Expoziţia de fluturi tropicali vii „Culorile prind aripi”

BUCURESTI - 29 iunie 2015

Comunicat tip General in Arta & Entertainment, Educatie / Cultura, Social, Institutii Publice

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să vizitați expoziția de fluturi tropicali vii „ Culorile prind aripi ”, deschisă în perioada 30 iunie – 6 septembrie 2015 în grădina muzeului.

Expoziţia de fluturi tropicali vii „Culorile prind aripi”

Fluturii au aprins imaginaţia oamenilor din cele mai vechi timpuri. De cele mai multe ori ei sunt percepuți atât ca simboluri cvasi-universale ale frumuseții delicate și efemere, cât și ca exemple extreme ale transformărilor surprinzătoare pe care le poate suferi o ființă vie în decursul existenței sale.

Expoziția „Culorile prind aripi” oferă deopotrivă posibilitatea observării și cunoașterii aprofundate a vieții și obiceiurilor unor specii de fluturi tropicali vii cât și șansa unei relaxări într-un spațiu deosebit, în compania unor insecte deosebit de atrăgătoare.

Dintre speciile care pot fi admirate în cadrul expoziției putem aminti pe Morpho peleides, supranumit și „Împăratul” – culoarea albastră metalizată a feței superioare a aripilor acestui fluture nu este rezultatul prezenței unui pigment, ci se datorează unui efect optic produs de structura microscopică a solzilor ce acoperă aripile acestei insecte. Papilio palinurus („Coada rândunicii de smarald”) este o specie larg răspândită în pădurile tropicale din sud-estul Asiei; numele științific al acestei specii amintește de cârmaciul uneia din navele lui Aeneas, celebrul erou din Eneida, aluzie la zborul rapid, cu schimbări bruște de direcție, al acestor fluturi.

Vizitatorii expoziției „Culorile prind aripi” pot fi martori la „nașterea” unor fluturi, asistând la momentul în care aceștia părăsesc învelișul de nimfă.

Speciile ce pot fi admirate în cadrul expoziției „Culorile prind aripi” sunt larg răspândite în regiunile tropicale din America, Africa și Asia, ele putând fi observate în natură doar la mari distanțe de zona geografică a țării noastre. Cu toate că nici una dintre speciile prezente în cadrul expoziției nu este amenințată cu dispariția, frumusețea și fragilitatea exponatelor vii atrage atenția asupra necesității conservării acestor insecte delicate prin măsuri specifice, adaptate fiecărui caz în parte. Prin intermediul acestei expoziții, vizitatorii au posibilitatea să cunoască îndeaproape un grup de animale cu un mod de viață fascinant și să admire în același timp bogăția de culori și forme atât de des întâlnită la fluturii diurni din zonele tropicale.

Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru copii, studenți și pensionari şi 12 lei pentru adulți. În cazul achiziționării unui bilet comun pentru vizitarea ambelor expoziții temporare („Țesături periculoase” și „Culorile prind aripi”), prețul biletului este de 15 lei pentru copii, studenți și pensionari și 20 lei pentru adulți. Copiii cu vârsta mai mică de 3 ani beneficiază de acces gratuit în cele două expoziții.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.30 (ultimul vizitator intră la ora 18.00).

Detalii: www.antipa.ro şi pe pagina de Facebook a Muzeului ”Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa

Informaţii suplimentare despre programe: Florentina Purdescu, șef Birou Relații Publice, Marketing Cultural și Programe Educaționale, e-mail: florentinap@antipa.ro, tel: 0729.074.127.

Despre Muzeul Antipa

Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” este o veche instituţie culturala, de educaţie şi cercetare ştiinţifică. In ultima vreme muzeul se remarcă prin dinamism, organizând manifestări inedite, interactive, pentru vizitatori de toate vârstele.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-istorie-naturala/expozitia-de-fluturi-tropicali-vii-culorile-prind-aripi