Studiu realizat de IDC pentru Novell: “Costurile operaţionale de administrare a platformelor LINUX cu ajutorul Novell ZENWorks”

BUCURESTI - 23 august 2005

Comunicat tip General in IT&C

Numeroase studii realizate de analiştii companiei IDC au demonstrat că totalul costurilor de proprietate (total cost of ownership – TCO) depinde, într-o măsură covârşitoare, de costurile de management pe termen lung asociate cu sistemele client sau server. Folosirea instrumentelor sofisticate de management poate reduce în mod dramatic dependenţa faţă de echipa IT care asigura instalarea, configurarea şi întreţinerea sistemelor operaţionale şi a portofoliilor de aplicaţii. Ceea ce poate atrage concluzia că o investiţie serioasă în automatizarea sistemelor de management poate avea un impact major asupra costurilor operaţionale.

Studiul pe TCO realizat anterior de IDC pentru Novell includea o analiză a economiilor realizate timp de trei ani de utilizare a soluţiilor ZENWorks. Pentru clienţii IT intervievaţi în cercetarea în cauză, costurile medii economisite se ridicau la cifra de 355.028 USD per 100 de utilizatori, cu o rata de amortizare a investiţiei (ROI) pe an de 1.012%.

Ca şi în testul anterior, subiecţii intervievaţi acum erau interesaţi în aplicarea soluţiilor ZENWorks Linux Management. Cei interesaţi trebuie să afle în primul rând mai multe despre ZENWorks Linux Management, pentru a vedea în ce măsură aceste soluţii sunt cele potrivite pentru mediul IT în care îşi desfăşoară activitatea.

Beneficiile pachetului Integrated Management Suite de la Novell:
Compania IDC a intervievat directori din companii IT care foloseau ZENWorks şi le-a pus o serie de întrebări despre costuri, încasări, procese IT specifice, cerinţele angajaţilor şi timp asociat înainte şi după instalarea ZENWorks. Iată ce a stabilit IDC :
- pe o perioadă de trei ani, companiile chestionate au investit, în medie, aproximativ 5,5 milioane USD în ZENWorks, inclusiv în training şi întreţinere. Aceasta înseamnă o medie de 34.216 USD per 100 de utilizatori
- economiile realizate prin eficientizarea IT, pe o perioada de trei ani, au însumat peste 2,4 milioane USD, adică 14.929 USD per 100 de utilizatori
- economiile realizate la costurile adiţionale prin îmbunătăţirea productivităţii IT au adus încă 2,6 milioane USD pe aceeaşi perioadă de trei ani, adică 16.303 USD per 100 de utilizatori
- de asemenea, creşterea productivităţii a generat economii suplimentare de 14 milioane USD pe trei ani, ceea ce înseamnă 87.323 USD per 100 de utilizatori .

ZENWorks permite organizaţiilor să creeze o standardizare a mediului operaţional mult mai curând, cu efecte negative minime asupra utilizatorilor. Aplicaţia poate fi furnizată către una sau mai multe staţii de lucru simultan fără costul şi timpul irosite pentru deplasarea de la un birou la altul. Foarte important este faptul că profilul diferiţilor utilizatori ramâne neschimbat ; la fel şi fişierele din computer – vor « migra » automat către noul mediu.
Menţinând un mediu de lucru standard (instalarea automată a celor mai recente patch-uri, update-uri pe toate staţiile de lucru, calculatoarele portabile şi servere), ZENWorks reduce costurile de service şi întreţinere şi protejează împotriva breşelor de securitate şi atacurilor cu viruşi. Capacitatea « desktop lock-down » ajută la minimizarea erorii umane şi previne răspândirea viruşilor.

ZENWorks răspunde cerinţelor ridicate de securitate – în cazul utilizatorilor de comunicaţii mobile – prin funcţiile « lockout » şi « self-destruction » pentru Palm, Windows CE, Pocket PC şi RIM BlackBerry, bazându-se pe o politică definită, de exemplu, prin numărul de parole greşit introduse etc. Există funcţia back up pentru fişierele utilizatorilor, care sunt accesibile de pe orice maşină, astfel încât utilizatorii şi administratorii nu mai sunt nevoiţi să facă acest lucru manual. Fişierele cheie şi informaţiile « circulă » automat cu utilizatorii mobili, prin toate locaţiile sau tipurile de maşină folosită.

STUDIU DE CAZ
Credence System Corp. reduce costurile folosind Novell ZENWorks

Credence System Corp. este lider în industria de furnizarea de soluţii tip „design-to-test” pentru construcţia de semiconductori şi are sediul în Milpitas, California. Credence este un utilizator intens de IT, de vreme ce inginerii săi au nevoie de cea mai nouă tehnologie pentru a crea produsele companiei. Astfel, compania a selectat soluţia Ximian Red Carpet (acum parte din Novell ZENWorks, în urma achiziţiei) pentru a reduce costul întreţinerii staţiilor de lucru Linux. Red Carpet a fost aleasă în 2004 deoarece furniza interoperabilitate, funcţionalitate în administrare şi uşurinţă în utilizare.

În ultimul an, Credence a înclinat către Linux, deoarece mediul de lucru oferea robusteţe şi stabilitate sporite, cost redus de întreţinere, timp mai scurt de instalare decât al altor platforme. Peste 100 de staţii de lucru au fost trecute pe Linux, de pe Solaris sau Windows. Trecerea celorlalte staţii este, practic, iminentă. A construi şi instala o maşină cu software adecvat pentru Credence necesita cel puţin 8 ore de lucru şi un nivel foarte ridicat de pregătire tehnică. Astăzi, aceeaşi lucrare necesită numai o oră, folosind ZENWorks. Acest lucru înseamnă că timpul de instalare este cu 87,5% mai mic. Luând în considerare costul standard al unui tehnician IT, Credence a economisit mii de dolari în procesul de instalare a celor 100 de sisteme. Nivelul redus de cunoştinţe tehnice este, de asemenea, un plus la economii.

„ZENWorks a furnizat companiei Credence posibilitatea de controla mai eficient mediile de lucru. Fiecare grup de lucru trebuie administrat diferit, iar Credence a descoperit că flexibilitatea şi controlul granular al soluţiei ZENWorks sunt superioare oricărei alte soluţii testate... Managementul Linux sub comanda ZENWorks este lipsit de surprize: rar avem nevoie de reboot sau logout”, spune Dan Anolik, Software Engineering Infrastructure Architect la Credence.

CONCLUZIILE STUDIULUI
Compania de cercetare IDC a ajuns la concluzia că TCO sunt direct proporţionale cu costurile de management asociate sistemelor client sau server. Aşa cum se arăta şi la începutul studiului, companiile pot beneficia în urma implementării soluţiei ZENWorks Linux Management. Credence, de exemplu, a avut beneficii din simplificarea sarcinilor de administrare, cerând mai puţin timp şi un nivel de pregătire tehnică mai redus.
Pe termen scurt, IDC se aşteaptă ca Novell să investească în îmbunătăţirea soluţiilor de management. Printre planurile Novell pe următoarele 12 luni se află integrarea produselor ZENWorks în noile şi avansatele linii de produse, odată cu noile capabilităţi şi funcţii dezvoltate intern prin achiziţii (achiziţia Tally Systems, de exemplu). Aceste dezvoltări continue demonstrează că tehnologia Novell aduce valoare adăugată clienţilor săi.

IDC este furnizor global de analiză de piaţă, servicii de consultanţă şi evenimente pentru industria IT şi telecomunicaţii. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.idc.com

Novell® este unul dintre liderii pe piaţa furnizorilor de infrastructură software şi servicii, cu peste 50.000 de clienţi în 43 de ţări. Novell® are peste 20 de ani de experienţă centre de date, grupuri de lucru şi soluţii desktop. Compania are 6.000 de angajaţi şi 5.000 de parteneri. Mai multe informaţii găsiţi pe www.novell.com

Acest comunicat vă este furnizat de compania Omnilogic (www.omnilogic.ro), distribuitor cu valoare adăugată al companiei Novell din 1995. Produsul Novell la care se face referire in acest comunicat se afla in portofoliul de produse distribuite de compania Omnilogic in Romania

Despre OMNILOGIC

Cu peste 12 ani de experienta pe piata romaneasca, Omnilogic a inregistrat, in 2004, o cifra de afaceri consolidata in Romania si in zona Central Est-Europeana de peste 120 milioane USD, ceea ce ii confirma pozitia de lider al pietei de distributie a produselor IT&C. Prin introducerea pe piata locala a unor tehnologii de varf la nivel mondial, Omnilogic se situeaza în avangarda dezvoltarii tehnologice din domeniul IT&C.

Claudia Beimel
PR & Marketing Manager
cbeimel@omnilogic.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/omnilogic/studiu-realizat-de-idc-pentru-novell-costurile-operationale-de-administrare-a-platformelor-linux-cu-ajutorul-novell-zenworks