Hilacul (sacalul auriu) este subiect de studiu pentru vanatori

BUCURESTI - 28 ianuarie 2016

Comunicat tip General in Stiinta / Cercetare

Invazibilitatea ecosistemelor naturale de catre hilac nu a fost inca demonstrata, ba mai mult exista semne ca populatiile de sacal au acum o densitate mult mai mica in Delta Dunarii decat in urma cu 4 ani.

Hilacul (sacalul auriu) este subiect de studiu pentru vanatori

Crispus NGO Sibiu si AGVPS au semnat un protocol de colaborare pentru urmatorii 4 ani prin care se angajeaza sa conlucreze in cadrul proiectului

"Biodiversitatea si activitatea umana in relatia cu hilacul (Canis aureus, L.1758) in Romania"

Studiu de relatii interspecifice si de ecologie a populatiilor pe perioada 2016-2010Monitoring specializat in ecosisteme specifice hilacului in arii naturale si fonduri de vanatoare din Romania

Printre obiectivele principale ale acestui proiect pentru care inca se cauta finantare se regasesc stabilirea de politici conservare si daca va fi nevoie de management durabil al populatiilor de hilac prin implicarea administratiilor fondurilor cinegetice, a autoritatii de mediu, a institutelor de biologie si a facultatilor de medicina veterinara.

Scopul final al acestui proiect este alcatuirea impreuna cu factorii de mediu si autoritatea nationala a Planului de Conservare si Management al speciei de hilac (Conservation Action Plan) in Romania in baza datelor obtinute din prelucrarea cu sisteme informatice geografice GIS, a evolutiei nivelului populational reflectat in cotele de recolta si recolta pe fiecare judet si in rezultatul actiunilor de monitoring specializat cu metode bioacustice realízate pe parcursul.

Deja, pe 28 ianuarie 2016 Departamentul de Ecologie al ONG Crispus Sibiu si AGVPS vor efectua studii de trofobiologie, biometrie, parazitologie si determinare de varsta pe un esantion recoltat in ultimele doua saptamani de catre vanatorii AGVPS.

Sacalul auriu sau hilacul este o specie de interes comunitar ce face parte din Anexa Va a Directivei Habitate alaturi de alte mamifere precum capra neagra sau dihorul de casa. Inainte de orice masuri de management, conform normativelor legislative in vigoare, trebuie analizate efectivele prin monitorizare continua. Vanatoarea se face numai in cadru organizat si cu masuri neselective, fiind interzise metodele selective cu chematoarea sau cu dispozitive de iluminare.

La aceasta prima actiune ce se desfasoara intr-un laborator pus la dispozitie de catre AGVPS participa Dr Ing Neculai Selaru, Dr Ing Vladimir Horia Talpes din partea AGVPS, Profesor Dr Calin Mircea Gherman, medic veterinar din cadrul Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca si Ecolog-Biolog Ovidiu Constantin Banea din partea Departamentului de Ecologie al ONG Crispus Sibiu, initiatorul proiectului.

Despre ORGANIZATIA CRISPUS

Organizatia neguvernamentala de tineret Crispus a fost fondata pe 4 ianuarie 1999 de 24 de tineri cu interese diverse in cultura, educatie, informare, ecologie, sport, turism si activitati sociale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ongt-crispus/hilacul-sacalul-auriu-este-subiect-de-studiu-pentru-vanatori