Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri la MŢR

BUCURESTI - 8 septembrie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

12 - 14 septembrie, între 10:00 şi 18:00

Ce se întîmplă la MŢR de Ziua Crucii: ca în anii trecuţi se prăznuieşte cu meşteri, iconari, cruceri şi artişti. Praznicul ţine 3 zile, din 12 până în 14 septembrie, de la zece dimineaţa la şase seara şi e plin de semne.

Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri la MŢR

Cumpărăm sau ne bucurăm ochiul şi inima cu troiţe şi cruci, icoane şi izvoade, pristolnice şi pecetare, miniaturi, îngeri ţesuţi, mozaicuri, poveşti despre cruceri şi atelierele lor. Pânzături, prescuri şi oale de praznic, vin pentru pomenire. Postim cu dulceţuri, compoturi, pâinişoare, mere şi nuci.
Târg alternativ la cele tradiţionale, cel al iconarilor şi al meşterilor cruceri este un târg mic, cu un număr de 30 – 50 de participanţi. Târgul nu-şi propune un rating comercial; este mai degrabă un tip de act cultural care încearcă să recupereze frumuseţea obiectului de cult şi a spaţiului din care provine.
Încercăm prin expoziţii, ateliere şi instalaţii să reconstituim o tipologie a obiectului de gen, care redescoperă frumuseţea formei şi a tiparului vechi, dublată de inovaţiile interesante care creează cazuri atipice atât în creaţiile tradiţionale cât şi în cele contemporane.
Re-activăm spaţiul verde din jurul bisericii din curtea muzeului cu o reiterare a instalaţiei crucilor din satul Salcia de Dolj făcute de Paul Balaci, meşter crucer care va fi prezent şi anul acesta cu o nouă serie de cruci în cadrul târgului.


14 septembrie, ora 17:00, Concert de muzică psaltică, Grupul Nectarie Protopsaltul – mănăstrirea Stravopoleos, Sala Foaier

12 - 28 septembrie – Troiţe / Semne / Locuri, expoziţie la Sala Foaier
Expoziţia îşi propune prezentarea unor contexte cu cazuri de interes patrimonial: cercetare a unor troiţe din zona Buzăului. Recompunem fragmentar un spaţiu traversat şi umplut de semne ale sacrului. Încercăm o inventariere şi o tipologie sumară a troiţelor din satele în care am început cercetarea în anul 2007 şi construim un traseu vizual prin printuri fotografice, dublate de texte şi de un instrumentar de teren finalizate în caietul expoziţiei. În dialog cu povestea troiţei reconstruim povestea atelierului printr-o serie de micro-instalaţii care descriu laboratorul interior al unor artişti, meşteri iconari, meşteri cruceri.
Vernisajul va fi duminică, 14 septembrie, de la ora 16:30.

Bilet de intrare la târg: 4 lei sau 2 lei (elevi, studenti, pensionari)

Parteneri: RATB, Metrorex, Clubul Ţăranului
Parteneri media: 24-FUN, Radio Romania Actualitati, ItsyBitsy, HotNews, PORT.ro, Smart_FM

Despre Muzeul Taranului Roman

Puteţi afla cîte ceva despre ţăranul român şi lumea lui venind la Muzeul Ţăranului Român – Muzeu Naţional de Arte şi Tradiţii. Cu o istorie de aproape un secol, clădirea de cărămidă roşie de pe Şoseaua Kiseleff, nr.3, adăposteşte peste 90 000 de obiecte ţărăneşti: icoane, troiţe, cruci, ceramică, ţesături, costume, podoabe... O parte din aceste obiecte sunt prezentate în expoziţii cu pronunţat caracter antropologic. Re-descoperim o lume uitată, îi arătăm frumuseţea, simplitatea, puterea....într-o formulă muzeografică modernă şi originală pentru care, în 1996, Muzeul Ţăranului a primit premiul “Muzeul European al Anului”.

021 317 96 60
info@muzeultaranuluiroman.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-taranului-roman/targul-iconarilor-si-al-mesterilor-cruceri-la-mtr