Malaxorul Politicului ucide inițiativele mediului de afaceri

BUCURESTI - 17 mai 2017

Comunicat tip Administrativ / Management in ONG, Politic, Juridic

Codul de procedură fiscală
Scopul autorităților de control trebuie să vizeze, în primul rând,
*Lupta împotriva coruptiei, fraudei și evaziunii fiscale*

Având în vedere situația alarmantă a firmelor cu capital autohton generată de fiscalitatea excesivă, abuzuri ale instituțiilor de control, birocrație, lipsa dialogului social sau tratamentul discriminatoriu aplicat investitorilor români din multe puncte de vedere,

Patronatul Român a facut o propunere simplă cu un mare efect în sănătatea economiei românești !

Această propunere de lege simplă, ușor de implementat, cu rol preventiv, s-a transformat odată intrată în hățișul (malaxorul) politicului și a numeroaselor legi, hotărâri norme și normative (numai cele propuse ca anexă la Proiectul Legii prevenției sunt peste 333!), intr-o lege cu rol punitiv.

Trebuie să ne întrebăm, care este rostul ANAF ? Este acela de a colecta impozitele şi taxele, dar pentru a colecta impozite, trebuie să ai de la cine și ce, iar pentru acestea trebuie ca economia să meargă, nu să se închidă întreprinderi. Este total contraproductiv, contrar scopului pentru care a fost creată ANAF. Mai mult, toate autorităţile statului trebuie să aibă un rol de consiliere şi de ajutor, nu să pună piedici pentru fiecare antreprenor.

Consilierea  trebuie stricit limitată de câteva condiții. De pildă, nu se mai face consiliere in caz de evaziune fiscală. Problema este cum face controlul fiscal diferența între evaziune și erori materiale sau  prevenirea abuzurilor , pentru a nu exista corupție.

Credem că în aceasta fază, cel mai important pas ar fi să se reanalizeze penalitățile de întârziere/daune moratorii. Acestea sunt ucigătoare și cu greu scapi de ele. La un moment dat, penalitățile devin mai mari decât datoria inițială. Nu mai vorbim de faptul că fiscul iți reține penalitățile dacă ai plătit o suma de bani, dar nu scade din suma principală. Și atunci penalitățile continua să curgă.

Rolul preventiv de consiliere al organelor fiscale este prezent în legislaţia statelor importante ale Uniunii Europene.

COLEGIUL DIRECTOR AL PATRONATULUI  ROMÂN

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/patronatul-roman/malaxorul-politicului-ucide-initiativele-mediului-de-afaceri