Nedemnitate succesorala

Definitie Nedemnitate succesorala

Sanctiunea legala a decaderii din dreptul de a mosteni, care se aplica persoanei (cu capacitate si vocatie succesorala) vinovata de o fapta grava fata de defunct ori fata de memoria acestuia. Art.655 Cod Civil prevede trei cazuri de nedemnitate succesorala: a) atentatul la viata lui defunctului, daca: - mostenitorul a omorat ori a incercat sa omoare, cu intentie, pe cel care lasa mostenirea (omorul fara voie si lovirea cauzatoare de moarte nu atrag nedemnitatea) - mostenitorul a fost condamnat penal (ca autor, coautor, complice sau instigator) pentru omor sau tentativa de omor - hotararea de condamnare a ramas definitiva. b) acuzatia capitala calomnioasa impotriva defunctului (constand in denuntul, plangerea sau marturia impotriva lui, pentru o fapta care ar fi putut fi sanctionata cu pedeapsa capitala). c) nedenuntarea omorului a carui victima a fost defunctul, daca succesibilul a avut cunostinta de omor, nu l-a denuntat (n-a denuntat fapta, nu faptuitorul), iar nedenuntarea nu era legalmente scuzabila. In toate cazurile, nedemnitatea succesoral aopereaza de plib drept, in puterea legii. Ea poate fi invocata de orice persoana interesata. Instanta nu pronunta, ci constata nedemnitatea. Efectele nedemnitatii consta in desfiintarea retroactiva a titlului de mostenitor.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Nedemnitate succesorala? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Nedemnitate succesorala.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Nedemnitate succesorala. Definitiile termenilor despre Nedemnitate succesorala cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Nedemnitate succesorala, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Nedemnitate succesorala.