Dezbateri intense intre mediul de afaceri autohtonsi mediul politico-administrativ pe tema viitorului Romaniei

BUCURESTI - 26 februarie 2016

Comunicat tip General in Afaceri, ONG, Politic

La initiativa Confederației Patronatul Român a avut loc, miercuri, o importantă dezbatere între reprezentanții mediului de afaceri și cei ai mediului politico-administrativ, ca urmare a situației alarmante a firmelor cu capital autohton, generate de fiscalitatea excesivă, abuzuri ale instituțiilor de control, birocrație, lipsa dialogului social sau tratamentul discriminatoriu aplicat investitorilor romani din multe puncte de vedere.

La întâlnirea care a avut loc la Phoenicia Grand Hotel din București au fost prezenți liderii Confederației Patronatului Român (CPR), cei ai Federației Patronatelor din Turismul Românesc și oameni de afaceri, pe de o parte, precum și lideri de partid, precum PNL și PSD, dar și ai Băncii Naționale a României. Dintre cei din urmă, au luat cuvântul  social-democrații Doina Pană, Constantin Niță și Eugen Teodorovici și Codrin Ștefănescu, liberalul Cătălin Predoiu, dar și Mircea Geoană, din partea Partidului Socialist Românesc.

Întâlnirea a avud drept scop reafirmarea problemelor grave cu care se confruntă capitalul autohton, care se întreabă dacă interesele mediului de afaceri mai sunt reflectate în interesul partidelor politice din România ?

Această primă întâlnire are drept scop constituirea unei platform de dialog institutional între cele două părți.

Președintele CPR, Gheorghe Naghiu, a subliniat că, institutia patronala este apolitic dar…..nu le este indiferent la cine impune politicile economice si sociale in Romania . Acesta a constatat o agresivitate crescută asupra mediului de afaceri autohton și descurajarea acestuia atât în privința capitalizării, cât și printr-o fiscalizare sufocantă și prin abuzurile practicate cu mare intensitate de organizmele de control. A relansat propunerea ca firmele sa aibe dreptul de consiliere, respective Indrumare si Control.

Reprezentanții Patronatului au spus că, pe parcursul ultimilor ani și, din ce în ce mai frecvent, mediul de afaceri românesc – în special întreprinderile mici și mijlocii – au ajuns să resimtă lipsa unor pârghii eficiente de dezvoltare a activităților.

Structurile patronale au constatat existența mai multor aspecte, cum ar fi cazuri frecvente de gestionare frauduloasă a banului public, creat atât prin efortul firmelor private, cât și prin sistemul de taxe și impozite.

Aceștia au mai făcut referire la comportamentul abuziv, des întâlnit, de blocare a firmelor românești de către toate organismele de control ale statului și multiplicarea acțiunilor de control prin diverse decizii ministeriale. Desele schimbări legislative sau a normelor de aplicare au creat premisele unor astfel de acțiuni ale autorităților de control. În acest context, s-a subliniat nevoia de echilibru între imperativul respectării legii de către operatorii economici și modul în care autoritățile înțeleg interpretarea și apicarea măsurilor de control.

În concluzie, este nevoie de mai multă informare și îndrumare a mediului de afaceri, în sensul respectării legislației și de eliminare a atitudinii agresive cu efect de descurajare a dezvoltării afacerilor. Scopul autorităților de control trebuie să vizeze, în primul rând, facilitarea recuperării integrale a sumelor datorate statului și nu blocarea activităților economice sau limitarea posibilităților de recuperare prin dosare penale. Au fost identificate, ca posibile măsuri, reducerea duratei controlului inopinat la 30 de zile, iar a celui de fond la șase luni.

Este îngrijorătoare perpetuarea și intensificarea destrămării și înstrăinării sistematice a patrimoniului național, dar și nepăsarea și indolența autorităților privind falimentarea și înhiderea a zeci de mii de firme mici și mijlocii, cu efecte devastatoare din punct de vedere socio-economic.

Piedica majoră o reprezintă lipsa de continuitate a politicilor fiscal și bugetare, precum și a celor din domeniul social care vizează mediul de afaceri. În acest sens, s-a făcut referire la capitalul augohton, care este vizat de hiperinflație de controale, în timp ce activitatea multinaționalelor, aflată deseori sub protecția misiunilor diplomatice, este evitată de autoritățile de control.

Acest fapt nu face decât să fragilizeze capitalul autohton, principalul plătitor de taxe și impozite la buget, și să creeze o concurență neloială în avantajul capitalului strain.

Totodată, a mai fost luat în discuție comportamentul discriminatoriu al băncilor și a factorilor de decizie politică față de mediul de afaceri autohton. În România, este constituit un Consiliu al investitorilor străini, care reprezintă cu multă eficiență interesele acestora, în timp ce investitorii cu capital românesc sunt aproape total ignorați.

Participanții la dezbatere au remarcat perpetuarea unui sistem legislativ incoerent și neprevizibil aferent mediului economic de afaceri, ceea ce crează mijloace de interpretare subiectivă și discriminatorie în aplicarea prevederilor legale.

O altă temă abordată a fost cea a cheltuirii nejudicioase și deseori ilogice a zeci de miliarde de euro în investiții păguboase, dar și fraudarea și blocarea unei părți importante a fondurilor europene.

A mai fost atinsă problema modificării Codului Fiscal în privința contabilității, impozitelor și taxelor, cu efecte nedorite asupra rezultatelor operatorilor economici și aplicarea lor fără o perioadă rezonabilă de ajustare și armonizare a activităților la noile cerințe fiscale.

Reprezentanții mediului de afaceri au adăugat că băncile cu capital străin din România creditează cu prioritate firmele externe, în timp ce pentru orice firmă cu capital românesc și patron român se crează o barieră aproape impentetrabilă privind creditarea unor investiții de producție – prin solicitarea unor garanții nerezonabile în raport cu valoarea creditului.

Punctul de plecare al discuțiilor a fost, în esență, necesitatea asigurării stabilității și predictibilității măsurilor luate de autorități și impactul acestora asupra mediului de afaceri. Un astfel de cadru ar putea oferi posibilitatea dezvoltării durabile a afacerilor, independent de schimbările politice care au loc în urma alegerilor sau a schimbărilor Executivului.

Este necesară, în regim de urgență, o dezbatere serioasă și responsabilă asupra viitorului capitalului românesc, până când nu va fi prea târziu ca acesta să mai poată fi salvat.

 

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/patronatul-roman/dezbateri-intense-intre-mediul-de-afaceri-autohton-i-mediul-politico-administrativ-pe-tema-viitorului-romaniei