Sacalii, oaia mioritica si soarecii de pe camp

Sibiu - 23 decembrie 2011

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Stiinta / Cercetare, CSR

Sacalul auriu , un omnivor de medie marime, specie de interes comunitar

Sacalul auriu a suferit recent un nou atac mediatic fiind prezentat intr-un mod necorespunzator la emisiunea de stiri a ProTV din data de 18.12.2011.

Sacal auriu fotografiat pe parcursul stagiului de monitoring de toamna, octombrie 2011. Foto: Miha KROFEL

Sacal auriu fotografiat pe parcursul stagiului de monitoring de toamna, octombrie 2011. Foto: Miha KROFEL

Expresiile "ciobanii sunt ingroziti", "sacalii sunt mai rau decat lupii", "carnivor salbatic de temut" si declaratii precum " din cauza incalzirii globale cu iernile blanzi a aparut aceasta specie" si "am vazut la un prieten cinci oi ce erau moarte si a spus ca sacalii le-au omorat" aduc prejudicii acestui mamifer inainte de a se cunoaste cu adevarat rolul sau ecologic si adevaratul comportament de hranire. Dupa asemenea stire orice cetatean ar putea crede ca asistam la o cucerire de habitat de catre aceasta specie nemaintalnita pana acum si cu un caracter potential periculos!

Sacalul auriu sau sacalul comun face parte din familia canidelor. Este strict protejat in Italia, Slovenia si cu statut special in alte tari din Europa. La noi, OG 57/ 20 iunie 2007 il plaseaza intre speciile de interes comunitar a caror prelevare din natura si exploatare fac obiectul masurilor de management, alaturi de jderul de copac, dihorul de casa si capra neagra. Art 37 prevede conditii de prelevare si exploatare compatibile cu mentinerea acestor specii intr-o stare de conservare favorabila prin interdictie temporara si/sau locala a recoltarii, reglementarea perioadelor de recoltare, a modului si a mijlocelor de recoltare/capturare cu un sistem de autorizare a recoltarii/capturarii ceea ce se traduce prin stabilire de cote de recolta si supraveghere de catre organismele specializate si nicidecum vanatoare libera asa cum se mentioneaza in stire.

Sunt interzise mijloacele neselective de colectare cu animale captive eventual orbite sau mutilate, utilizate ca momeala vie, aparatura audio, dispozitivele electrice, capcanele neselective, luminarea tintelor, otravurile si momelile otravite sau care contin anestezice, precum si arme al caror incarcator poate contine mai mult de doua cartuse.

Sacalul consuma mari cantitati de legume, fructe si cereale, rozatoare, dar si iezi de caprioara, fazani, pasari, broaste, pesti, insecte. Daca se stabileste în apropierea asezarilor omenesti il  putem intalni la gropile de gunoi de langa sat. Poate face pagube în gospodarii prin consumul de pasari de curte, purcei, miei, iezi, vitei, acolo unde nu exista sufienta protectie cu garduri corespunzatoare.

Raspandirea sacalului in Romania are un caracter intermitent cu perioade nedefinite de crestere a populatiilor, fiind semnalat inca din 1930, apoi in anii ´60, ´80 si mai recent 2001. Sacalul auriu recolonizeaza natural arii in care a disparut in ultimele decenii.

Primele studii de monitoring specializat al speciei si primele estimari de densitate in Romania au fost incepute in iulie 2010 de catre Corpul de Control Ecologic Garda Verde al ONG Crispus Sibiu impreuna cu specialisti si ingineri din cadrul RNP ROMSILVA si biologi din Italia, Spania, Slovenia, Cehia, Austria, Serbia, Ungaria si Grecia.

Despre ORGANIZATIA CRISPUS

Organizatia neguvernamentala de tineret Crispus a fost fondata pe 4 ianuarie 1999 de 24 de tineri cu interese diverse in cultura, educatie, informare, ecologie, sport, turism si activitati sociale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ongt-crispus/sacalii-oaia-mioritica-si-soarecii-de-pe-camp