Reforma administrației și dezvoltarea regională

BUCURESTI - 16 septembrie 2016

Comunicat tip General in Institutii Publice

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, s-a întâlnit, astăzi, 12 septembrie a.c., cu Excelenţa Sa doamna Stella Ronner-Grubačić, Ambasador al Regatului Țărilor de Jos în România.

Reforma administrației și dezvoltarea regională

Discuţiile s-au axat, în special, pe priorităţile de reformă în domeniul administrației publice, precum şi pe proiecte care vizează dezvoltarea regională a României.

În ceea ce priveşte administraţia publică, viceprim-ministrul Dîncu a afirmat că strategiile aprobate în domeniu – cea privind capacitatea administrativă, cea privind reforma funcției publice și cea privind formarea profesională a angajaților din sistemul public – pun bazele unui nou statut al funcționarului public, unei noi școli de administrație publică (prin înființarea Institutului Național de Administrație Publică, aprobată prin OG nr. 23/24.08.2016) și unei noi structuri a sistemului de carieră publică, bazat pe mai multe niveluri profesionale și criterii de performanță, cărora să le corespundă niveluri corespunzătoare de salarizare. În acest fel, susține ministrul administrației publice, motivarea personalului este continuă, nu se mai oprește în momentul în care a fost atins cel mai înalt nivel de salarizare în funcția respectivă (9 ani, în prezent, pentru gradul superior).

În cadrul întrevederii, Vasile Dîncu a subliniat şi faptul că MDRAP va supune în curând Guvernului spre aprobare Strategia de dezvoltare teritorială a României (SDTR) pentru orizontul de timp 2035. Ulterior, proiectul va fi transmis Parlamentului spre aprobare. SDTR stabilește cadrul strategic de dezvoltare a teritoriului României pentru orizontul de timp 2035, necesar pentru sprijinirea și direcționarea procesului de dezvoltare teritorială la nivel național, cu scopul valorificării oportunităților și a nivelului de dezvoltare al fiecărui teritoriu. SDTR stabilește ca viziune privind dezvoltarea teritoriului naţional pentru orizontul de timp 2035: România 2035, o țară cu un teritoriu funcțional, administrat eficient, care asigură condiții atractive de viață și locuire pentru cetățenii săi, cu un rol important în dezvoltarea zonei de sud-est a Europei.

În strânsă legătură cu această strategie, viceprim-ministrul Vasile Dîncu a precizat că se lucrează împreună cu administrația publică locală la pachete de dezvoltare integrată a celor mai expuse zone la riscul de sărăcie – fostele zone miniere din Valea Jiului și Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din nordul Moldovei. Cei doi oficiali au discutat despre posibilitatea de intensificare a colaborării dintre cele două țări, în special prin facilitarea colaborării inter-regionale.

Alte teme de discuție au fost legate de Strategia națională a locuirii și noua lege a locuirii, propuse de actualul Guvern, Codul Administrativ, care unifică un set de 18 acte normative din domeniul administrației publice centrale și locale, urmat de Codul de Procedură Administrativă, și Codul Urbanismului, pentru care au debutat dezbaterile cu structurile profesionale de profil, și care își propune să instituie o nouă disciplină în dezvoltarea orașelor, cu reguli mai clare și mai riguroase, dar cu proceduri mai simple pentru cetățeni.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-dezvoltarii-regionale-si-administratiei-publice/reforma-administratiei-si-dezvoltarea-regionala