD. BACAU
Primar Danila Culita – 0234.338.616
CONSILIUL LOCAL STEFAN CEL MARE, JUD. NEAMT
Primar Andrei Victor – 0233.292.001


Program finanţat de UNIUNEA EUROPEANA si cofinanţat de Guvernul RomânieiSAPARD (Special Pre-Accession Programme for Agriculture and Rural Development) este un program special de pre-aderare destinat susţinerii agriculturii şi dezvoltării rurale. România va primi 150 milioane Euro anual între 2000 şi 2006, fiind a doua ţară, după Polonia, în ceea ce priveşte dimensiunea fondurilor primite.

Despre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale

Biroul de Presă al Agenţiei SAPARD

Tel: 311.09.99; Fax: 311.09.99
promovare@sapard.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-agriculturii-padurilor-si-dezvoltarii-rurale/campania-de-promovare-a-programului-sapard-in-sprijinul-agricultorilor-si-satelor-din-moldova