MIRA TELECOM a creat un sistem inovativ de măsurare a contractării fibrelor de colagen în sprijinul prezervării obiectelor de patrimoniu cultural

BUCURESTI - 28 septembrie 2012

Comunicat tip General in IT&C, Stiinta / Cercetare, Tehnologie

MIRA TELECOM a prezentat o lucrare științifică referitoare la măsurarea contractării fibrelor de colagen, la Primul Seminar și Workshop Internațional “Tehnologii emergente și inovație pentru patrimoniul cultural - prezervarea pergamentelor, pieilor și textilelor”, care s-a desfășurat în perioada 24 - 26 septembrie la Muzeul Național de Istorie a României din București. Evenimentul a fost organizat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pielărie și Textile (INCDTP), Bucureşti și a oferit participanților o sinteză a celor mai recente studii efectuate la nivel european, a metodelor inovative de investigare și a tehnologiilor dezvoltate în domeniul prezervării și valorizării patrimoniului cultural din pergament, piele și textile.

Lucrarea pregătită de echipa Mira Telecom compusă din Oana Miu (R&D Engineer) și Silviu Ciobanu (Software Manager), în colaborare cu Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Politehnica București are ca scop automatizarea procesului de analiză a fibrelor de colagen cu ajutorul metodei “Micro Hot Table” (MHT).

Există o nevoie puternică de dezvoltare și modificare a tehnicilor existente de analiză a patrimoniului cultural, cu cerințe în ceea ce privește acuratețea ridicată, proceduri micro sau non - destructive și de dezvoltare  de noi instrumente de diagnosticare. Experiența câștigată de Mira Telecom în diverse proiecte europene, naționale și în mod special în proiectul EUREKA, i-au permis companiei să propună noi instrumente, precum un sistem nou de măsurare pentru detectarea automată a activității de contracție a colagenului și un  software pentru analiza și diagnosticarea materialelor pe bază de colagen.  

Mira Telecom este partener principal cu rol de lider și cofinanțator în cadrul proiectului “Eureka 5837 ADAS (Automatic Damage Assessment System)”, care vizează crearea unui sistem automat pentru evaluarea degradării pieilor și pergamentelor de patrimoniu.

Structura colagenului care intra în componența pergamentelor sau pieilor se degradează sub influența factorilor de mediu precum temperatura, umiditatea, poluarea atmosferică, lumina și condițiile de depozitare. Muzeele, arhivele statului, catedralele și bisericile din întreaga Europa dețin un număr mare de documente, cărți și obiecte confecționate parțial din piele și pergamente, care datează din intervalul cuprins între secolele IV și XX.

Metoda MHT constă în colectarea unor mostre de fibre de colagen din obiectul analizat, plasarea fibrelor de colagen hidratate într-o glisieră și încălzirea fibrelor la o temperatură care crește cu 2 grade C pe minut, la microscop. Specialistul urmărește mișcarea fibrelor în cursul procesului de încălzire. Metoda MHT folosită este o tehnică micro - distructivă, care oferă informații cantitative referitoare la stabilitatea hidrotermală a materialului analizat.  

Noutatea sistemului de măsurare a contracției constă în automatizarea sa, folosind tehnici de procesare a imaginilor. Automatizarea determinării intervalelor de contracție oferă doua avantaje principale: minimizează eroarea umană și reduce timpul de operare. Acest proces oferă rezultate mult mai sigure și o reducere dramatică a timpului de operare.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/mira-telecom/mira-telecom-a-creat-un-sistem-inovativ-de-msurare-a-contractrii-fibrelor-de-colagen-n-sprijinul-prezervrii-obiectelor-de-patrimoniu-cultural