Întâlnire a ministrului Mircea Duşa cu omologul său din Republica Moldova

BUCURESTI - 20 august 2015

Comunicat tip General in Administratie Publica, Media / Publicitate, Social, Institutii Publice

Live site

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit joi, 20 august, la sediul M.Ap.N., cu omologul său din Republica Moldova, Anatolie Şalaru, aflat, în zilele de 19 şi 20 august, în vizită oficială la Bucureşti.

Întâlnire a ministrului Mircea Duşa cu omologul său din Republica Moldova

Mircea Duşa, Ministrul apărării naţionale

„Întâlnirea de astăzi se constituie într-o etapă superioară în consolidarea dialogului politico-militar la nivel înalt între statele noastre şi un bun prilej pentru realizarea unui schimb de opinii referitoare la stadiul şi perspectivele cooperării militare bilaterale şi în formate multilaterale,” a declarat ministrul Mircea Duşa.

Pe agenda discuţiilor s-au regăsit teme referitoare la situaţia de securitate regională, cooperarea bilaterală în domeniul apărării, dar şi cooperarea în cadrul iniţiativelor regionale şi organizaţiilor internaţionale, cu accent pe dimensiunile NATO şi UE.

În acest context, ministrul apărării naţionale a subliniat că România contribuie în mod activ la consolidarea cooperării NATO cu Republica Moldova, atât în cadrul oferit de Platforma pentru Interoperabilitate, cât şi în implementarea Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (Defence Capability Building / DCB). Ministrul Duşa a salutat înfiinţarea Biroului NATO de Legătură la Chişinău, anunţănd că ţara noastră va participa cu un expert în cadrul acestei structuri, care are rolul de a acorda asistenţă autorităţilor militare din Republica Moldova în domeniul evaluării ameninţărilor strategice şi a riscurilor militare.

De asemenea, ministrul Duşa a declarat că ţara noastră încurajează participarea Republicii Moldova în cadrul iniţiativelor regionale din sud-estul Europei, în scopul creşterii vizibilităţii şi conturării profilului Armatei Naţionale în plan regional.

În ceea ce priveşte parcursul european al ţării vecine, ministrul Duşa a reafirmat sprijinul pentru o angajare mai intensă a Republicii Moldova în activităţile şi acţiunile derulate sub egida Politicii de securitate şi apărare comună (PSAC), ca parte importantă a procesului de integrare europeană.

Cei doi oficiali au mai discutat despre activităţile de instruire în comun a unităţilor din cadrul categoriilor de forţe. Ministrul Duşa a apreciat că astfel de activităţi practice sunt în beneficiul ambelor armate, propunând continuarea participării cu echipe de ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Naţionale a Republicii Moldova la viitoarele exerciţii naţionale desfăşurate de Armata României.

Despre Ministerul Apararii Nationale

Ministerul Apărării Naționale (MApN) este organul de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului României, prin care este condusă activitatea în domeniul apărării naționale, potrivit prevederilor legii și strategiei de securitate națională, pentru garantarea suveranității, independenței și unității statului, integrității teritoriale a țării și democrației constituționale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-apararii-nationale/intalnire-a-ministrului-mircea-dusa-cu-omologul-sau-din-republica-moldova