Primăria Capitalei si academicianul Eugen Simion acuzati de fraudarea concursului de management pentru Muzeul National al Literaturii Romane

BUCURESTI - 18 decembrie 2013

Comunicat tip Administrativ / Management in Educatie / Cultura

Managerul cultural Sande Varjoghe acuza Primaria Municipiului Bucuresti si o parte dintre membrii comisiei de concurs (Emanuel Papagheorghiu, Eugen Simion , etc.) de fraudarea concursului de management pentru Muzeul National al Literaturii Romane.

Managerul cultural Sande Varjoghe acuza Primaria Municipiului Bucuresti si o parte dintre membrii comisiei de concurs (Emanuel Papagheorghiu, Eugen Simion, etc.) de fraudarea concursului de management pentru Muzeul National al Literaturii Romane. Acesta a formulat o plangere penala catre Parchetul General prin care solicita efectuarea de cercetari şi antrenarea raspunderii penale a lui Emanuel Alexandru Papagheorghiu, directorul Directiei Cultura, Invatamant si Turism din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti si a lui Eugen Simion pentru faptul ca acestia, in perioada 25.11-03.12.2013, in calitate de membrii ai comisiei concursului de management pentru Muzeul National al Literaturii Romane ar fi evaluat planul de management prezentat, in mod deliberat, pe alte criterii decat cele stabilite de lege si sunt acuzati ca ar fi falsificat documentele acestui concurs, pentru a bloca admiterea proiectului candidatului in etapa a 2-a, inluentand si falsificand astfel rezultatul final al concursului. Potrivit declaratiilor date in fata celorlalti membrii ai comisiei si secretariatului comisiei de concurs, academicianul Eugen Simion si directorul executiv Emanuel Papagheorghiu au justificat punctajul, respectiv notele disproportionat de mici acordate, in contradictie cu evaluarea expertilor din domeniul de activitate al muzeului („Activitati ale muzeelor”) pe alte criterii decat cele stabilite de lege (lipsa unor diacritice, greseli gramaticale sau de redactare, caracterul tehnic al planului de management, litigiile in contencios administrativ ale candidatului cu autoritatea, postari pe retelele de socializare etc.), confunand concursul de management cu unul literar sau academic.

 

Emanuel Papagheorghiu si Eugen Simion sunt acuzati de fals intelectual si uz de fals, abuz in serviciu, asociere pentru savarsirea de infractiuni. In plangerea penala care urmeaza a fi inaintata Parghetului General, avocatii managerului cultural Sande Varjoghe arata ca, in calitate de membrii ai comisiei concursului de management pentru Muzeul National al Literaturii Romane, in perioada 25.11-03.12.2013, Emanuel Papagheorghiu si Eugen Simion, impreuna cu alti membrii ai comisiei de concurs, au evaluat planul de management prezentat pe alte criterii decat cele stabilite de lege, în contradictie cu art. 18 alin. (b) din O.U.G. 68/2013; art. 6, alin. (2) din anexa la D.P.G 1107/21.10.2013 si grila de evaluare, continand criteriile si subcriteriile legale de evaluare, desi membrii comisiei concursului au semnat contracte civile in care sunt stipulate clar prevederile legale privind evaluarea planurilor de management, conform criteriilor si subcriteriilor de evaluare (conform art. II.2 alin. (g). Emanuel Papagheorghiu si Eugen Simion, impreuna cu alti membri ai comisiei de concurs, sunt acuzati ca au falsificat si instigat la falsificarea documentelor de concurs: grilelele de evaluare ale concursului cu punctajele si notele acordate de catre membrii comisiei de concurs, rapoartele de analiza si notare ale membrilor comisiei de concurs si procesele verbale ale comisiei de concurs cu notele acordate de catre membrii acesteia.

Fraudarea concursului a fost perfect premeditata. In acest scop, Primarul General al Municipiului Bucuresti, Sorin Oprescu, la propunerea lui Emanuel Papagheorghiu, directorul Directiei Cultura, Invatamant si Turism, a infiintat o comisie de concurs “mamut”, formata din 20 de membrii (sic!), in cea mai mare parte ilegala, alcatuita din “reprezentanti ai autoritatii”, “specialisti” si personalitati culturale din sfera de influenta a Primarului General, pentru a da o aparenta de legalitate si onorabilitate, dar care, in cea mai mare parte (10 membrii), nu indeplinesc criteriile legale pentru a putea face parte din comisia concursului de management pentru Muzeul National al Literaturii Romane, acestia nefiind “specialisti in domeniul de activitate al instititiei”, conform  art. 16 alin. (1) și (2) din O.U.G. 68/2013; art. 3, alin. (1) si (2) din anexa la D.P.G 1107/21.10.2013, conform Nomenclatorului CAEN si domeniului de activitate al Muzeul National al Literaturii Romane: „Activitati ale muzeelor” (cod CAEN 9102), potrivit clasificarilor prevazute in Ordinul presedintelui INS nr. 337/20.04.2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 293 din 3 mai 2007. Membrii acestei comisii, impreuna cu membrii secretariatului comisiei de concurs si membrii comisiei de solutionare a contestatiilor, au fost remunerati cu sume frumoase, reprezentand 10% din indemnizatia Primarului General (7.640 lei) pentru fiecare intrunire, in total fiind 24 persoane, fapt unic in istoria “universala” a managementului, nici la Muzeul Luvru nefiind mai mult de 3 membrii in comisia de concurs a managerului, suma totala cheltuita pentru acest concurs fiind de cca. 15.000 lei. In total, pentru toate cele 7 institutii publice de cultura aflate sub autoritatea Primariei Capitalei pentru care s-au organizat concursuri de management in perioada octombrie-decembrie 2013, din comisiile acestor concursuri au facut parte 168 de persoane, suma totala cheltuita pentru acest “festin” bugetar ridicandu-se la cca. 147.000 lei, iar  Emanuel Papagheorghiu, care a participat in calitate de reprezentant al autoritatii la toate cele 7 concursuri si-a taiat partea leului, incasand in total cca. 5.000 de lei. De asemenea, Emanuel Papagheorghiu a urmat aceeasi procedura de fraudare a concursurilor de management organizate recent pentru Teatrul Excelsior, Teatrul Ion Creangă, Opera Comică pentru copii și Biblioteca Metropolitana Bucuresti.

 

In concluzie, organizarea concursului de management pentru Muzeul National al Literaturii Romane, s-a dovedit, in fapt, o modalitate, cu aparenta de legalitate si onorabilitate, sub acoperire academica, de drenare a banilor publici in buzunarele camarilei constituite in jurul Primarului Sorin Oprescu, iar rezultatele acestui concurs au fost viciate si falsificate, constituind abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (conform art. 246 din Codul penal), lezand astfel interesele legale ale managerului cultural Sande Varjoghe, candidat care a fost declarat respins la concursul de management pentru Muzeul National al Literaturii Romane la care a candidat, dar care trebuia declarat admis, in mod legal, conform planului de management prezentat de catre acesta. In acest context, o comisie de experti independenti a evaluat planul de management al managerului Sande Varjoghe in conformitate cu prevederile legale si grila de evaluare continand criteriile si subcriteriile de evaluare, media punctajului si notelor astfel rezultate fiind 9,43.

 

Sande Varjoghe

Manager cultural

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-al-literaturii-romane1/primaria-capitalei-si-academicianul-eugen-simion-acuzati-de-fraudarea-concursului-de-management-pentru-muzeul-national-al-literaturii-romane