Gigantul taramurilor noastre - Deinotherium gigantissimum

BUCURESTI - 24 octombrie 2013

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” continuă seria conferințelor din cadrul proiectului „Istoria lumii vii în 10 exponate”.
Acest proiect este realizat de către Muzeul „Antipa” în colaborare cu revista educațională ”Terra Magazin” și își propune să prezinte elevilor și publicului larg, 10 dintre cele mai importante piese din expunerea permanentă a Muzeului.
Duminică, 27 octombrie 2013, vă invităm, în Sala Multimedia, să participați la conferința intitulată Gigantul tărâmurilor noastre - Deinotherium gigantissimum , susținută de către geologul Mirela Dragoș.

Gigantul taramurilor noastre - Deinotherium gigantissimum

***

Deinotherium gigantissimum, s-ar traduce ca „animal teribil, înfricoșător”, căci în greaca veche, therion înseamnă animal, iar deinos – îngrozitor. Deinotheriumul a fost cel mai mare reprezentant al Proboscidienilor (mamifere preistorice înzestrate cu trompă).

 

Acest uriaș preistoric a dispărut în Cuaternar, la începutul glaciațiunilor. Primul schelet, aproape complet al unui Deinotherium, a fost descoperit în 1890, la Mânzați (VS), de către Prof. Gregoriu Ștefănescu (1836-1911), profesor, la acea dată, la catedra de Geologie – Paleontologie la Universitatea din București.

 

După 15 ani de săpături au fost dezgropate aproape toate oasele din scheletul fosilizat al exemplarului expus în Muzeu. Pentru montarea lui pe suport metalic, în 1906, Prof. Ștefănescu aduce în țară, pentru trei luni, pe renumitul restaurator belgian Louis de Pauw. Scheletul de Deinotherium gigantisimum expus la Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București este cel pe baza căruia s-a descris, pentru prima dată în știință, această specie fiind unicat mondial, numit de către specialiști ”holotip”. Este o piesă de valoare științifică mondială, importantă pentru cunoașterea faunei preistorice, este clasificat la categoria TEZAUR ca piesă a patrimoniului cultural românesc.

***

 

Piesele „vedetă” vor fi „dezvăluite” treptat, în fiecare lună, conferințele de la Muzeu și articolele lunare din revista Terra Magazin prezentând informații mai puțin cunoscute despre comorile din patrimoniul cultural și științific deținut de către Muzeul „Antipa”. Cu ocazia Nopții Muzeelor 2014, traseul topului celor 10 piese din Muzeul „Antipa” va putea fi străbătut de toți cei care vor participa la acest eveniment.

 

Participarea la eveniment se face pe baza biletului de vizitare a Muzeului: elevi şi studenţi – 5 lei, pensionari – 10 lei, adulţi – 20 de lei.

 

Detalii: www.antipa.ro şi pe pagina de Facebook a Muzeului ”Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa

Informaţii suplimentare despre programe: dr. Aurora Stănescu, Șef Departament Relații Publice, Marketing Cultural, Programe Educative, e-mail: auroras@antipa.ro.

Rezervărea locurilor se face pe adresa de e-mail: florentinap@antipa.ro sau la telefon 0213128826, tasta 5.

 

Sponsori: LeoBurnett, The Geeks, EmailWing, Delaco

Partener științific: DaVinci Learning

Parteneri media: Unitedmedia, Calendar Evenimente, comunicatedepresa.ro, Centruldepresa.ro, Terra Magazin, Doxi, Pipo, Oraşul Meu, Grădinite.com, Prokid.ro, GoKID.ro, Salut Bucureşti, 7 Pitici, inParc, mamica.ro, MediaIQ, Zeppelin, Revista Ioana, melc-codobelc.ro, agendacopiilor.wordpress.com, EduRomania – Portalul educației din România.

Despre Muzeul Antipa

Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” este o veche instituţie culturala, de educaţie şi cercetare ştiinţifică. In ultima vreme muzeul se remarcă prin dinamism, organizând manifestări inedite, interactive, pentru vizitatori de toate vârstele.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-national-de-istorie-naturala/gigantul-taramurilor-noastre-deinotherium-gigantissimum