Castigatorul Premiului Templeton 2005 va fi anuntat pe 9 martie - Fundatia saluta nominalizarile cercetatorilor romani la cel mai mare premiu anual din lume

BUCURESTI - 2 martie 2005

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Câştigătorul Premiului Templeton 2005, cel mai mare premiu anual în bani, va fi anunţat pe 9 martie la sediul Naţiunilor Unite din New York. În fiecare an premiul este acordat unei personalităţi în viaţă care a demonstrat o originalitate extraordinară în cercetare sau în realizarea de descoperiri care să facă să avanseze înţelegerea Dumnezeirii şi a realităţilor spirituale. Printre laureaţii anteriori s-au numărat Maica Tereza, Alexandr Soljenitin, Michael Novak şi Freeman Dyson. Ducele de Edinburgh va înmâna premiul la Palatul Buckingham pe 4 mai.

Castigatorul Premiului Templeton 2005 va fi anuntat pe 9 martie - Fundatia saluta nominalizarile cercetatorilor romani la cel mai mare premiu anual din lume

John M. Templeton, Jr., Preşedintele fundaţiei, subliniază: "În acest an noi vom face cunoscut Premiul Templeton în Romania pentru ca cercetătorii din această ţară, care s-au dedicat unor problematici similare, să poată fi recunoscuţi pentru realizarile lor în anii care vor urma. Încurajăm nominalizările acelor personalitaţi care au avut împliniri deosebite în acest domeniu larg de cercetare." Mai multe informaţii se pot gasi la www.templetonprize.org.

Mai mult de 1,4 milioane $

Creat de către investitorul global şi filantropul Sir John Templeton şi atribuit pentru prima oară în 1973, premiul este menit sa încurajeze cercetătorii care fac să avanseze cunoaşterea tematicilor spirituale într-o manieră foarte asemanatoare celei în care Premiile Nobel onorează ştiinţa, arta şi realizările umanitare. Valoarea bănească a Premiului Templeton – 795.000 de lire sterline, mai mult de 1,4 milioane $ - este stabilită astfel încât să depăşească întotdeauna valoarea Premiilor Nobel, pentru a sublinia credinţa lui Templeton că beneficiile de pe urma înaintării pe calea descoperirilor spirituale pot fi sesizabil mai mari decat de pe urma altor realizări umane de valoare.

Cercul distins al lauriaţilor anteriori

Laureatul Premiului Templeton 2005 se va alătura unui distins grup de personalităţi premiate anterior. Câştigătorul de anul trecut, George Ellis, este un cercetator al teoriilor cosmice de la Universitatea din Cape Town. El pledează păstrarea unui echilibru între raţionalitatea ştiinţei bazată pe dovezi şi credinţă şi speranţă, şi susţine că există efecte cauzale ale unor forţe care se găsesc dincolo de posibilităţile de explicare ale stiinţei tradiţionale, incluzând teme cum ar fi etica şi estetica. Etica, susţine el, este în aceeaşi măsură parte a universului ca şi matematica, ceva ce mai degraba descoperim în loc să inventăm şi că exista adevăruri etice de bază cuprinse în structura universului fizic.

Holmes Rolston III, Profesor Universitar la Universitatea Statului Colorado, este cunoscut ca "parintele eticii de mediu" şi a primit premiul în 2003 pentru activitatea sa în care îmbina biologia şi religia pentru o mai bună întelegere a ecosistemelor evolutive ale Pământului. Reverendul Dr. John C. Polkinghorne, un fizico-matematician şi preot anglican, a câştigat în 2002 pentru cercetările în care a aplicat metodele ştiintifice pentru explorarea Creştinismului.

Despre new media Agency

Fundaţia John Templeton

Misiunea Fundaţiei John Templeton este de a cauta noi adevăruri la graniţa dintre teologie si stiinţă. Amândouă încearcă să exploreze bogaţia realităţii, ca două ferestre prin care privesc oamenii, încercând să înteleagă atât universul cel mare de afară cât şi de ce ne aflăm aici. Stiinţa şi religia explorează dimensiuni diferite ale realităţii. Ştiinţa este preocupată de lumea fizică, în timp ce religia este preocupată de înţelesurile umane spirituale. De asemenea, îşi pun întrebări diferite despre realitate: ştiinţa se preocupă de cum se întamplă lucrurile, în timp ce religia caută să arate de ce se întamplă lucrurile – dacă există înţelesuri şi scopuri dincolo de cele ce se întamplă. O înţelegere corespunzatoare a realităţii necesită ca ambele întrebări să fie puse, şi răspunsurile sunt legate între ele. Un dialog fructuos între stiinţă şi religie poate să existe, pentru că ambele sunt complementare una faţă de cealaltă.
Public Affairs: The Nolan/Lehr Group
224 West 29th Street, 15th Floor
New York, New York 10001 USA
Tel: 212.967.8200 Fax: 212.967.7292
dlehr@templetonprize.org

For Romania:
Achelis & Partner Public Relations S.R.L.
Str. Uranus nr. 98, Bl. U8, Sc. 4, Et. 2, ap. 74,
050826 Bucuresti
Tel: 031-4014245 + 0722-964382,
Fax: 021-4442519
dana.oancea@achelis.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/new-media-agency/castigatorul-premiului-templeton-2005-va-fi-anuntat-pe-9-martie-fundatia-saluta-nominalizarile-cercetatorilor-romani-la-cel-mai-mare-premiu-anual-din-lume1