'Alunecările de teren - Impactul asupra mediului şi societăţii'- simpozion național cu participare internaționalǎ -

BUCURESTI - 13 octombrie 2010

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

Institutul Geologic al României în colaborare cu Asociaţia Română de Geologie Inginerească, Asociaţia Salinară «Carol Crăciun» şi Facultatea de Geologie şi Geofizică, sub ȋnaltul patronat al ANCS organizează, în perioada 21-23 octombrie 2010, cel de-al treilea Simpozion Internaţional “Alunecările de teren - Impactul asupra mediului şi societăţii”.

Evenimentul, devenit deja o tradiţie, la nivel naţional, în ceea ce priveşte organizarea manifestărilor ştiinţifice în care este abordată problematica fenomenelor de instabilitate a terenului, se va bucura de prezența domnului prof.dr. Carlos Delgado, președinte IAEG (Asociaţia Internationalǎ de Geologie Inginerească). Sesiunea stiintifica va avea loc pe 21 octombrie 2010, la Bucureşti, în sala de conferinţe a Muzeului Naţional de Geologie, ora 9.30, și va fi urmata de o excursie in zonele afectate de alunecari de teren (22-23.10.2010).
Alunecările de teren reprezintă o parte importantă a grupului de fenomene geologice cu potenţial de hazard natural care au un impact economic şi social puternic resimţit, atât la nivel general cât şi local, asupra comunităţilor sociale sau agenţilor economici. “Având în vedere că România ocupă locul doi în Europa în ceea ce priveşte numărul evenimentelor negative cauzate de alunecările de teren şi al pagubelor produse, precum şi dezastrele petrecute în ultimii ani, ca urmare a reactivării sau producerii unor alunecări de teren la Ocnele Mari, Pârcovaci, Seciu, Roşia de Jiu, Mateesti, considerăm mai mult decât oportună organizarea acestei manifestări, prilej de întâlnire şi schimb de experienţă între specialiştii ce studiază aceste fenomene”, apreciază inginerul geolog, Raluca Maftei, coordonator principal al acestui eveniment.
Dezastrele înregistrate în România au arătat nu doar existenţa şi vulnerabilitatea comunităţilor umane faţă de acest tip de 'hazard natural și antropic', ci şi slaba întelegere a proceselor geodinamice, mai ales modesta coroborare a datelor ştiinţifice geologice de detaliu cu cele geotehnice şi inginereşti, aceste disfuncţionalităţi ducând adesea la ignorarea unor pericole sau la proiectarea unor măsuri de protecţie şi/sau remediere nerealiste sub aspectul aprecierii parametrilor specifici rocilor afectate.
Complexitatea aspectelor legate de definirea hazardului, vulnerabilităţii şi riscului în legătură cu alunecările de teren, ca şi a acelora legate de prevenirea şi înlăturarea efectelor lor, presupune o abordare multidisciplinară a fenomenelor. Aceasta manifestare stiintifica face parte din planul de diseminare a rezultatelor proiectului FP7 DIGISOIL, 211523/2007, “Integrated system of data collection for mapping soil properties”, vizȃnd reunirea unor specialişti romȃni și strǎini, din domenii diverse, care pot oferi soluţii integrate pentru cunoaşterea, monitorizarea, prevenirea şi înlăturarea efectelor alunecărilor de teren.

Relaţii suplimentare:

Ing. Raluca Maftei,
Institutul Geologic al României
Telefon: 021 30.60.484
Mobil: 0723.982.857
Email: mafteir@yahoo.com.


Parteneri media: Romantic Fm, Radio România Cultural, Radio Smart FM, Radio Itsy Bitsy, Jurnalul Naţional, Şapte Seri, comunicatedepresă.ro, Port.ro, onlinegallery.ro, calendarevenimente.ro, copilul.ro, clopoţel.ro, calificativ.ro, grădiniţe.com, Ghidul Oraşelor, www.isoscel.com , Elixir Press, TeenPress, SensoTV
Sponsori : SC GEO-SERV SRL, ARGI, ASCC, IGR

Despre Muzeul National de Geologie

Muzeul National de Geologie adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu anul 1880, incluzand esantioane de mare valoare preluate succesiv din colectiile Biroului geologic si ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat o data cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.

021/30.60.484
office@geology.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-geologie/alunecarile-de-teren-impactul-asupra-mediului-si-societatii-simpozion-national-cu-participare-internationala-