Lansarea proiectului Prestigiu si putere, vineri, 19 octombrie, ora 12.00, la Muzeul National de Geologie

BUCURESTI - 17 octombrie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Muzeul Naţional de Geologie vă invită vineri, 19 octombrie, ora 12.00 la conferinţa de lansare a proiectului „Prestigiu şi putere. Obiecte de podoabă nemetalice din muzeele româneşti, cu un studiu arheometric pentru determinarea originii mărgelelor de chihlimbar”. Lansarea va avea loc în holul principal al Muzeului Naţional de Geologie printre piesele expoziţiei Chihlimbarul de Colţi şi frumuseţile bijuteriilor târgului Podoabe din cristale şi chihlimbar. În cadrul aceluiaşi eveniment, Dell’Arte prezintă „Colier şi Fabrica de chihlimbar”, un spectacol-instalaţie în care sunt angrenate tehnici de teatru SF, teatru mecanic şi teatru de animaţie. Povestea unei evadări din capcana timpului.

Proiectul „Prestigiu şi putere. Obiecte de podoabă nemetalice din muzeele româneşti, cu un studiu arheometric pentru determinarea originii mărgelelor de chihlimbar” îşi propune ca printr-o abordare interdisciplinară să stabilească o legătură între amprenta chihlimbarului sursă şi chihlimbarul podoabă, evidenţiind semnificaţia lui istorică.
Pentru societăţile arhaice şi antice podoabele exprimau mai mult decât ar fi tentat un contemporan să creadă. Dincolo de efectul decorativ, etalarea publică a unei podoabe semnalizează apartenenţa persoanei la un anume grup cultural, definibil printr-un anume standing material, o grupă sexuală şi de vârstă şi, adeseori, o anume origine etnică. În oricare societate, din oricare epocă, posesia unui lucru „exotic”, rar, ciudat, şi probabil foarte scump, era proba capacităţii clanului de a interacţiona cu grupuri umane aflate la mare distanţă, despre care circulau mai degrabă legende decât istorii. Accesul la materii „speciale” asigura prestigiu, iar prestigiul este doar drumul spre putere.
Pornind de la determinarea şi inventarierea siturilor geologice cu chihlimbar şi stabilind caracteristicile acestor minerale se va putea stabili amprenta lor, în felul acesta putându-se face legătura cu proveninenţa podoabelor de chihlimbar, făcându-se reconstituiri şi studii cu relevanţă istorică.
Scopul principal al acestui proiect este de a valorifica ştiinţific şi muzeografic, informaţia legată de patrimoniul naţional, unul dintre obiectivele majore fiind realizarea unei baze de date a tipurilor de materiale întâlnite în inventarele geologice şi arheologice.
Proiectul este coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României şi realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Geologie, Institutul Naţional de Cercetare în Domeniul Conservării şi Restaurării (INCCR), Facultatea de Geologie a Universităţii Bucureşti (UBFGG), Centrul de Bioanaliză al Institutului Naţional de C-D pentru Ştiinţe Biologice (INSB), Centrul de Iradieri Tehnologice al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară – “Horia Hulubei” (IFIN).

Despre Muzeul National de Geologie

Muzeul National de Geologie adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu anul 1880, incluzand esantioane de mare valoare preluate succesiv din colectiile Biroului geologic si ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat o data cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.
Mădălina Ivan, referent Relaţii Publice
Muzeul Naţional de Geologie
Tel: 212.89.52
madalina@geology.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-geologie/lansarea-proiectului-prestigiu-si-putere-vineri-19-octombrie-ora-12-00-la-muzeul-national-de-geologie10