Transcrierea declaraţiei de presă susţinute marţi, 4 octombrie, de ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru

BUCURESTI - 5 octombrie 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Social, Institutii Publice

Urmare a acuzaţiilor lansate în spaţiul public privind o presupusă colaborare cu fosta Securitate, Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a susţinut marţi, 4 octombrie 2016, o declaraţie de presă pe această temă. Vă prezentăm mai jos transcrierea integrală a acestei declaraţii.

Transcrierea declaraţiei de presă susţinute marţi, 4 octombrie, de ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru

Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt MENCŞ: Bună ziua tuturor. Mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră aici. Aşa cum bine ştiţi, în cursul zilei de astăzi au apărut câteva informaţii cu privire la o posibilă colaborare a domnului ministru Mircea Dumitru cu fosta Securitate, informaţii menite să decredibilizeze persoana domnului ministru, motiv pentru care considerăm că e oportun să clarificăm toate aceste aspecte. Acesta este şi subiectul declaraţiei de presă de astăzi. Îl invit pe domnul ministru Mircea Dumitru să vină cu clarificări, astfel încât prin intermediul dumneavoastră, opinia publică să cunoască adevărul şi adevărul să poată fi restabilit. Mulţumesc. Vă rog, domnule ministru.

Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei: Eu vă mulţumesc. Sărut mâna, bună ziua. Adevărul este acesta: resping orice fel de acuzaţie că aş fi colaborat în orice formă cu Securitatea. Nu am fost nici membru al Securităţii, nici colaborator al Securităţii, nu am făcut poliţie politică. Şi vreau să fiu foarte bine înţeles. Nu am avut niciodată contacte cu Securitatea statului în regimul comunist. De asemenea, nu am semnat niciun angajament. Documentele din acel dosar, care v-au fost prezentate în presă, nu sunt produse de mine. Trebuie să clarific acest aspect. În 2007 am avut o discuţie cu membri ai Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Discuţia a fost prilejuită de faptul că presa a cerut la vremea respectivă o examinare a mea şi a altor persoane din societatea civilă, din Grupul pentru Dialog Social, membri ai comunităţii academice. În urma verificărilor care s-au făcut în acea perioadă am fost chemat, solicitat, să am un dialog cu membri ai Colegiului CNSAS. Am şi dat un document olograf în aşa fel încât să se poată face o verificare şi o expertiză grafologică. Rezultatul acelei analize este cel pe care astăzi deja presa vi l-a pus la dispoziţie şi apare şi pe site-ul Universităţii din Bucureşti, este în dosarul meu personal de la Universitatea din Bucureşti. Este vorba de o decizie emisă de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în anul 2007, o decizie care spune foarte limpede despre mine că nu am fost agent/colaborator al Poliţiei politice comuniste. Altminteri decizia aceasta reflectă realitatea pentru că, de fapt, nu am făcut poliţie politică.

Solicit în momentul de faţă CNSAS-ului să vină cu un punct de vedere clar, public, din care să rezulte poziţia acestei instituţii în momentul de faţă în legătură cu statutul meu. De asemenea, pentru că ceea ce s-a întâmplat în momentul de faţă este o mistificare grosolană, este un fals, dar nu un fals oarecare, ci o calomnie la adresa mea, voi acţiona în instanţă. Îmi iau această libertate să acţionez în instanţă pe cei care au făcut aceste afirmaţii defăimătoare la adresa mea în spaţiul public.

Nu cred că este vorba despre o simplă întâmplare ceea ce se produce în momentul de faţă. M-am angajat atunci când am preluat acest mandat, acum trei luni, să militez pentru anumite principii clare şi simple în spaţiul public, principalul principiu fiind acela al apărării integrităţii. Şi prin urmare, ceea ce deja am făcut şi ceea ce intenţionez să fac în continuare cu siguranţă că a deranjat pe foarte mulţi în această ţară şi vă asigur că-i va deranja şi în continuare. Pentru că ceea ce au făcut acuma nu mă poate determina, nu poate să-mi înfrângă voinţa de a încerca să avem un sistem public mai curat, mai transparent şi mai bun pentru noi toţi. Deci aceasta este declaraţia pe care în esenţă voiam să o dau şi vă mulţumesc pentru faptul că o preluaţi!

Mirabela Amarandei: Mulţumesc şi eu. Dacă aveţi întrebări?

Jurnalist: Spuneaţi că acest fapt este o intimidare. Şi, legat de plagiatul doamnei Kövesi, consideraţi că aceasta este o intimidare sau...?

Mircea Dumitru: Nu am nicio dovadă ca să leg această acţiune de o persoană sau alta. Dar trebuie spus că nu este ceva întâmplător că apare un astfel de document exact în momentul în care anunţ public că vom face o evaluare a tuturor şcolilor doctorale din România şi că vom începe exact cu acele şcoli care au produs plagiate şi care nici nu vor să-şi asume din punct de vedere moral această problemă. Cu siguranţă că există o anumită legătură care nu este întâmplătoare. Dar nu pot în momentul de faţă să spun că o anumită persoană sau o anumită instituţie este aceea care ar urmări să mă intimideze.

Jurnalist: Credeţi că şi dorinţa dumneavoastră de a organiza concursul de directori după opt ani de zile poate fi o cauză?

Mircea Dumitru: E foarte probabil, pentru că au fost reacţii vehemente aş spune, iar atunci când nu au fost reacţii foarte clare împotriva organizării concursurilor au fost acţiuni clare de sabotaj şi aceste lucruri iarăşi, probabil că au deranjat pe foarte mulţi care ar fi vrut în continuare să menţină captivă şcoala românească şi să o conducă, să o guverneze prin metode care nu au nimic de a face cu principiile politicilor publice.

Jurnalist: CNSAS a zis totuşi că va redeschide dosarul pentru care în 2007 s-a pronunţat, că-l va reanaliza.

Ministru: Eu acum le cer acest lucru. Cred că au şi ei datoria s-o facă, nu numai că pot s-o facă. Îmi amintesc foarte bine discuţia pe care am avut-o atunci în 2007 şi ca urmare a discuţiei am primit acest document oficial. Discuţia s-a purtat în Colegiul de la acea vreme al CNSAS-ului, după ce putusem să văd, să examinez unul dintre documente. Acum aflu că, de fapt, în acel dosar sunt mai multe documente, unul dintre acele documente şi am respins categoric şi atunci ideea că acel document ar fi produs de către mâna mea. Am scris de bună credinţă un text, un text olograf pe care cu siguranţă că l-au verificat atunci şi pe baza tuturor acestor elemente şi indicii CNSAS a emis această decizie pe care v-am arătat-o şi care este în momentul de faţă postată pe site-ul Universităţii din Bucureşti şi poate fi văzută de toată lumea.

Jurnalist: În dosarul acela există declaraţii semnate cu numele dumneavoastră, dar sunt nişte declaraţii false, nu au existat niciodată, asta este ideea?

Mircea Dumitru: Eu nu am produs acele documente.

Jurnalist: Susţineţi că cineva v-a falsificat semnătura?

Mircea Dumitru: Nu pot să suţin nimic pentru că nu am făcut niciun fel de investigaţie, dar nu sunt ale mele.

Jurnalist: Credeţi că informaţiile apărute astăzi au vreo legătură cu scandalul de plagiat în care este implicată doamna Kövesi?

Mircea Dumitru: Reveniţi la aceeaşi întrebare, răspunsul meu este acelaşi: nu pot să fac niciun fel de legătură specifică între cazuri, dar nu este, cred eu, niciun fel de întâmplare în faptul că exact în acest moment apar aceste alegaţii care nu au niciun fel de bază în fapte. Nu există niciun fel de fapt pe care eu să-l fi produs şi care să mă incrimineze din punct de vedere moral sau juridic.

Jurnalist: Înainte de 1989 aţi fost contactat de fosta Securitate, vi s-a cerut să colaboraţi?

Mircea Dumitru: Nu mi-a cerut nimeni colaborarea, nu am avut niciodată un contact cu o persoană care să se identifice pe sine ca fiind lucrător al Securităţii.

Jurnalist: Vi s-a cerut vreodată să daţi informaţii despre cineva?

Mircea Dumitru: Nici acest lucru nu s-a întâmplat.

Jurnalist: Sunteţi de acord să daţi o nouă probă de grafie în cazul vi se cere aşa ceva?

Mircea Dumitru: În momentul în care cercetarea va ajunge acolo, dacă CNSAS-ul va solicita acest lucru şi pentru a-mi apăra în public reputaţia şi numele, voi face tot ceea ce trebuie. Tocmai de aceea solicit CNSAS să dea un verdict, pentru că fapt este că nu am legătură cu ceea ce se spune aici.

Jurnalist: Dumneavoastră spuneţi că nu aţi semnat niciun angajament şi că nu aţi furnizat nicio notă informativă?

Mircea Dumitru: Corect.

Mirabela Amarandei: Aş vrea să fac eu o precizare aici. S-ar putea să fie tehnică dar e foarte importantă în tot acest peisaj. CNSAS verifică din oficiu miniştrii oricărui cabinet, deci dacă CNSAS-ul are acum pe rol o verificare a persoanei domnului ministru sau a oricărei alte persoane, asta se întâmplă pentru că ei sunt membri ai cabinetului acesta sau pot fi membri ai oricărui alt cabinet. Este o verificare din oficiu.

Jurnalist: Acest lucru l-ar fi spus CNSAS-ul tocmai ca să evite orice alte discuţii.  În secunda următoare ar fi ieşit şi ar fi spus: este o verificare de rutină aşa cum se întâmplă de obicei.

Mirabela Amarandei: Acesta este şi obiectivul solicitării domnului ministru: clarificarea lucrurilor astfel încât aceste acuzaţii să nu mai planeze în spaţiul public şi să restabilească adevărul.

Mircea Dumitru: Vreau să lămurim puţin şi acest aspect. De ce în 2007 a fost o verificare şi nevoia de a avea această decizie? În primul rând, aşa cum v-am spus, pentru că o asociaţie de presă a cerut acest lucru expres şi nu numai în legătură cu mine, ci cu un grup mai mare de persoane... Apoi, dar nu în ultimul rând, ca urmare a faptului că am candidat la funcţia de prorector al Universităţii din Bucureşti, în 2009, şi apoi la funcţia de rector, în 2011, şi din nou la sfârşitul anului trecut, în 2015. E parte a procedurii de completare a dosarului de candidatură să ai din partea CNSAS o decizie de neparticipare la activităţi de poliţie politică, de necolaborare cu poliţia politică. Toate aceste lucruri, prezenţa mea în spaţiul public şi în serviciul public universitar de atât de mulţi ani, deci toate aceste lucruri au cerut imperativ să am acest document. Acum, sigur, faptul că este invocat ceva care mie îmi arată că este, de fapt, exact situaţia din 2007, nu sunt alte elemente care să fie aduse în discuţie, asta îmi alimentează suspiciunea că nu e ceva întâmplător, că se urmăreşte, de fapt, discreditarea mea în public. Probabil şi intimidarea mea însă chestiunea este că pe mine astfel de lucruri nu mă intimidează absolut deloc. Dar discreditarea publică se poate produce dacă nu arătăm foarte clar, pe bază de argumente, că nu există niciun fel de adevăr în tot ce se spune aici şi, sigur, trebuie să îmi apăr în public reputaţia luându-mi libertatea de a aduce în faţa instanţei pe cei care mă calomniază.

Jurnalist: Deci aţi făcut solicitări la CNSAS de mai multe ori. O dată pentru candidatura la funcţia de prorector, ulterior ca rector al universităţii şi de fiecare dată aţi adus de la ei o dovadă că nu aţi colaborat?

Mircea Dumitru: Nu. CNSAS-ul, după ştiinţa mea, lucrează în felul acesta: dacă nu există elemente suplimentare faţă de elementele pe baza cărora s-a dat o decizie, atunci CNSAS nu dă o altă decizie. Dacă ar fi apărut elemente noi, suplimentare, alte dosare, alte lucruri de felul acesta, după verificarea din 2007, atunci ar fi produs acest document. Noi am cerut.

Jurnalist: Ulterior, în dosarul dvs. de prorector sau rector există de fiecare dată o astfel de dovadă?

Mircea Dumitru: Aceasta este dovada. Datează din 2007. Celelalte dovezi solicitate de universitate nu mai puteau fi satisfăcute de CNSAS deoarece nu aveau alte elemente pe baza cărora să revină şi să dea o altă decizie.

Jurnalist: Mulţumesc!

Mirabela Amarandei: Atâta vreme cât domnul ministru a susţinut că nu a avut nicio interacţiune cu fosta Securitate, e imposibil să apară astfel de noi documente.

Mircea Dumitru: Exceptând cazul în care sunt fabricate pur şi simplu.

Mirabela Amarandei: Exact. Dacă mai sunt nelămuriri sau întrebări? Vă mulţumim!

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ministerul-educatiei-si-cercetarii-stiintifice/transcrierea-declaratiei-de-presa-sustinute-marti-4-octombrie-de-ministrul-educatiei-nationale-si-cercetarii-stiintifice-mircea-dumitru