„Afinităţi şi întâlniri româno-braziliene“

BUCURESTI - 14 ianuarie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Primele mărturii despre Brazilia în conştiinţa românească, stabilirea primelor legături diplomatice, prezenţe româneşti ale artei lirice în Brazilia, contactele stabilite între mari personalităţi ale României cu cele braziliene, legăturile sportive, axate în special pe fotbal.

Vineri, 20 ianuarie a.c., orele 15, la Muzeul Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12, va avea loc vernisajul expoziţiei „Afinităţi şi întâlniri româno-brazilie“, în prezenţa unor personalităţi din Ministerul Culturii şi Cultelor, Ministerul Afacerilor Externe, Agenţia Naţională pentru Sport şi Ambasada Braziliei.

Realizată de Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Sportului Românesc, Muzeul Naţonal de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, Muzeul Banatului, Ambasada Braziliei şi diverse instituţii şi persoane a căror activitate este strâns legată de Brazilia, expoziţia face o retrospectivă a relaţiilor româno-braziliene pe multiple planuri, evocând, pe rând, primele ştiri despre Brazilia ajunse la noi, contactele de început la nivel de şefi de state, sprijinul acordat ţării noastre în vederea recunoaşterii independenţei şi proclamării Regatului.

În cadrul legăturilor culturale sunt menţionate corespondenţa dintre Dom Pedro al II-lea, împăratul Braziliei şi regina Elisabeta; activitatea desfăşurată de Elena Teodorini, care a întemeiat Academia Lirică din Rio de Janeiro şi mai târziu, spectacolele memorabile susţinute de Florica Cristoforeanu.

Contactele diplomatice şi economice sunt surprinse în cursul lor ascendent în perioada interbelică prin înfiinţarea consulatelor şi legaţiilor, activitatea depusă de reprezentanţii noştri la Rio de Janeiro, apropierea de România a marelui diplomat Raul Fernandes care, după decesul primei sale de soţii, s-a căsătorit tot cu o româncă.

Legăturile ştiinţifice şi culturale sunt semnalate prin înalta preţuire de care s-au bucurat marele savant Gheorghe Marinescu, sărbătorit cu mult fast de cercurile medicale braziliene, lucrările de economie politică ale lui Mihail Manoilescu, traduse şi aplicate cu succes impresionant de statul brazilian, sau ideile de avangardă ale lui Tristan Tzara, care au produs o adevărată revoluţie în cultura Braziliei.

Despre MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Avand în vedere importanţa acestui eveniment, va adresam rugamintea de a ne onora cu prezenta si de a-l semnala în cadrul rubricii de cultura sau al emisiunii Dumneavoastra. Va multumim.

Departamentul Educaţie Muzeală si Relaţii Publice
telefon: 3158207/interior 1008
edpr@mnir.ro/direct@mnir.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-istorie-a-romaniei/afinitati-si-intalniri-romano-braziliene