Saptamana Geologiei la Muzeul National de Geologiei

BUCURESTI - 4 octombrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Muzeul Naţional de Geologie organizează în perioada 9 – 15 octombrie Săptămâna Geologiei. Sub această titulatura sunt comasate o serie de activităţi destinate diferitelor categori de public, de la copii până la adulţi, de la mici aplicaţii de geologie distractivă care încearcă să atragă atenţia la modul serios asupra protejării mediului, până la prelegeri pentru adulţi, susţinute de cercetători din ţară şi din strainătate, care vor încerca să familiarizeze auditoriul cu problemele de mediu şi mai ales să determine pe viitor o minimă implicare din partea lor.

Saptamana Geologiei la Muzeul National de Geologiei

Dintre cercetătorii care vor ţine capul de afiş al întâlnirilor cu publicul adult menţionăm pe Simona Saint-Martin, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Paris, Cristian Lascu, redactor-şef al revistei National Geographic România, Mihai Popa, lector doctor la Universitatea de Geologie şi Geofizică, Gheorghe Oaie, director ştiinţific al institutului de geologie marină, Geoecomar.
Proiectul acestei săptămâni dedicată geologiei a rezultat din decizia Uniunii Internaţionale a Geologilor (IUGS) - reprezentată de peste 250.000 de cercetători din 117 ţări - de a alege din perioada 2007 – 2009, anul 2008 drept Anul Internaţional al Planetei Pământ. Toate activităţile organizate la nivel internaţional în această perioadă încearcă să demonstreze cât de importantă este cunoaşterea oferită de ştiinţele pământului în crearea unui echilibru pe această planetă.
Întrucât activităţile desfăşurate în această perioadă la Muzeul de Geologie se subscriu unei tematici ştiinţifice foarte generoase, fiecare zi este dedicată unui subiect din aria ştiinţelor pământului. Astfel, prima zi este dedicată apei, ca modelator al reliefului, urmează paleontologia, natura, ca operă de artă, resursele, poluarea şi sănătatea, evoluţia climei şi nu în ultimul rând dezastrele naturale.
Aplicaţiile pentru copii se vor desfăşura sub forma unor ateliere în care ei pot observa cum apa erodează, transportă şi depune diverse corpuri de roci, vor învăţa să colecteze şi să sorteze corect materialele reciclabile, vor desena pe pietre asemenea oamenilor preistorici, vor descoperi unde au fost ascunse fosilele autentice, în grămăjoarele de nisip, printre multe capcane, vor observa efectele fumului de cărbune, vor afla ce se întâmplă în timpul unui cutremur şi unde se pot adăposti în siguranţă în timpul unui cutremur de Pământ. Îndemânarea şi perspicacitatea copiilor vor fi răsplătite cu premii.
Adolescenţii şi adulţii sunt aşteptaţi şi la vizionările de documentare pe teme geologice care au loc în Sala de Conferinţe a Muzeului Naţional de Geologie, în parteneriat cu National Geographic Channel – România.
Pentru că proiectul îşi propune să aducă la Muzeu un număr mare de adolescenţi pentru ei vor fi organizate mini-concerte susţinute de trupa de rock-jazz Sepia şi de Alina Sorescu, precum şi spectacolul de teatru Anselmo susţinut de trupa Dell’ Arte.
Accesul la toate activităţile organizate în această săptămână la Muzeul Naţional de Geologie se va face pe baza biletului de intrare în Muzeu, iar cu biletul cumpărat pentru activităţile dintr-o singură zi, vizitatorii pot intra liber la toate celelalte activităţi de pe parcursul săptămânii.




Despre Muzeul National de Geologie

Muzeul National de Geologie adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu anul 1880, incluzand esantioane de mare valoare preluate succesiv din colectiile Biroului geologic si ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat o data cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.
Madalina Ivan, referent Relatii Publice, Muzeul National de Geologie
Telefon: 212.89.52
Mobil: 0741.570.315.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-geologie/saptamana-geologiei-la-muzeul-national-de-geologiei