Apicultorii din comuna Argetoaia, sprijiniţi de World Vision

Craiova - 22 ianuarie 2009

Comunicat tip General in ONG

20 de persoane din comuna doljana Argetoaia au primit, pe 19.01.2008, Certificate de calificare profesională de apicultori în urma absolvirii cursului susţinut de organizaţia World Vision Romania- Biroul din Craiova şi organizat de firma Ascendo.

Cursul s-a desfăşurat în perioada septembrie-decembrie 2008 şi a cuprins 120 de ore de pregătire teoretică şi 240 de ore de pregătire practică. În urma examenului de absolvire, participanţii au primit calificarea de apicultori. Certificatul a fost eliberat în conformitate cu prevederile O.G. nr.129/2000 republicată, fiind însoţit de suplimentul descriptiv al cerificatului. Autorităţile naţionale responsabile sunt Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitaţii de Şanse, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Consiliul Naţional de Formare Profesională a Aduţilor.
„Solicitarea pentru curs a venit din partea oamenilor din comuna Argetoaia care practică apicultura la nivel de începători sau care işi doresc să demareze o activitate în acest domeniu.World Vision işi propune ca acest curs să fie primul pas, urmand să ii sprijine şi pe viitor mai ales că oamenii se gândesc să înfiineze o asociaţie a apicultorilor. De asemenea, World Vision ii va ajuta sa dobândească cunoştinţe de Management şi Marketing în apicultură, va facilita schimburi de exprienţă cu apicultori cu bune rezultate şi va furniza beneficiarilor cursului materiale necesare derulării activităţii de apicultură: stupi, rame sau echipament, în funcţie de nevoia fiecaruia. World Vision işi doreşte să identifice şi să sprijine apicultorii din încă două comunităţi rurale doljene” a spus Mihaela Pătru, coordonator proiect Dezvoltare economică.
„În urma cursului, participanţii au dobândit următoarele competenţe profesionale: comunicarea la locul de muncă, lucrul în echipa, perfecţionarea pregătirii profesionale, aplicarea Normelor sanitar-veterinare, întocmirea planului de venituri şi cheltuieli în stupină, întocmirea documentelor specifice în stupină, organizarea lucrărilor în stupină, organizarea stupăritului pastoral, recoltarea, condiţionarea şi valorificarea produselor apicole”, a explicat Alexandru Barbu, director Ascendo.
Viorel Pomoagă, învăţător la Şcoala Argetoaia şi beneficiar al cursului, a declarat: „Cursul şi-a atins scopul. Toţi participanţii au acum cunoştinţe esenţiale despre apicultură, fiind parcursă fiecare etapă din curricula propusă. Şi partea practică a fost deosebit de interesantă. Lectorul ne-a prezentat ultima tehnologie în domeniu, pe plan mondial – stupul rotativ. Apicultura se practică de mult timp în comuna Argetoaia şi este o îndeletnicire care a persistat în timp, mai ales ca aici avem şi bază meliferă.”

Informaţii adiţionale
____________________________________________________________________

Programul pentru Dezvoltare Agricolă al World Vision România
a implementat cu succes, în judetele Dolj, Iaşi, Cluj, Vâlcea şi Constanţa, modele de afacere în agricultură adresate micilor producători. În Dolj s-au derulat următoarele proiecte: Cultivarea legumelor în solarii, în 2001, în comunele Breasta şi Predesti. World Vision a furnizat răsadurile şi materialele necesare construirii solariilor, a organizat cursurile de pregătire pentru micii producători, a monitorizat culturile şi a asigurat asistentă tehnică. Beneficiarii au rambursat costul solarului din al doilea an de producţie.
Creşterea puilor pentru carne - în 2005, în Breasta, Carpen, Cernăteşti. 100 de beneficiari au participat la programe de instruire şi au primit pachete tehnologice alcătuite din pui hibrizi de carne şi furaje. Beneficiarii au rambursat numai jumatate din valoarea investiţiei făcute prin Programul pentru Dezvoltare Agricolă.
Creşterea găinilor pentru ouă de consum - proiect desfăşurat în 2006, în Breasta şi Sopot. După ce au urmat un program de instruire, 60 de familii au primit găini ouătoare, cu vaccinurile efectuate şi li s-a acordat asistenţă tehnică pe întregul ciclu de exploatare a păsărilor. Beneficiarii au rambursat jumătate din valoarea investitiei.
În toate cele trei proiecte, selectia şi monitorizarea beneficiarilor au fost realizate impreună cu partenerii: autorităţi locale din comunele menţionate şi Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Dolj.
Oi pentru familiile din comuna Rast
Proiect desfăşurat în 2007. 1.200 de localnici au participat la cursuri şi sesiuni de informare despre creşterea şi îngrijirea oilor. 140 de familii afectate de inundaţii au fost sprijinite cu câte două oi şi cu furaje. Prin contractele semnate cu World Vision, beneficiarii şi-au asumat responsabilitatea de a da câte un miel altor familii din comunitate.

Despre Organizatia World Vision Romania -Biroul Zonal Dolj

World Vision România este o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy. Organizaţia este concentrată asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. World Vision România este parteneră a World Vision International, prezentă în peste 100 de ţări din întreaga lume. Încă din 1990, World Vision România este o prezenţă constantă în domeniul protecţiei copilului şi al dezvoltării comunitare. În România, World Vision îşi desfăşoară activitatea în municipiul Bucureşti şi judeţele Cluj, Constanţa, Dolj, Ialomiţa, Iaşi şi Vâlcea.
World Vision România
Corina Şuţă, Asistent Comunicare şi Relaţii Publice - World Vision România- Biroul din Craiova
Tel: 0251-592 815

corina_suta@wvi.org