Sacalul in Romania, SISTEM 2012

BUCURESTI - 25 septembrie 2012

Comunicat tip General in ONG, Social

A 7-a sesiune de monitorizare a nucleelor populationale de sacal auriu (Canis aureus, Linnaeus 1758) din Romania

SISTEM 2012, activitatea umana si biodiversitatea in relatie cu sacalul auriu in SE Europei

SISTEM 2012, activitatea umana si biodiversitatea in relatie cu sacalul auriu in SE Europei

În perioada 11-15 Octombrie 2012, secția de ecologie a ONG CRISPUS Sibiu organizează cea de a șaptea sesiune de monitoring specializat la șacal auriu în România. 

Membri ai organizației vor face măsurători de densitate în zona de control din Dobrogea și vor aprecia evoluția acestui cluster populațional pe perioada 2011-2012. Se va urmări densitatea acestui mamifer în funcție de factorii ecologici responsabili de prezența și dezvoltarea populației în ariile de studiu. 

Acțiunea din acest an intitulată SISTEM 2012, face parte din activitățile comune ale grupului informal de studiu al șacalului auriu în Europa, GOJAGE 2, activități ale căror rezultate coroborate cu cele din sesiunea de primăvară vor aduce informații prețioase asupra preferințelor de habitat ale șacalului auriu în zone din Europa centrală și de sud-est. 

ONG Crispus colaborează în cadrul grupului de lucru pentru ecologia șacalului în Europa JETF (Jackal Ecology Task Force) cu Catedra de Ecologie și Protecția Mediului din cadrul Facultății de Științe Univ Lucian Blaga Sibiu, RNP Romsilva, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării și Muzeul Grigore Antipa în România, cu ONG Wild Bulgaria, Elkhovo și Muzeul de Istorie Naturală din Sofia în Bulgaria, Facultatea de Biologie Belgrad Serbia, Muzeul de Istorie Naturală din Udine Italia, Societatea Dinaricum Slovenia, ONG BIOM Zagreb Croația, Societatea Biosphere Atena, Grecia, Institutul de Cercetare a Faunei Sălbatice Godollo și Univ Kaposvar Ungaria. 

În aceste zile, Organizația Crispus Sibiu așteaptă cofinantarea din partea Ministerului Mediului și Pădurilor pentru ARBDD, pentru un proiect pilot de ecologie a șacalului în SE Europei, care va fi depus spre finanțare programului european LIFE + biodiversitate împreună cu ONG Wild Bulgaria.

 Șacalul auriu este specie de interes comunitar, așa cum reiese din OUG 57/2007 alături de capra neagră (Rupicapra rupicapra), jderul (Martes foina) și dihorul de casă (Mustela putorius), specii pentru care orice măsură de management și de extracție din mediul natural este interzisă fără a se cunoaște în prealabil, efectivul exact și de a se stabili cote bazate pe acțiuni de monitorizare specială. Chiar și atunci, vânătoarea se desfășoară în condiții speciale fără vehicule motorizate, aparatură electrică de stimulare, surse de iluminat sau lunete cu infraroșu.

Despre ORGANIZATIA CRISPUS

Organizatia neguvernamentala de tineret Crispus a fost fondata pe 4 ianuarie 1999 de 24 de tineri cu interese diverse in cultura, educatie, informare, ecologie, sport, turism si activitati sociale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ongt-crispus/sacalul-in-romania-sistem-2012