Sunetul, furia si Romania

Oradea - 9 aprilie 2010

Comunicat tip General in Arta & Entertainment


Asociatia Culturala JADD impreuna cu MuzicadeVest.ro organizeaza primul turneu romanesc al duo-ului Ken Vandermark (sax, clarinets) si Paal Nilssen-Love.

Abordarea lor muzicala a contextului de duo este feroce in intensitatea ei: un vartej stilistic ce combina o viteza ritmica extrema cu o destramare si reasamblare formala. Pe multe planuri Nilssen-Love si Vandermark sunt mai dezlantuiti in acest tablou decat in orice alta formula, creaza un mediu al improviatiei construit in intregime pe risc, extremi in executie si idei.

\'Musical Man Of The Year\' (Chicago Tribune) si \'Best Musician of the Year\' (Cadence), cel mai tanar beneficiar al\' bursei de geniu\' a fundatiei MacArthur, Ken Vandermark este un saxofonist de o forta devastatoare si unul din liderii incontestabili ai avangardei muzicale din Chicago, o adevarata institutie a free-jazz-ului, ce s-a impus de-a lungul anilor prin continua fortare a posibilitatilor de exprimare ale muzicii improvizatorice, printr-un eclectism programatic si surprinzator, prin numeroasele discuri in care traditia este prelucrata la forja unui (post)modernism incandescent, prin neobosita cautare de formule si de limbaje muzicale noi, prin diversitatea stilistica a numeroaselor sale colaborari (NRG Ensemble, Caffeine, Steam, Cinghiale, Signal to Noise Unit, Steel Wool Trio, Witches and Devils, Vandermark Five, Barrage Double Trio, Crown Royals, etc, etc.)

Alaturi de el, bateristul norvegian Paal Nilssen-Love, considerat unul dintre cei mai emblematici percutionisti ai scenei muzicii improvizate europene, desi nu are decat 35 de ani, membru de baza al grupurilor THE THING (condus de MATS GUSTAFSSON) si SCORCH TRIO (leader RAOUL BJORKENHEIM), unde-l are coleg pe basistul Ingebrigt Haker Flaten. Paal Nilssen-Love este insa, ca si Ken Vandermark, un adevarat monument de tenacitate si ambitie, facand parte din zeci de formule simultan si atacand un spectru larg al muzicii creative contemporane, printre ultimele sale proiecte numarandu-se duoul cu Joe McPhee, trioul pianistului Sten Sandell, duoul cu Lasse Marhaug sau Peter Brotzmann Chicago Tentet.

Colaborarea lor a inceput in 2000, cand s-a infiintat grupul School Days. La scurt timp a urmat si primul concert, la Festivalul International de Jazz Molde. In ultimii ani cei doi au aparut impreuna in diferite contexte (printre care un turneu international cu duo-ul Mats Gustaffson – David Stackenas, in toamna lui 2006 si un turneu european cu Terrie si Andy Moor de la The Ex, in primavara lui 2008). Feroce in intensitate, modul in care cei doi trateaza muzica in contextul duetului este un maelstrom stilistic ce combina velocitatea ritmica cu aspectele formale ale deconstructiei si recompunerii. In multe privinte, Nilssen-Love si Vandermark sunt mai impetuosi in aceasta formula decat in oricare din celelalte contexte muzicale, creand un mediu improvizatoric fascinant pentru compozitia si ideile sale.

Turneul lor in Romania

BUCURESTI
13 aprilie, orele 21:30, Club Control;
14 aprilie, orele 20:00, Centrul National al Dansului;

SIBIU
15 aprilie, orele 18, Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal

ORADEA
16 aprilie, orele 21, Posticum JazzLand

Despre Muzica de Vest

Organizatori:
Asociatia Culturala Jadd (www.jadd.ro)
Muzica de Vest (www.muzicadevest.ro)
Muzica de Vest
George Staicu
0723 354 855
Oradea
www.muzicadevest.ro
contact@muzicadevest.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/muzica-de-vest/sunetul-furia-si-romania