ultimul traseu in Galeria de Arta Europeana MNAR

BUCURESTI - 10 octombrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Numai in octombrie si in prima jumatate a lunii noiembrie publicul are ocazia sa mai viziteze Galeria de Arta Europeana a Muzeului National de Arta al Romaniei. Aceasta urmeaza a fi inchisa timp de sase luni pentru lucrari de reamenajare, determinate de restituirea celor 19 picturi provenite de la Muzeul National Brukenthal din Sibiu.

Lucrarile ce urmeaza a fi restituite fac parte din celebra colectie alcatuita la Viena in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea de catre Samuel von Brukenthal (1721-1803) - guvernator al Transilvaniei (1777-1787) si consilier al imparatesei Maria Tereza. Dintre acestea, multe piese au o valoare exceptionala, precum Rastignirea de Antonello da Messina, Sfantul Ieronim in desert de Lorenzo Lotto, doua portete de donatori de Hans Memling, Omul cu tichie albastra de Jan van Eyck, Uciderea pruncilor de Pieter Brueghel cel Batran, Sfanta Familie de Iacob Jordaens sau Peisaj olandez de Philips de Koninck.
Galeria de Arta Europeana - amplasata in aripa Kretzulescu a fostului Palat Regal - reflecta prin cele 300 de opere expuse parcursul stilistic, estetic si cultural al artei europene, de la goticul tarziu la impresionism. Lucrarile sunt distribuite cronologic in cadrul fiecareia dintre principalele scoli - italiana, germana, spaniola, flamanda, olandeza si franceza. Galeria are ca nucleu impresionanta colectia de arta a regelui Carol I, constituita in ultimul sfert al secolului al XIX-lea si lasata prin testament, in mod expres, Statului Roman.

ULTIMUL TRASEU EUROPEAN PRIN MUZEUL NATIONAL DE ARTA AL ROMANIEI
Pentru luna octombrie, Muzeul National de Arta al Romaniei a pregatit tinerilor si copiilor o surpriza: intrarea gratuita in Galeria de Arta Europeana pentru a putea completa traseele-concurs, bucurandu-se astfel de placerea unei vizite interactive.
Intrarea gratuita in Galeria de Arta Europeana se va face in functie de varsta dupa cum urmeaza:
-in perioada 11-15 octombrie pentru vizitatori cu varsta cuprinsa intre 6 si 14 ani;
-in perioada 18-22 octombrie pentru vizitatori cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani.

Traseele reprezinta o metoda de educatie alternativa practicata de muzee din intreaga lume. Ele isi propun sa faca vizita mai atractiva si urmaresc familiarizarea tinerilor cu muzeul.
Exista patru tipuri de trasee-concurs adaptate diferitelor grupe de varsta: pentru copii intre 6 si 10 ani (Calatorie in spatiu si timp. Peisajul) si pentru cei intre 10 si 14 ani (Rama in rama sau cate imagini putem „incadra” intr-un singur tablou), pentru tineri intre 14 si 18 ani (Poftiti, va rog!) si pentru vizitatorii de peste 18 ani (Arhitectura in pictura).
Urmand indicatiile din foaia de instructiuni, vizitatorii sunt invitati sa identifice fiecare opera inclusa in foaia de parcurs si sa raspunda la diverse intrebari, sa deseneze, sa-si imagineze diverse situatii legate de personajele din tablouri, alcatuind apoi o scurta poveste etc.
Castigatorii traseelor-concurs vor fi desemnati la sfarsitul lunii noiembrie.

Despre Muzeul National de Arta al Romaniei

Muzeul Naţional de Artă al României,
Calea Victoriei 49-53
314 81 19
ALian Patru
referent comunicare
alina.patru@art.museum.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-arta-al-romaniei/ultimul-traseu-in-galeria-de-arta-europeana-mnar