Autorităţile locale şi Administraţia Fondului de Mediu au semnat contractul de finanţare a neutralizării „bombei” de la METADET

Falticeni - 13 iulie 2004

Comunicat tip General in Administratie Publica

Luni, 12 iulie, autorităţile locale din municipiul Fălticeni şi Administraţia Fondului de Mediu au semnat Contract de inanţare nerambursabilă, acordată pentru realizarea proiectului “Neutralizarea şi eliminarea deşeurilor periculoase de acetoncianhidrină existente în depozitul fostei Societăţi Comerciale «METADET» SA Fălticeni.

Autorităţile locale şi Administraţia Fondului de Mediu au semnat contractul de finanţare a neutralizării  „bombei” de la METADET

Pentru semnarea contractului, care va aduce în sfârşit banii necesari pentru neutralizarea „bombei ecologice” de la METADET, alături de primarul municipiului, ing. Vasile Tofan, la Fălticeni au mai fost prezenţi: directorul general AFM - Florea Gabrian Cornel şi directorul executiv al APM Suceava – Iluţă Cocriş.
Valoarea totală a finanţarii nerambursabile acordată de către AFM este de 12.500.000.000 LEI şi a fost aprobată prin Hotararea Guvernului nr.676/2004. Potrivit contractului, perioada de finanţare este de la data intrării sale în vigoare până la data de 31 decembrie 2004. Graficul de punere la dispoziţie a finaţării nerambrursabile Consiliului Local Fălticeni, prevede eşalonarea acordării finanţării pe cinci luni. Creditarea contului beneficiarului se face numai pe baza cererii de tragere avizată de către APM - Suceava în urma verificării scriptice şi faptice a încadrării în graficul şi fazele procesului de neutralizare şi eliminare a deşeurilor periculoase.
Urmare a celor două accidente din 2000 şi 2001, din cauză că 730 de tone de deşeuri au rămas în continuare în cele patru rezervoare, municipalitatea s-a autosesizat asupra pericolului potenţial existent, adoptând hotărârea de includerea a depozitului.în patrimoniul public.
Prin H.G. 479/2001, Consiliul Local Fălticeni a primit 5 miliarde de lei pentru neutralizarea respectivelor deşeuri. Schimarea metodei iniţiale de neutralizare, a făcut ca banii alocaţi să fie insuficienţi, la sfârşitul anului 2002, SC Constar terminînd neutralizarea şi demontarea doar a unui rezervor.
La această dată au rămas cca 560 de tone de deşeuri în cele trei rezervoare, amplasate la o distanţă de aproximativ 30 de metri de râul Şomuzu Mare. Cele trei rezervoare, vanele de golire, cuvele în care sunt amplasate rezervoarele sunt într-o stare avansată de degradare.
Starea creată în urmă celor 20 de ani de exploatare, a accidentelor menţionate, starea precară actuală, la care se adaugă amplasarea într-o zonă populată, fac ca acest depozit să prezinte un risc major iminent pentru populaţie şi mediul din Bazinul Siretului, aval de obiectiv, cu implicaţii regionale.

Despre Primaria Municipiului Falticeni

Compartiment mass-media
ref. Alexandru Mitu

massmedia@falticeni.ro