Rememorarea trecutului apropiat: expoziţia documentară „Praga – 40”

BUCURESTI - 5 august 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Dedicată împlinirii a 40 de ani de la invazia trupelor sovietice în Cehoslovacia, expoziţia intitulată „Praga – 40” ce va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada august–septembrie 2008 prezintă o colecţie de fotografii inedite surprinse în timpul acelor evenimente.

Noile reforme susţinute de Alexander Dubcek şi echipa lui,după înlăturarea lui Antonin Novotny, păreau să promită o renaştere a Cehoslovaciei. Erau prevăzute schimbări atât în plan politic cât şi în cel economic, urmărindu-se o reîntoarcere la democraţie. Liberalizarea regimului politic din Cehoslovacia reprezenta o ameninţare a intereselor Kremlinului. Conducerea de aici se temea ca acest exemplu să nu fie preluat şi de celelalte state din blocul comunist.
În aceste condiţii secretarul general al P.C.U.S., Leonid Brejnev a decis ocuparea militară a Cehoslovaciei. În noaptea de 20 august 1968, armatele sovietice, alături de cele ale ţărilor membre ale Tratatului de la Varşovia – Ungaria, Bulgaria, Polonia şi Germania Democrată – aveau să invadeze Cehoslovacia. România s-a opus ferm acestei acţiuni, încurajând noua politică a lui Al. Dubcek de distanţare faţă de Moscova. Acest din urmă lucru îl interesa pe Nicolae Ceauşescu şi nicidecum o susţinere a reformei sistemului cehoslovac în particular şi a celui comunist în general. Discursul său din balconul CC al PCR, din data de 21 august 1968, l-a transformat într-un „star” al momentului. Culmea, însă, după 21 de ani, aceeaşi zi de 21, dar decembrie şi aceeaşi scenă a balconului aveau să-i fie fatidice.
În acele zile fierbinţi ale lui 1968, în Praga era programat să se desfăşoare cel de-al 23-lea Congres Internaţional de Geologie. Delegaţia română era condusă de profesorii Al. Codarcea şi Gh. Murgeanu. Doi dintre membrii delegaţiei au reuşit, în vâltoarea evenimentelor să surprindă imagini inedite, pe care această expoziţie le pune la dispoziţia publicului vizitator.

Despre MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMANIEI

Vă aşteptăm să redescoperiţi împreună cu noi această filă importantă de istorie recentă care a marcat evoluţia contemporană a Europei.

Muzeul Naţional de Istorie a României
Tel. / fax 021 311 33 56, e-mail: direct@mnir.ro, http://www.mnir.ro
Secţia de Istorie
Tel. 021 – 315 82 07 int. 1101, persoană de contact: Raluca Velicu (e-mail: ralucavelicu@yahoo.com)

direct@mnir.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-istorie-a-romaniei/rememorarea-trecutului-apropiat-expozitia-documentara-praga-40