RAPORT SPECIAL cu privire la CONCURENTA si COMPETITIVITATE

BUCURESTI - 2 martie 2005

Comunicat tip General in Afaceri

La Palatul Cotroceni, sub Inaltul Patronaj al Presedintiei Uniunii Europene si al Presedintiei Romaniei, in data de 7 martie 2005, se organizeaza cea dintai larga dezbatere in cadru european asupra sanselor de aderare la termen si in bune conditiuni a Romaniei in Uniunea Europeana, cu participarea reprezentantilor Presedintiei UE, ambasadelor europene, principalilor ministri si secretari de stat responsabili in domeniu, mediului de afaceri si societatii civile din Romania.

RAPORT SPECIAL cu privire la CONCURENTA si COMPETITIVITATE

Cu aceasta ocazie, va fi lansat un Raport Special asupra rezultatelor Conferintei Europene in domeniul Concurentei si Competitivitatii (Constanta, 2004) si a perspectivelor de dezvoltare ale Platformei CEFTAC (Central European Advocacy for a Fair and Transparent Competition).

Spicuim cateva dintre aspectele semnificative din acest Raport, care vor fi supuse discutiei in cadrul workshop-urilor si Mesei Rotunde prilejuite de eveniment: Integrarea mediului de afaceri romanesc in Piata Unica Europeana este departe de a fi o problema care priveste in mod exclusiv Guvernul si autoritatile de reglementare in domeniul concurentei. La aceasta ora o medie de aproximatv 80% din companiile romanesti ignora din necunoastere sau cu buna stiinta respectarea reglementarilor regimului concurentei loiale si transparente. Exista, de asemnea, grave probleme legate de modul de acordare a ajutoarelor de stat. Conform cerintelor Uniunii Europene, unele companii mari de tipul ISPAT–SIDEX Galati, Societatea Nationala Tutunul Romanesc ar trebui sa returneze chiar sume considerabile primite drept ajutoare de stat. Succesul aderarii la timp a Romaniei ar putea fi impiedicat chiar si de nesolutionarea unor asemenea aspecte. Planeaza, de asemenea dubii si exista serioase controverse in jurul incheierii unor contracte importante de lucrari incredintate unor mari companii internationale, in ultima perioada a fostei guvernari. Desi Comitetul de Organizare al Seminarului European a oferit o sansa deosebita de prezentare a punctelor de vedere tuturor partilor implicate, ca un efort de mediere din partea societatii civile, ecoul trezit in randul oamenilor politici si al liderilor companiilor cu probleme in acest domeniu este slab si reflecta in continuare, in mod implicit, preferinta pentru lipsa de transparenta ca si conduita pe piata.

Pe de alta parte, insistenta UE legata de o combatere mult mai radicala a coruptiei la nivel inalt este puternic racordata la problemele concurentei in cateva aspecte esentiale si care vor intra curand sub jurisdictia de supraveghere a Comisiei Europene si vor impiedica posibilitatea neglijarii sau tergiversarii de solutionare eficienta: procesul de fuzionare/absorbtie al marilor companii, schimbarea criteriilor si sistemului de acordare a ajutoarelor de stat, procedurile concrete de organizare a licitatiilor publice, in special in domeniul utilitatilor.

Acordarea pentru prima oara a unor trofee si diplome de excelenta - in domeniul cocurentei loiale si transparente si al promovarii competitivitatii - companiilor active in Romania si Europa Centrala reprezinta o prima initiativa coerenta a societatii civile de a se implica in diseminarea unei noi culturi concurentiale in regiune. Pentru punerea in aplicare a acestei prioritati majore a Uniunii Europene, insusita si de Consiliul Concurentei din Romania, Platforma CEFTAC in favoarea unei concurente loiale si transparente ar merita sa primeasca un sprijin mult mai palpabil din partea autoritatilor publice. Din punct de vedere legislativ, devine profund necesara o adaptare urgenta a legislatiei privind regimul sponsorizarii precum si organizarea si functionarea lobby-ului. Pe aceasta cale, in cadrul Mesei Rotunde organizate la Palatul Cotroceni in data de 7 martie a.c. va fi lansat un apel energic in favoarea acestor necesare modificari legislative.

Prin eforturi proprii, dar si cu sprijinul unor importanti parteneri oficiali si sponsori, organizatorii au reusit rasplatirea pentru prima data, intr-un cadrul european, al performantelor acelor companii internationale si romanesti care s-au remarcat prin rezultatele lor competitive si conduita in domeniul concurential.

Despre new media Agency

Parteneri Oficiali: Consiliul Concurentei din Romania, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii, Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Municipiului Bucuresti, Camera de Comert Britanico-Romana, Muzeul National Cotroceni
Partener Asociat: Televiziunea Romana
Sponsori Principali: Holcim (Romania) SA; ING Romania; Philip Morris Romania; La Strada