Valoarea adaugata a migratiei Ziua Internationala a Migrantului 18 decembrie 2004

BUCURESTI - 17 decembrie 2004

Comunicat tip General in Social

Cu ocazia Zilei Internationale a Migrantului, Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) recunoaste aportul multiplu adus de migranti in societatile din lumea intreaga.

Migrantii joaca un rol cheie in construirea si sustinerea importantelor legaturi economice si umane dintre tarile de rezidenta si cele de cetatenie.

In ultimii 35 de ani, numarul persoanelor care traiesc in afara granitelor tarilor in care s-au nascut s-a dublat si se ridica la peste 175 de milioane de oameni. In lumea intreaga, fiecare al treizeci si cincilea individ este un migrant.

Din punct de vedere economic, migrantii contribuie la procesul de dezvoltare si la inlaturarea saraciei. Migrantii din tarile cu o economie avansata trimit in mod regulat bani familiilor lor din tarile in curs de dezvoltare. Circulatia globala a remitantelor, transferuri de bani efectuate de catre migranti, prin canalele oficiale este estimata la 100 de miliarde de dolari americani, aceasta suma fiind de doua sau trei ori mai mare daca sunt incluse si transferurile realizate prin canalele neoficiale. Remitantele si investitiile facute de migranti in tarile lor de origine ridica nivelul de trai a milioane de oameni din patura saraca a societatii si imbunatatesc accesul la hrana, adapost, servicii de sanatate si educatie. Migrantii contribuie de asemenea la dezvoltarea tarilor lor de origine aducand acasa, prin migratie virtuala sau de facto, prin migratie permanenta sau temporara, abilitatile deprinse in strainatate.

Migrantii raspund unor nevoi de pregatire sau de pe piata muncii in tarile de destinatie. Ei aduc inovatie, spirit antreprenorial si diversitate, marind posibilitatea de a crea echipe multiculturale, flexibile, de business, care sunt productive si competitive pe pietele globale.

In domeniul social si cultural, migrantii pot construi poduri interculturale intre tara de origine si noua lor casa, stimuland creativitatea in arta si literatura, performanta sportiva, inovatia culinara si o multitudine de alte intreprinderi. Societatile multiculturale nu sunt numai dinamice, ci si vibrante, stabile si viabile, de vreme ce sunt mai pregatite sa se adapteze unei lumi in rapida schimbare. Totusi, daca nu sunt gestionate cu grija, chestiunile legate de diversitatea culturala pot genera tensiune. Daca politicile guvernamentale legate de integrare nu vor fi concepute si aplicate cu atentie, migrantii ar putea fi izolati in comunitati care practica exclusiv propriile traditii si valori culturale, in loc sa devina participanti activi intr-o societate gazda. Riscul dezafectarii lor sociale nu este de neglijat.

Directorul General al OIM, Brunson McKinley, afirma: „E timpul ca guvernele si societatile sa recunoasca atat contributia adusa de migranti, cat si valoarea adaugata a migratiei intr-o lume in continua globalizare. Pentru materializarea tuturor beneficiilor potentiale aduse de migratie, in cazul tarilor de origine si al celor de destinatie, in cazul migrantului, ca individ, si al familiei migrantului, guvernele trebuie sa-si exercite functia de conducere, cooperand indeaproape cu toti partenerii interesati, pentru a crea un climat propice migrantului si migratiei. Gestionarea migratiei este cel mai fructuos mijloc pentru materializarea beneficiilor ei si presupune, ca o componenta esentiala, gestionarea modului in care sunt vazuti migrantii si migratia prin recunoasterea contributiilor esentiale aduse de migranti societatii.”

Valorizarea migratiei in prezent si in viitor depinde in mare masura de politicile si climatul create de guverne. Pentru tarile dezvoltate, strategiile de atragere si utilizare mai eficienta a abilitatilor muncitorilor straini pot asigura beneficii economice planificate in cadrul economiei interne si pot ajuta la depasirea efectelor negative ale preconizatei imbatraniri a populatiei.

Migratia care are loc in afara cunostintei si controlului guvernamental este cu precadere problematica intr-o epoca in care este mai important ca niciodata pentru guverne sa stie cine si cu ce scop se afla pe teritoriul statului respectiv. In plan economic, de securitate, din punct de vedere al drepturilor omului etc. consecintele migratiei nereglementate, in special ale traficului si contrabandei cu persoane pot fi deosebit de grave pentru individ si pentru societate.

Imaginea simplista a migrantilor la periferia societatii, in special in conditiile recesiunii economice, poate agrava si alimenta sentimente impotriva imigrantilor. Politicile si strategiile pot juca un rol important in transmiterea unei imagini mai echilibrate a migrantilor in societatile din tarile de destinatie, folosind programe educationale, campanii de media si organizarea de evenimente care reunesc oamenii.

„Intrebare nu mai este daca sa accepti migratia, ci mai degraba cum sa o gestionezi eficient pentru a mari efectele pozitive si a le micsora pe cele negative”, subliniaza McKinley. „Scopul comunitatii internationale, prin urmare, este de a explora modalitatile prin care se poate creste valoarea adaugata a migratiei. A recunoaste si a omagia contributiile migrantilor si ale migratiei constituie si va constitui un prim pas important in indeplinirea acestui scop.”

Despre Organizatia Internationala pentru Migratie, Misiunea din Romania

Având în componenţă 101 state membre şi 33 de state cu statut de observator şi beneficiind de suportul unei largi varietăţi de organizaţii reprezentând societatea civilă, OIM este dedicată principiului conform căruia migraţia umană organizată aduce beneficii atât migranţilor, cât şi societăţii. Ca organism interguvernamental, OIM acţionează împreună cu partenerii săi din comunitatea internaţională pentru respectarea reală a demnităţii şi bunăstării migranţilor, pentru încurajarea dezvoltării sociale şi economice prin migraţie, pentru acordarea de asistenţă operaţională pe probleme de migraţie şi pentru promovarea înţelegerii problemelor migraţiei.
Jean-Philippe Chauzy Tel: 41 22 717 9361 - Mobile: 41 79 285 4366
Niurka Piñeiro Tel: 41.22.717.9486 Mobile: 41.79.285.7123

pchauzy@iom.int

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/organizatia-internationala-pentru-migratie-misiunea-din-romania/valoarea-adaugata-a-migratieiziua-internationala-a-migrantului18-decembrie-2004