ACORDAREA DE CONSULTANTA CONSILIERILOR DIN RETEAUA TRANSFRONTALIERA

Iasi - 11 septembrie 2009

Comunicat tip General in Afaceri

Fundatia Universitara pentru Sprijinirea Producatorilor Agricoli “Haralamb Vasiliu” Iasi, in parteneriat cu Fundatia pentru Dezvoltare Economica si Integrare Europeana Iasi, Directia pentu Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Iasi, Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Vaslui, Centrul pentru Initiativa Privata Ungheni – Republica Moldova, Asociatia Antreprenorilor Rurali – Republica Moldova si cu asociatii: Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Botosani, Consorzio Sviluppo e Impresa – Verona, Italia si Consorzio de Tutela de Formaggio Monte Veronese - Italia deruleaza proiectul “Marca de produs – Modalitate de promovare a regiunii transfrontaliere”, finantat de Uniunea Europeana prin Programul de Vecinătate România – Republica Moldova 2004-2006, linia de buget Phare CBC 2006.

Scopul acestui proiect este dezvoltarea economica a sectorului agro-alimentar din regiunea transfrontaliera Romania – Republica Moldova, prin cresterea competitivitatii produselor alimentare pe piata europeana, prin crearea unei imagini internationale a zonei transfrontaliere, prin promovarea produselor acesteia, in vederea ridicarii nivelului de trai, ca elemente de dezvoltare economica durabila a regiunii transfrontaliere Romania – Republica Moldova.

Pentru a face fata competitiei europene, este important ca in mintea consumatorilor sa fie creata o imagine pozitiva: produse sigure, calitate superioara, noutate, precum si faptul ca produsele trebuie sa fie protejate impotriva competitiei injuste si, pentru a atinge aceste doua obiective, o solutie este inregistrarea produselor traditionale ca produse DOP (Denumire de Origine Protejata) la nivel national si comunitar – ca o garantie a calitatii produselor, si crearea de Consortii de Protejare a Marcii ca organisme specializate pentru protejarea produselor. In sustinerea acestei idei s-a facut o analiza a legislatiei in domeniu, facandu-se o comparatie intre normele legislative nationale, comunitare si moldovenesti, pentru gasirea unei sustenabilitati juridice a domeniilor analizate in cadrul proiectului si pentru alinierea legislatiei nationale la legislatia UE.

Astfel, in perioada 18-19.05.2009 a avut loc, in cadrul proiectului, prima sesiune de instruire destinata consilierilor din cadrul Retelei de Consiliere, organizata la Iasi-Complexul „Popas Pacurari” pentru a-i ajuta pe acestia in asigurarea unui suport cat mai eficient pentru producatori. Prima sesiune a fost destinata consilierilor din Romania (Iasi, Vaslui si Botosani) care au fost instruiti pe urmatoarele domenii: grupurile de producatori – infiintare, obiective, modalitatea de functionare; importanta inregistrarii produselor ca produse DOP, efectele inregistrarii si dovada inregistrarii si legislatia in materie a Consortiilor de Protejare a Marcii – rolul consortiilor, responsabilitatilor si studii de caz. Lectorii prezenti au fost reprezentanti ai partenerilor din proiect, precum si expertii italieni, in conditiile in care experienta italiana poate reprezenta un element important al succesului acestui proiect.
Pe langa aceste domenii, s-a discutat si analiza SWOT finala, rezultata in urma desfasurarii a 4 mese rotunde din regiunea transfrontaliera in care s-a urmarit identificarea punctelor tari si greutatile intampinate de producatorii fiecarui domeniu din sectorul agro-alimentar.

Toate aceste informatii dezbatute in cadrul sesiunii de instruire vor ajunge la fermierii/producatorii din regiunea transfrontaliera Romania - Republica Moldova prin intermediul materialelor tiparite si electronice, realizate in cadrul proiectului (pliant, 3 ghiduri, CD-ROM, website) si prin organizarea a 5 sesiuni de informare la Iasi, Vaslui, Botosani, Ungheni si Chisinau.

Despre Fundatia Universitara pentru Sprijinirea Producatorilor Agricoli “Haralamb Vasiliu” Iasi

Informaţii suplimentare despre stadiul proiectului si despre modalitatea de implicare a reprezentantilor sectorului agro-alimentar se pot obtine la Fundatia Universitara pentru Sprijinirea Producatorilor Agricoli “Haralamb Vasiliu” Iasi, la telefon 0232/407347 sau prin e-mail, la adresa fuspais@gmail.com, persoana de contact fiind prof.dr.univ. Gilca Ioan, coordonatorul proiectului.

Fundatia Universitara pentru Sprijinirea Producatorilor Agricoli “Haralamb Vasiliu” Iasi

Coordonator proiect: prof.dr.univ. Gilca Ioan


fuspais@gmail.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ofundatia-universitara-pentru-sprijinirea-producatorilor-agricoli-haralamb-vasiliu-iasi/acordarea-de-consultanta-consilierilor-din-reteaua-transfrontaliera