Doctrina PARTIDULUI DREPTATII SOCIALE

BUCURESTI - 11 ianuarie 2012

Comunicat tip General in Administratie Publica, Industrie, Politic

555

DOCTRINA Partidului Dreptatii Sociale

 

Doctrina PDS este un corp de idei si principii pe care se bazeaza intreaga actiune a partidului. Daca in ceea ce priveste structura partidului si relatiile functionale si formale dintre membrii de partid, dintre compartimentele partidului, dintre partid si societate, constructia de partid se bazeaza pe legislatia in vigoare (Constitutie, Legea partidelor politice, Legea electorala), in ce priveste obiectivele pe care partidul si le propune, ele tin de ceea ce noi, oamenii politici de stanga, identificam cu interesul national.

 

Interesul national

 

Doctrina PDS isi propune, in consecinta, sa evidentieze laturile interesului national – definindu-l astfel pentru a urma o conduita menita sa serveasca sistematic, serios, fara concesii, acest interes.

PDS porneste, in definirea interesului national, de la postulatul conform caruia, cum bine spunea Nicolae Iorga „Nu natiunea noastra a fost creata de un stat, ci statul nostru a fost creat de o natiune”, intrucat „a existat un vechi nationalism instinctiv la poporul roman (…) un nationalism democratic.”

In opinia noastra interesul national tine de protejarea natiunii romane, a fiintei sale, a demnitatii sale, a intereselor sale patrimoniale, politice culturale. Aceasta aparare a intereselor nationale trebuie sa se exercite pe plan intern si pe plan extern, folosindu-se toate mijloacele pe care lumea civilizata le poate pune la dispozitia unui factor important de analiza, decizie si actiune – care este partidul politic.

PDS corespunde integral definitiei date partidului politic de Dimitrie Gusti, adica „este o asociatie libera de cetateni, uniti in mod permanent prin interese si idei comune, de caracter general, asociatie ce urmareste in plina lumina publica, a ajunge la puterea de a guverna pentru realizarea unui ideal etic social”.

Este evident ca PDS se constituie pentru a ajunge sa guverneze tara, pentru realizarea idealului etic-social de a proteja natiunea in prezent, de a-i asigura progresul social (material, moral, cultural) in viitor, de a-i valorifica deplin si proteja mostenirea istorica.

Din aceasta cauza si nu din alta, Partidul nostru urmareste o doctrina a interesului national; el vizeaza interesul national si o face in plina lumina publica”.

Intrucat termenului „nationalist” i s-a atribuit in mod nejustificat o eticheta negativa si conotatii peiorative – noi, PDS precizam ca „nationalismul“ nostru este acela din perceptia academica, infailibila, a dictionarelor serioase (Oxford Dictionary): „nationalism = patriotic feeling, principles or efforts”

Webster : „nationalism” = 1. national spirit or aspirations

                                          2. devotion to the interests of one’s own nation

Larousse: nationalisme = preference determinee pour ce qui est propre a la nation a laquelle on appartient

Aceste sensuri si semnificatii le atasam noi cuvantului „national” din spiritul partidului nostru si respingem „de plano” orice incercare de a se face apropieri sau identificari cu ideologii, miscari sau partide care si-au spus „nationaliste” si care au fost infrante in urma unor evenimente istorice pe care nu noi le-am provocat si carora nu le suntem tributari.

Noi suntem romani de stanga, aparand interesul national, pentru ca din toata aceasta lume poporul roman ne este cel mai apropiat, noi identificandu-ne cu el, Romania este tara noastra, interesele si destinele natiunii romane dorim sa le protejam.

 

Natiunea romana

 

PDS admite, fara resentimente, faptul ca poporul roman, natiunea romana, are mai multe componente etnice, datorita evenimentelor istorice; in decursul timpului, alaturi de etnia romana, au venit si alte etnii, impreuna constituind corpul de cetateni romani-in prezent egali in drepturi si obligatii, indiferent de etnie, limba, religie, sex - conform Constitutiei Romaniei - deci fara discriminare.

PDS considera ca aceasta egalitate proclamata de Constitutie trebuie sa fie perfecta, sa-si fie autosuficienta, astfel incat sa nu admita nici o discriminare

PDS considera ca sintagma „discriminare pozitiva” este un nonsens si ca nu poate fi invocata de nimeni, de nici o minoritate, intrucat prin aplicarea sa produce „discriminare” veritabila, de regula la adresa unei majoritati – ceea ce afecteaza baza democratica a societatii.

 

Statul Roman

 

PDS considera ca Statul roman trebuie sa fie si sa ramana o republica. Conducerea Statului trebuie realizata prin organisme democratic alese, rezultate in urma unui proces electoral democratic, cu alegeri libere, in urma unor competitii electorale la care sa participe numai partide politice – singurele structuri ale societatii cu vocatie politica, declarata.

Structurile, altele decat partidele politice (cu obiective politice declarate) nu au cum participa in competitia electorala- fundamental politica.

Asa cum prevede Constitutia, oricare cetatean, fara discriminare poate face politica in orice partid politic, fiind neconstitutional sa se bareze drumul cuiva pe criterii etnice, de religie, sex, etc.

PDS considera total nepotrivit – intrucat e nedemocratic – pragul de intrare in Parlament – care exclude de la decizia politica milioane de alegatori; prin nereprezentarea acestora in Parlament se creeaza un efect pervers de intarire artificiala si nociva exact a partidelor politice carora cele cateva milioane de alegatori le sunt adversari – de unde o imagine falsa asupra a ceea ce inseamna majoritate intr-un moment politic. De aici deriva indoiala cu privire la masura in care orice act,orice lege votata de un astfel de Parlament reprezinta vointa majoritatii, deci daca este sau nu democratic. Este un atac evident la baza – presupus democratica – a societatii, ceea ce PDS nu poate accepta.

 

Demnitatea nationala

 

PDS va milita permanent pentru apararea demnitatii nationle – in toate directiile in care acestea se exprima.

PDS va milita pentru ca in Constitutia Romaniei si in toata legislatia sa nu se aduca atingere demnitatii nationale prin acceptarea de prevederi care nu exista in legislatia altor tari democratice referitoare la minoritati, drepturi si indatoriri ale cetatenilor.

De asemenea, se vor identifica toate situatiile in care tarile membre ale organizatiilor din care si Romania face parte nu accepta prioritatea regulilor respectivelor organizatii in fata legislatiilor proprii si se va milita pentru corectarea legislatiei romanesti in mod corespunzator.

PDS va milita pentru includerea in Constitutie a unei prevederi exprese conform careia etnia nu este o categorie politica ci numai o categorie culturala.

 

Apararea nationala

 

PDS recunoaste ca utila aderarea Romaniei la organizatii si organisme internationale de natura politica, economica, militara sau culturala, de felul ONU, UE, NATO, OSCE, etc.

PDS este favorabil respectarii obligatiilor Romaniei asumate cu ocazia intrarii in astfel de organizatii in masura in care oricare alt stat membru respecta obligatii similare.

Angajarea Romaniei in actiuni ale organizatiilor din care tara noastra face parte trebuie sa se faca numai in urma unor proceduri de acceptare, eventual de trecere prin Parlament similare celor din tari cu traditie democratica precum Franta, SUA, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Olanda , s.a.m.d. Participarea  Romaniei  la astfel de actiuni comune este in interes national numai daca un Parlament just ales (fara pragul nedemocratic de intrare), in conditiile unui vot corect, decide astfel.

Structurile de aparare ale tarii , indiferent de cooperarile multilaterale sau bilaterale, trebuie sa aiba compartimente care sa se ocupe de interese exclusive si de cea mai mare importanta pentru Tara, unele secrete sau secrete de importanta deosebita, care sa aiba un circuit riguros controlat, numai la cei mai importanti factori de decizie ai Tarii. Toate tarile civilizate au propriile lor secrete si interese pe care nu le impartasesc aliatilor – indiferent de declaratiile facute de demnitari si le apara cu toate mijloacele posibile.

PDS militeaza pentru stabilirea unei doctrine militare a Romaniei, introducerea serviciului militar obligatoriu – adevarata scoala de educatie patriotica, etico-morala si chiar profesionala pentru largi categorii de tineri.

PDS militeaza pentru constituirea unei Garzi Nationale dupa modelul strain (SUA) cu un rol deosebit in apararea teritoriala si a populatiei in timp de catastrofe (cutremure, inundatii, epidemii, secete grave, incendii de mare anvergura, catastrofe nucleare) - implicit in protectia mediului (ecologic).

Efectivele de militari romani destinate interventiilor in strainatate girate de ONU, NATO sau UE, se vor selecta exclusiv dintre militarii voluntari, in conditiile de prezentare corecta, detaliata a motivatiei interventiei, a riscurilor pe care le vor intalni si a retributiilor primite pentru prestatia lor.

 

Siguranta alimentara a Romaniei

 

Doctrina nationala a PDS sustine cu tarie si cu argumente ca tara noastra are resurse suficiente pentru a asigura populatiei intreaga productie alimentara necesara consumului propriu si excedente pentru export.

Pentru ca acest potential sa genereze o buna situatie alimentara si materiala (reale) este necesar sa se actioneze complex pentru educarea populatiei satelor in vederea exploatarii rationale a resurselor, in vederea constituirii de cooperative de productie si fabricatie primara, a insusirii normelor de civilizatie si igiena prin care sa ne apropiem de si sa depasim calitatea unor produse alimentare din import.

PDS are ca obiectiv studierea atenta a legislatiei europene in vederea identificarii posibilitatilor de adoptare a unor masuri de protectie a productiei si comercializarii produselor autohtone.

PDS are ca obiectiv stabilirea unor masuri ferme de protejare a producatorilor autentici in raport cu intermediarii abuzivi si evazionisti.

PDS va elabora un program agricol strategic pentru siguranta alimentara a Romaniei in urmatorii 20 de ani.

 

 

 

 

Cultura, traditiile, invatamantul, educatia

in doctrina PDS

 

Doctrina PDS apara cultura nationala, limba romana, traditiile, monumentele arhitectonice, siturile arheologice, realizarile literare, muzicale, de arta plastica din patrimoniul national si stimuleaza crearea unor noi valori culturale majore, cu care poporul roman sa se inscrie in conceptul marilor valori ale umanitatii.

Doctrina nationala considera ca educatia, in general si invatamantul , in special sunt domenii esentiale pentru viitorul natiunii intr-o lume globalizata si extrem de competitiva.

PDS apreciaza ca nu trebuie facut nici un rabat de la calitatea invatamantului, la toate nivelele si in toate componentele sale, incepand cu invatamantul prescolar si terminand cu formele de pregatire universitara de licenta, masterat si doctorat. Dorim sa se dezvolte invatamantul profesional si vocational.

La toate nivelele sa se procedeze cu exigenta maxima. Corpul de cadre didactice trebuie format cu exigenta maxima, trebuie sa se reintroduca examenele la orice nivel (invatamantul elementar, profesional, admiterea in liceu, admiterea in orice scoala, in orice universitate) la criterii superioare de rigoare.

Trebuie sa se renunte la ideea paguboasa ca toti copiii (sau cea mai mare parte) trebuie sa ajunga bacalaureati, sau absolventi de invatamant superior.

Trebuie sa pornim de la realitatea ca oamenii nu sunt egali si nu pot fi egali din punct de vedere al dotarii intelectuale, talentelor lor, dar ca toti trebuie sa faca obiectul grijii sociale.

Societatea are nevoie si de medici, ingineri, profesori foarte bine pregatiti, dupa cum are nevoie si de muncitori bine calificati, in domenii diverse, de croitori, brutari, cizmari, de tarani gospodari si de isprava, de soferi, mecanici, aviatori, marinari, militari. Invatamantul romanesc trebuie sa pregateasca toate aceste categorii de meserii si altele. Trebuie sa reapara pe durata anilor de invatamant, pentru cei care nu pot face fata, corijentele, repetentiile, exmatricularile. Cele mai nocive influente asupra invatamantului romanesc le-au avut disparitia exigentei profesionale, disparitia examenelor si promovarea ideii ca programa de invatamant e prea grea si ocupa prea mult timp copiilor, solicitandu-i excesiv.

Suntem favorabili reintroducerii in scoala romaneasca a uniformei scolare distincte de la scoala la scoala si de la nivel la nivel (primar, gimnazial, liceal si chiar superior).

Uniforma scolara distincta trebuie sa redevina un motiv de mandrie, de apartenenta la un corp de studiu, de apartenenta la scoala care va deveni prestigioasa sau nu in functie de disciplina pe care o va mentine si rezultatele pe care le va obtine.

Teritoriile, clar definite, ale scolii trebuie sa devina teritorii in care prezenta tutunului, alcoolului, drogurilor sa fie exclusa. De asemenea, nu trebuie admise pe teritoriul scolii persoane straine de scoala decat in spatii si durate strict determinate si controlate.

Trebuie sa se puna in scoala accentul pe o pregatire fizica regulata, sistematica, judicios gandita, care sa produca absolventi sanatosi si armonios dezvoltati.

Copiilor cu handicap sau cu deficiente trebuie sa li se asigure pregatirea in scoli corespunzatoare, adaptate situatiilor lor, sustinute integral de stat.

Copiilor supradotati trebuie sa li se asigure, dupa domeniile in care exceleaza si au talente deosebite, pregatirea in scoli speciale, sustinute integral de stat.

Nu trebuie sa pierdem din vedere ca progresul societatii (in domeniul tehnico-stiintific, tehnologic, literar, muzical, in arta plastica s.a.m.d.) se asteapta primordial de la acesti copii.

In invatamantul romanesc, si in medicina romaneasca, este timpul sa-si regaseasca locul, in urma unui proces educational complex „apostolii” – profesorii cu adevarata vocatie de profesori si medicii cu adevarata vocatie de medici. La aceste doua categorii profesionale trebuie sa dispara comportamentul functionaresc, rece si venal.

Profesorii si medicii trebuie sa fie pregatiti pentru ca mult timp de aici inainte sa fie gata de „apostolatul” lor - o misiune generoasa si patriotica, fireasca in cazul optiunilor lor profesionale respective.

In intreg procesul educational sa se revina la inducerea in sufletul copiilor a sentimentelor de patriotism si mandrie nationala, in mod gresit, daca nu ticalos si tradator, scoase din programe si dispretuite in ultimii ani.

PDS  se pronunta pentru o programa unica la nivel national pentru scolile elementare, gimnazii, licee, cu exceptia scolilor speciale pentru copiii supradotati sau cu deficiente - care-si vor stabili propriile lor programe, plecand insa de la programele de baza.

Programa scolara unica va fi stabilita, pe discipline scolare, de colective de profesori cu mare experienta si de probitate profesionala de necontestat, si se va publica in vederea obtinerii de la profesorii autori a propunerilor respective – care pot fi oricat de numeroase, pe fiecare materie. Dintre toate propunerile, la fiecare materie, prin vot secret se va alege un singur manual pentru toata tara.

Procesul se poate reface la intervale ce urmeaza a fi stabilite de specialisti, dar nu mai curand de 5 ani.

Se vor evita astfel manualele alternative care au proliferat in ultimele doua decenii, alese dupa criterii subiective de catre profesori, multe continand aberatii si greseli majore, unele introducand spre studiu personalitati de mica anvergura, puse in atentia publicului de o moda discutabila, sau opere fara nici o valoare artistica, ba chiar daunatoare.

Manualele in limbi straine pentru invatamantul din Romania vor reprezenta fie traduceri ale manualelor unice- in respectivele limbi ale diverselor etnii interesate- fie vor avea un aviz al Ministerului Invatamantului pentru conformitatea cu programa noastra scolara. Ele vor fi concepute de profesori romani.

Este interzisa predarea in scolile de stat a unor teorii sau dogme neconforme cu programa scolara romaneasca. Scolile particulare vor declara la solicitarea aprobarii de functionare, respectarea acestor programe .

PDS se pronunta categoric pentru morala traditionala a romanilor care au infierat intotdeauna  anomaliile comportamentale, viciile contranaturii. Noi nu vom fi niciodata de acord cu homosexualitatea si cu alte deviatii-practici indreptate de-a dreptul impotriva speciei umane.

In masura in care astfel de practici antisociale au cauze medicale sau sunt optiuni declarate ele vor fi tratate cu mijloace medicale sau de justitie, intrucat societatea are dreptul de a-si apara viitorul, existenta.

PDS se pronunta atat pentru libertatea religioasa cat si pentru libertatea generala de gandire. PDS nu este un partid dogmatic, el sustine ca romanii pot fi religiosi sau atei, fara ca, pentru oricare din aceste optiuni sa poata fi acuzati sau discriminati.

PDS se pronunta pentru totala separare a bisericilor de stat. Daca cetatenii opteaza pentru o biserica e dreptul lor sa o sustina, iar respectiva biserica va avea o existenta ce depinde de forta, determinarea si credinta enoriasilor sai, si  de prestatia concreta a respectivei biserici in plan social, deci de utilitatea sociala.

PDS se pronunta pentru educarea oamenilor in respect pentru stiinta si nu aproba manifestarile de bigotism, de exagerari religioase (exorcisme, pretinse minuni-supranaturale, procesiuni la moaste) – pe care nu le va interzice –dar pe care le va descuraja cu armele ratiunii.

PDS va sustine rolul scolii in educarea complexa, de la aspectele cele mai elementare, a intregii natiuni. Nu escamotand problemele le vom putea rezolva. Trebuie sa spunem tuturor romanilor ca un loc codas in statisticile consumului de apa, sapun si pasta de dinti nu ne onoreaza si nu ne face bine ca idivizi, ca popor , ca Tara. Dupa cum nici un loc fruntas in consumul de alcool, tutun, droguri, nu ne face bine, ca indivizi, ca neam, ca Tara.

 

Doctrina nationala PDS si justitia

 

Intreaga societate este un mecanism ale carui elemente se afla in relatii cmplexe. Structurile societatii sunt menite sa faca viata cetatenilor, pe cat posibil, demna, in bunastare si fericire. Acest lucru este un ideal multa vreme de acum imposibil de atins – dar catre care societatea trebuie sa tinda. Trebuie sa fim cu totii constienti ca nu exista si nu va exista o societate perfecta, din cauza ca intotdeauna vor exista conflicte intre oameni - deci intre cetateni – si intre acestia si diferitele structuri ale statului.

Sistemul justitiei este un sistem complex de structuri ale Statului, sistem care are menirea de a judeca, a face dreptate in diferitele conflicte care pot aparea, a-i apara pe aceia care pot fi afectati pe nedrept, de a-i pedepsi pe abuzivi, pe hoti, criminali, pe asociali si antisociali.

Este de presupus ca sistemul justitiei trebuie sa faca dreptate intotdeauna, chiar atunci cand conflictul este intre cetatean si stat. Fiat iustitia, pereat mundus.

Partidul nostru va actiona pentru atingerea acestui ideal prin modificarea sistemului legislativ, astfel incat toata societatea sa beneficieze de legi iar corpul de judecatori, procurori, avocati, inalti magistrati sa fie la randul sau controlabil si sa inceteze sa lucreze prioritar in interes propriu. Romania trebuie sa inceteze a mai fi o tara a avocatilor (judecatorilor, etc) infailibili abuzivi si de necontrolat.

 

Pt. conf. Sever Mesca

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/partidul-dreptatii-sociale/doctrina-partidului-dreptatii-sociale