Evenimentul anului în sănătate: PROPUNERI INOVATOARE IN VEDEREA REDUCERII DECALAJELOR URIASE DINTRE ROMANIA SI UNIUNEA EUROPEANA

BUCURESTI - 27 februarie 2013

Comunicat tip General in Afaceri, Sanatate, Farmaceutic

Platforma Europeană de Dezvoltare organizează în data de 28 februarie 2013 evenimentul anului în sănătate, cu tema "Sistemul de sănătate: Propuneri inovatoare în vederea reducerii decalajelor uriașe dintre România și Uniunea Europeană" care se desfășoara la Hotel Novotel, București.

România, ca țară membră a Uniunii Europene, va trebui să se alinieze în acest an directivelor europene în ceea ce privește sănătatea, ceea ce reprezintă un moment de cotitură pentru îmbunătățirea sistemului medical din țara noastră.

La eveniment vor lua cuvântul Ministrul Sănătății, dl. Eugen Nicolaescu, invitați din străinătate, reprezentanți ai asociațiilor profesionale din industria farmaceutică,  reprezentanți ai organizațiilor de pacienți, parlamentari și europarlamentari români, membri ai comisiilor de sănătate din Parlamentul României, medici reputați din România și străinătate, ONG-uri internaționale și locale.

"Problemele sistemului de sănătate din România sunt cunoscute, au fost prezentate cu diferite ocazii. Credem că este acum timpul să găsim împreună soluții, să începem să construim, ținând cont în primul rând de nevoile reale ale pacienților. De aceea, Platforma Europeană de Dezvoltare, organizație românească prin statut și europeană prin vocație, propune un dialog interactiv cu privire la problemele de actualitate din Europa și România.", declară cu ocazia evenimentului dna. Nela Păvăloiu, Președinte – Fondator al Platformei Europene de Dezvoltare.

La conferința organizată în București participă personalități de renume ale lumii medicale românești alături de invitați de marcă din străinătate, printre care amintim: Dr. Stanimir HASURDJIEV, Președinte al Asociației Naționale a Pacienților din Bulgaria, Patrik KOLAR, Director General Cercetare și Inovare, Comisia Europeană, Denis HORGAN, Director Executiv, European Alliance for Personalized Medicine, Prof. Angela BRAND, Institutul de Sănătate Publică, Universitatea din Maastricht, Vasile CEPOI, Consilier de Stat al Primului Ministru pe Probleme de Sănătate, Prof. Dr. Adrian STREINU-CERCEL, Manager al Institutului Național de Boli Infecțioase ‘Prof. Dr. Matei Balș’, Cezar IRIMIA, Președinte al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Laurențiu MIHAI, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMRG), Marius GEANTĂ, General Manager, KOL Medical Media, Prof. Dr. I. Christian CHIRICUȚA, Centrul Amethyst Radiotherapy.

Temele discutate cu ocazia evenimentului acoperă o gamă largă de subiecte de interes, pornind de la eficientizarea sistemului de sănătate din România și modalitățile de finanțare, îmbunătățirea accesului pacienților români la tratamente inovatoare, egalitatea de șanse a pacienților europeni și până la soluții inovatoare menite să reducă decalajele dintre România și Uniunea Europeană în domeniul sănătății.

Problemele sistemului de sănătate din România sunt legate de finanțare, în primul rând și în al doilea rând de accesul pacienților la tratament.

Un aspect de notorietate este faptul că lista medicamentelor gratuite și compensate nu a mai fost actualizată în România de peste 1700 de zile, ceea ce face din țara noastră un caz unic în Uniunea Europeană și limitează egalitatea de șanse pentru pacienții români.

Aceasta înseamnă, concret, că peste 140 de medicamente și indicații noi așteaptă de aproape 5 ani, să ajungă la pacienți și să-i ajute pe aceștia în lupta cruntă cu boala.

Prin comparație, conform unui studiu european, între momentul aprobării unui medicament de către EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) și momentul în care acesta poate fi  prescris în regim compensat de către medici, în Belgia se așteaptă 392 de zile, în Suedia 206 zile, iar în Austria doar 88 de zile.

Se crează astfel o discrepanță considerabilă între tratamentele disponibile pacienților din alte țări europene și pacienții români, dar și o îngrădire a drepturilor pacienților români la tratamente de ultimă generație. Românii ajung să fie tratați cu medicamente vechi pentru afecțiuni cunoscute, ce s-au transformat în boli cronice în multe țări europene, datorită progreselor în tratament.

În data de 6 februarie, plenul Parlamentului Europei a votat un proiect de directivă al cărei scop este să faciliteze accesul cât mai rapid al tuturor cetățenilor Europei la medicamentele de care au nevoie, fie ele generice sau originale. Dacă această directivă a fi validată, România va trebui să se alinieze Europei, ca parte a acestei familii, cu aceleași drepturi dar și obligații.

De aceea este important ca toți cei implicați în domeniul sănătății în România și instituțiile europene să facă front comun pentru găsirea unor soluții pe termen lung la toate aceste probleme.

Despre FUNDATIA VALENTE UMANE

Platforma Europeană de Dezvoltare (E.D.P.) a fost înființată cu scopul valorificării dublului său atribut, de organizație românească prin statut și europeană prin vocație.

E.D.P. este o platformă de dialog bazată pe generatori de dezbateri cât și întâlniri între grupurile de afaceri autohtone și străine care inițiază și contribuie la un dialog interactiv pe probleme de actualitate, își propune să ofere soluții economice inteligente, să sprijine dezvoltarea economiei românești în contextul structurării viitorului Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

E.D.P. a fost inființată în prima parte a anului 2010, la trei ani de la intrarea României în Uniunea Europeană având o misiune bine conturată: de a deveni un vehicul pentru întărirea legăturilor între organizații economice, publice și private, organizații civice autohtone și entități similare din alte țări ale Uniunii Europene, instituții europene precum Comisia Europeană și Parlamentul European.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/platforma-europeana-de-dezvoltare/evenimentul-anului-in-sanatate-propuneri-inovatoare-in-vederea-reducerii-decalajelor-uriase-dintre-romania-si-uniunea-europeana