Targul Martisorului la Muzeul Taranului

BUCURESTI - 23 februarie 2016

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta in perioada 26 februarie – 1 martie 2016 la Targul Martisorului .


Martisor, Martisug sau Mart era consemnat de etnologii inceputului de secol XX, ca obicei de 1 martie, prezent nu numai la romani, dar si la bulgarii si albanezii din Balcani. Obicei pe care taranii il repetau in fiecare inceput de primavara ca semn protector impotriva bolilor si a nenorocului. Copiilor li se lega o moneda de argint la mana cu un fir rasucit de lana sau de bumbac alb si rosu ca sa fie feriti de boala, pe care acestia il legau dupa 12 zile in pom ca sa fie pomul roditor, iar vitelor li se agata fir rosu cu alb ca sa fie sanatoase si la fel, bune de rod. Preluata de lumea urbana si devenita moda, firul de bumbac devenit fir de argint sau de aur, purtat drept colier si podoaba, tinut la piept, primit ca suvenir si mai nou cadou, povestea martisorului supravietuieste in diferite forme pana in contemporaneitate, de la firul simplu rasucit in alb si rosu pana la martisorul virtual.

Targul Martisorului la Muzeul Taranului

Muzeul National al Taranului Roman continua si anul acesta traditia ultimelor targuri organizate de Martisor, oferind publicului 5 zile de rasfat vizual, fiind invitat sa aleaga din oferta bogata care urmareste, ca si pana acum, sa particularizeze targul prin unicitatea, creativitatea si diversitatea martisoarelor.

 

In peisajul targurilor bucurestene, Targul Martisorului de la MNTR valorifica obiectul handmade, incurajeaza creativitatea artistica, inovatia si mestesugul capabil sa fie reinnoit cu noi particularitati care sa comunice prin expresivitate, imaginatie, simt al umorului semnificatiile mai vechi sau mai noi ale martisorului. Participantii invitati — studenti, artisti, designeri, arhitecti, mestesugari — folosesc ca sursa de inspiratie lumea si mitologia taraneasca ori imagineaza noi forme ale creativitatii urbane: de la obiectul manufacturat si reciclat care foloseste materiile naturale devenite clasice la amprenta unui design contemporan, banda desenata sau personaje si semne din mitologia urbana, imaginate pe o multitudine de materii neconventionale.

 

Alaturi de participantii invitati la targ se numara, ca in fiecare an, si scoli, fundatii, asociatii, organizatii care desfasoara actiuni cu caracter umanitar pentru copii cu dizabilitati si sprijin pentru categoriile defavorizate, toti acestia fiind invitati din oficiu, fara selectie.

 

Devenita accesoriu traditional al Targului Martisorului, oferta gastronomica vine cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucatarie naturala, chiar daca zona reprezentata este rurala sau urbana: turta dulce, prajiturele de casa, cozonaci si alte produse de patiserie – Bucovina, Alexandria, Baia Mare si Buzau, miere, dulceturi – Ilfov, ceaiuri si plante de leac din Dambovita.

 

Va asteptam ca in fiecare an sa martisorim impreuna cu fir alb si rosu timp de 5 zile.

 

 

Organizator: Sectia Educatie muzeala

Responsabil selectie / Coordonator: Lila Passima

Echipa de organizare: Oana Constantin, Simona Hobincu

Contacte / relatii cu media audio-vizuala: Iuliana Balan

info@muzeultaranuluiroman.ro/021-317.96.61

 

Perioada: 26. 02 – 01. 03. 2016

Orarul targului: 10:00 – 18:00

Loc de desfasurare: curtea interioara a MNTR, sala Acvariu, holul de intrare – Studioul Horia Bernea

Bilet de intrare: 4 lei - pret intreg, 2 lei - pret redus (elevi, studenti, pensionari)

 

 

Parteneri media: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Romania Bucuresti Fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.thefashionspot.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.mediaiq.ro.

 

 

Despre Muzeul Taranului Roman

Muzeul National al Taranului Roman se inscrie in familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare. Este un muzeu national, patronat de Ministerul Culturii. Posesorul unor colectii de obiecte deosebit de bogate, adapostit intr-o cladire-monument istoric, in stil neo-romanesc, practica o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit in anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeste si in publicatiile muzeului, in actiunile de tip Muzeul Misionar, Scoala Satului sau in evenimente ca vernisaje, concerte, conferinte.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzeul-taranului-roman/targul-martisorului-la-muzeul-taranului3